BONFIRE NIGHT vrijdag 5 november 2021

Over een dikke week klopt Sint Maarten weer aan de deur met zijn lampionnetjes. Dat is een oer-(Noord)Hollands feest. Maar kennen jullie de Britse ‘Bonfire Night’ (Guy Fawkes Night) op 5 november? En de voorafgaande Mischievous Night op 4 november? Probably not….Aangezien dat komende bakvrijdag op 5 november valt kon Jayne het niet laten om jullie iets van deze feesten te laten meepikken….
We zullen je bestelling aan de deur overhandigen in een tasje of zakje. Betaling is liefst met een tikkie, achteraf.
Ons bonfire-night assortiment voor deze week is geworden:
* Het ‘gast’ brood: Super soepbrood

Bonfire Night – of meer nauwkeurig Guy Fawkes Night – is een jaarlijkse viering in Groot Brittannië op 5 november. Dit om de mislukte poging in 1605 van Guy Fawkes te vieren/herdenken om het Britse Houses of Parliament op te blazen met buskruit. Met de Koning erbij. (Dat Guy Fawkes uit Yorkshire kwam waar Jayne ook vandaan komt slaan we maar snel over…). 

Het complot werd de avond voor de aanslag ontdekt . Anders zou koning James I geassassineerd zijn geweest…. ehm… dat is vermoord dus hè! 

Om te herdenken dat hij de aanslag overleefde worden er elk jaar vreugdevuren (= bonfires) en vuurwerk aan- en afgestoken op 5 november: Bonfire Night dus.

Vroegâh, jazeker, mocht je nog een fikkie steken in je achtertuin en je buren uitnodigen voor Bonfire Night. Gezelligheid ten top. (Tegenwoordig, net zoals Oud en Nieuw hier in NL, wordt dat gecontroleerder uitgevoerd door de gemeenten. De fik is dan bijvoorbeeld in een groot park).

Bij zoveel gezelligheid om het vreugdevuur heen horen traditionele gerechten: een dikke soep, jacket potatoes (aardappels gepoft in die fik), toffee apples (appels op een stokkie gedompeld in karamel), treacle toffee (donkere, licht bittere karamel) en Parkin (gember cake).

Bovenop de vreugdevuren wordt een stropop van Guy Fawkes verbrand. Wraakzuchtige mensen die Britten … Brexit ain’t nothing in comparison, haha.

Ons super soepbrood zou perfect passen bij zo’n avond. Een delicaat, licht volkoren gistbrood met een aanlokkelijk geel-achtige kruim. We voegen een handvol venkelzaden toe en dat maakt dit brood bijna verslavend. Het is moeilijk om het bij één plak te laten … want van die venkelsmaak wil je nog meer. Kortom, we noemen dit niet voor niks een super soepbrood. Maar beperk jezelf niet alleen tot het dompelen in je soep: gebruik het ook om in vlees stoofpotten te dippen, en je bord mee schoon te vegen van die saus restjes.

Het is ook een fantastisch ‘broodjes brood’. Overheerlijk met roerei, kaas, roomkaas en gerookte zalm. Voor de chiqueren onder jullie, probeer stukjes in olijfolie te dompelen als voorafje….En mocht je wat over hebben na de Bonfire Night – het maakt geweldige toast, uiteraard met veel boter…

Super soep brood doorgesneden2 Super soep brood doorgesneden2
Super soep brood doorgesneden2 Super soep brood doorgesneden2

€4,95 per busbrood, 8 bolletjes of artisanale freeform (ca 600+ gram): geef je aan bij je bestelling welke je wilt?
 
 
 
* Patisserie: Echte Engelse ‘Parkin’ gembercake
 
Het oorspronkelijke complot om het Engelse Parlement te laten ontploffen werd ontdekt in de nacht van 4 op 5 november. Sindsdien wordt elke 4e november ‘gevierd’ met Mischievous Night, dwz de ‘nacht van de ondeugd’. Op deze avond gaan de kinderen de straat op en doen ze ondeugende dingen…zoals ‘trick of treat’ (snoep of je leven) op Halloween. We hebben geen idee wat de Engelse kinderen tegenwoordig uitspoken, maar toen Jayne klein was (veeeeele jaren geleden) ging zij met de kinderen uit de buurt belletje trekken, stroop gieten over de deurklink en haarborstels in het bed van je ouders plaatsen… Tja…’those were the days!‘.

Om in het stramien van het plakkerige en stroperige van Mischievous Night te blijven, bakken we voor jullie onze versie van de traditionele Bonfire Night lekkernij, Parkin. 
Onze versie hebben we lichtelijk aangepast omdat Jaynes echte Yorkshire Parkin recept een week van te voren gemaakt moet worden, en dat kan niet in onze bakkerij.

Het is een niet-zoete-donkere-cake die zijn plakkwaliteiten te danken heeft aan donkere stroop. Hierdoor kun je het dagenlang goed houden en elke dag wordt het nog sappiger en plakkeriger. De ‘hitte’ van het (mislukte) buskruit wordt weerspiegeld in het kruidenmengsel van onder andere gember. Als je van gember houdt dan zullen je smaakpapillen met dit recept zeker in ‘ginger heaven’ zijn: het bevat vers geraspte gemberwortel én gemalen gemberpoeder. ‘Stress niet’ (that’s English!), het is dusdanig ingetogen dat het je smaakpapillen niet zal laten ontploffen.

Ondanks dat we dit een cake noemen, vragen we ons eigenlijk af of het een cake of een brood is. Je kunt het inderdaad zo opeten als een plak cake, maar met kaas is het ook niet mis. In Frankrijk wordt zoiets (pain d’épices) met ganzenlever geserveerd (oh yeah, moddervet), of met een goede pâté (dus op naar de traiteur dit weekend?). En een likje boter kan altijd. Het maakt een bijzonder ontbijt met yoghurt en fruit (banaan is goddelijk) en het maakt zeker onvergetelijke toast. Nog meer inspiratie nodig? Het vriest trouwens geweldig in, maar daar krijg je waarschijnlijk de kans niet toe….

€3,95 voor 1/2 cake ca. 12 cm lang/8 plakken
€7,50 per hele cake ca. 24 cm lang/vele plakken 
 
 
* Het glutenvrije Mega-meerzaden brood (a.k.a The Brick of baksteen)
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten.
Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel.
Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed). Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner met vrienden of familie hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan de kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat.
€9,75 voor ca 900g
 
 
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed. En het maakt ook nog eens fantastische toast en croutons; deze laatste voor bovenop soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van dat beetje roggemeel.
Rogge zuurdesem maart2018_3
€3,95 per brood (ca 650 gram)
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.