Lieve BakBuren
Het is alweer Pasen! En wat zullen wij de Paashaas blij kunnen maken voor dit weekend. En hopelijk jullie ook :=)
Ons Goede-Vrijdag-en-Paas assortiment voor deze week wordt:
* Ons traditionele Engelse Paasbrood: Hot Cross Big Bun/Hot Cross busbrood (geen bolletjes deze keer…)
In Engeland zijn ‘Hot Cross Buns’ een traditie op Goede Vrijdag. Hot Cross Buns zijn een soort luxe krentenbolletjes, met bovenop een kruis (zie foto) om de kruisiging van Jezus te symboliseren. En ze hebben echt niks te maken met Hete Kruizen voordat je dat vraagt…. ;=)
In onze begintijd van de bakkerij maakten we zowel de traditionele buns (=bolletjes) als een zeer ontraditionele Hot Cross busbrood uitvoering. Maar…we kwamen zo in de knoop om al die kruizen op te spuiten op 200+ bolletjes, dat we het jaar daarop een ‘haalbare draai’ (voor ons) verzonnen: een Hot Cross Big Bun (dwz freeform)! Een grote bol dus voor naast het ingeburgerde Hot Cross busbrood. Beiden not so traditioneel, maar wel erg lekker.
Ons Hot Cross brood (Big Bun of bus) zit vol met gedroogde vruchten, sinaasappelrasp, stukjes sappige appel en met een smaakt-naar-meer ondertoon van het echte Britse kruidenmengsel mixed spice. Ze zijn heerlijk zacht en de lichte zoetigheid komt voornamelijk van alle gedroogde vruchten die er in zitten.
Op Goede Vrijdag eten de Britten hun Hot Cross buns ‘gewoon’ (dwz met een goede lik zachte roomboter erop) of getoast (en dan met nog veel meer boter). Maar dit Paasbrood is ook lekker met een plakje kaas. Vroegâh, jawel, werden Hot Cross Buns rechtstreeks uit de oven gegeten, nog heet, vandaar de naam.
In Engeland vinden de kinderen (en volwassenen ook eigenlijk wel) het heerlijk om het kruis van de bovenkant van een bolletje af te pellen…Het is meestal een beetje taai maar zo hoort het.
€4,95 per Big Bun of per busbrood (ca 600 gram) geef je aan welke je wilt bij je bestelling?
*Paas -patisserie: Citroen-maanzaad nestjes
Iets fris en lente-achtigs als tegenhanger voor onze gezonderdere chocolade-optie deze week. Goed idee toch?
Een lente schoonmaak voor je smaak papillen!
Deze Paas nestjes bestaan uit een lichte ‘zingy‘ citroencake in de vorm van een aantrekkelijk tulbandje, met maanzaad voor een knispertje.
We gaan ze niet volspuiten met slagroom, drizzelen met chocolade of er een icing overheen lepelen.
We laten ze gewoon bijna ‘puur’ (een lichte sprinkel met poedersuiker, dat dan weer wel) zodat jullie je eigen creativiteit erop los kunnen laten.
€4,95 voor 4 nestjes
(1 tulbandje/nestje is genoeg voor 1 persoon als dessert, of voor 2 personen bij een kopje koffie)
* 1e-vrijdag-van-de-maand glutenvrij brood: Mega-meerzaden brood (a.k.a de Brick of Baksteen) glutenvrij, suikervrij, lactosevrij én gistvrij
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten.
Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten en beetje havermeel.
Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).
Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan de kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat. Dan ruikt je hele huis naar geroosterde noten. Mjam!
€9,75 voor ca 900g
* Vrijvanallesbehalvesmaak patisserie: Good-for-the-Soul brownies (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij)
Een brownie die niks bevat? Hoe is dat nou mogelijk?
Veel oefenen…heuuuul veel oefenen.
De weg naar een smakelijke brownie – die niet alleen glutenvrij is maar ook nog eens suikervrij én lactosevrij – is een lange geweest. Jayne heeft regelmatig testjes gedaan die nooit ons bakkerij-menu hebben gehaald. Voor goede redenen. Erg alternatieve recepten zoals zoete aardappel brownies, zwarte bonen brownies en miso brownies waren allemaal, stuk voor stuk, net zo onsmakelijk als ze klinken ;=(
Maar de aanhouder wint.
En wat een perfecte manier om van chocolade te kunnen genieten tijdens de chocolade Paasdagen én met een gerust hart…want deze brownies zijn vrij-van-alles dus er zit niks in! (En het recept staat ook nog eens in Jaynes bakboek Elke dag bakdag zodat je ze zelf thuis ook kunt maken).
Eigenlijk zijn deze brownies zoooooo lekker dat ze onze volvanalles brownies in de schaduw zetten. En dat zonder schrikbarende ingrediënten. Ze zijn gemaakt met dadels, pure chocolade, eieren en een handvol walnoten. Super eenvoudig en onwijs lekker. En omdat ze vrijvanalles zijn kun je ze met (bijna) iedereen delen…bijna iedereen…als ze tenminste geen noten allergie hebben….
€4,95 voor 6 blokken
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
€3,95 per brood (ca 650 gram)