Sint Assortiment: Bakken voor de Buren vrijdag 4 december 2015

Lieve BakBuren

Als Hofleverancier van Sinterklaas op de Breek hebben we een kijkje mogen nemen in het Grote BreekBoek van de Goedheiligman (je kent hem wel, die met die puntmuts…) en het lijkt alsof jullie dit jaar allemaal braaf zijn geweest. Ja ja…. Dat geloven wij dus niet helemaal, maar als het bij de Sint staat geschreven dan moet het zeker waar zijn….

Met ons aanbod deze week hebben we rekening gehouden met ale personages in het Sint ‘verhaal’ – Sint zelf, z’n pieten, die knol etc etc.
Sint houdt van ons mega-meerzaden gluten-vrij brood.  Als je honderden jaren oud bent dan is het niet alleen de schoorsteen die soms verstopt raakt, en de Sint wordt zeker blij van de darmbevorderende werking van dit brood. Voordeeltje – dan komt hij makkelijker door al die schoorstenen.
Om de Pieten te eren hebben we ons politically incorrect Zwarte Pieten Black Bread.
En het paard van Sinterklaas wil ook wel wat. Voor hem hebben we een worteltjescake tulbandjes gemaakt.

Dus zonder al te veel poespas, hier is dan ons speciale ‘Assort-Sint-ment’ van deze week:


* Het ‘gast’ brood: Zwarte Pieten Black brood
Elke jaar wordt het weer ergens in de zomer hetzelfde verhaal: Zwarte Piet mag niet meer bestaan in de samenleving van tegenwoordig.
Maar voor ons – en vele anderen – zouden Sint niet Sint zijn met een witte Piet of een camouflage Piet. Dus deze week zijn wij misschien politically incorrect maar we hebben een Black Brood als gast brood. Dit niet om te stangen maar om al het harde & ondersteunende werk van de Pieten in het zonnetje te zetten. En dat het ook nog een lekker brood is, wel, dat is een grote bonus ;=)

Jaren geleden kwamen we dit traditionele Schotse recept tegen en we waren meteen benieuwd. Misschien is ongelovig wel een betere beschrijving. We konden ons niet voorstellen dat een recept met een mix van koffie, cacao, wortel, donkere stroop, komijn  en venkel zo goed zou werken. Of zelfs smaken naar iets waar wij zin in zouden hebben om te eten. Maar sakkerloot! (is dat Vlaams…?) We hadden het compleet mis. Het resultaat was fantastisch!

Dit gistbrood heeft een zeer donkere, bijna zwarte kleur (vandaar de naam ‘Black Brood’). Het is mals, niet te zwaar en niet zoet. Ondertussen maken we dit brood tegenwoordig vaak voor caterings want het ziet er zeer aantrekkelijk uit. We krijgen altijd veel complimenten op zulke gelegenheden en er zijn altijd mensen die plakken mee naar huis willen nemen want het is zo uniek. Elke keer dat dit in de bakkerij komt worden jullie enthousiast. Voor onze nieuwere BakBuren – er ligt een smaak sensatie op jullie te wachten….. ;=) Boterhammen belegd met lichte en felle contrast kleuren zoals eiersalade, gerookte zalm en roomkaas steken goed af met de diep zwarte kleur van het brood zelf. Hiermee kun je scoren met je Sint-buffet dit weekend.

Black brood langwerpig  Black brood bus
€4,50 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram) 


*  Voor onze gluten-vrijers – het Mega-meerzaden brood
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten. Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel. Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed). En er is een bijkomend voordeel….je gaat er ook nog lekker goed van af…. ;=)

Mega-meerzaden gesneden GV  Mega-meerzaden GV
€9,75 voor ca 900g

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem aug2015

€3,50 per brood (ca 650 gram)


* Patisserie: Worteltjes Cake Tulbandjes voor het paard van Sinterklaas
Vies, eh?! Worteltjestaart…. Nee, niet als je het paard van Sinterklaas bent. Jayne vroeg aan Sjoerd hoe dat paard eigenlijk heet, en na een paar flauwe grappen over schimmel en iets dergelijks, hebben we het gegoogeld. ‘Amerigo’, of blijkbaar in Vlaanderen (we liegen niet) ‘Slecht-Weer-Vandaag.’
Dus voor Amerigo hebben we wortelcake gemaakt. Dan krijgt dat arme beest ook weer eens wat anders. Wortelcake is tegenwoordig alombekend (vooral in koffie tenten), en onze variant is heerlijk: een luchtige cake, gekruid met kaneel en met stukjes walnoot erin voor een extra crunch. We maken ze in de vorm van een tulbandje. Dit symboliseert (heeeeel losjes en met een paar borrels op) een schoorsteen….al die kado’s moeten door dat gaatje in het midden….

We zetten opgeklopte slagroom als topping bovenop.Het doet ons denken – losjes met nog een paar borrels meer op – aan sneeuw op de schoorteen. Mocht je dat liever niet willen hebben, laat het dan even weten in je bestelling.

Wortelcake tulbandje2  Wortelcake tulbandje3
€1.25 per stuk, en dat is genoeg voor 1 persoon. Delen kan ook, maar dat is niet zo slim……

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.