Vrijdag 31 maart 2023

Lieve BakBuren

Zaterdag is het weer 1 april – April Fool’s Day, Poisson d’avril of gewoon Dag van de Grap. In Engeland halen we dan vóór 12 uur lunchtijd allerlei flauwe grappen uit. (Dus gelukkig is Jaynes volgende boeksigneersessie in Boekhandel van Noord komende zaterdag om 14-15u – ruim na 12u dus!)

Toch mag je wel meegrijnzen over hoe Jayne als 10-jarige in Engeland in het midden van de nacht haar bed uitging om plasticfolie strak over over de toiletpot te spannen. Dat werd lachen (uiteindelijk dan…) toen haar moeder ’s ochtends ging plassen….’You little bugger!‘ galmde door het hele huis…

Wij pakken het tegenwoordig gelukkig anders aan. Deze keer geen flauwe grappen vanuit de BuiksloterBakery – maar wel een grappig assortiment.

Ons April-Fool’s-day-grappige assortiment voor deze week wordt:

* Het gast brood: Pinda-chilibrood (a.k.a Silly chilibrood)

Voor deze week – en alleen voor deze week – noemen we dit de Silly chilibrood! Het is een brood om blij en vrolijk van te worden.

Dit brood combineert dat über-Hollandse ingrediënt, pindakaas, met wat pittige chilivlokjes. Niet te veel chili trouwens – denk aan een kietel in plaats van een knal. Naast de peanutcheese en die vlokjes voegen we voor de crunch een handvol geroosterde pinda’s toe en tenslotte komijnzaad voor de extra mjam mjam.

Laat je niet misleiden dat dit brood té apart en grappig is: het gaat eigenlijk bijzonder goed met veel soorten beleg zoals kaas, roomkaas, roerei, gebakken eitjes, opgebakken champignons, chorizo (echt een aanrader!) en zelfs… pindakaas (voor nog meer pinda’s en crunch). Voor de exotici onder jullie zou dan zelfs Nutella kunnen….chocolade en chili zijn een hippe combinatie.

€4,95 per busbrood, 8 bolletjes of artisanale freeform (ca 650 gram) – geef je aan bij je bestelling welke vorm je wilt?

* Patisserie: Koffie koffiecake

Een koffiecake is eigenlijk een geinig Amerikaans fenomeen – coffee cake. De grap zit erin dat het helemaal geen koffie bevat…Bizar maar waar.

Het is namelijk een stuk gebak voor bij je kopje pleur, espresso, cappuccino of latte, net zoals de Zweden hun dagelijkse fika (koffie en cake) moment hebben. We vonden dat dat koffie-gemis eigenlijk hersteld moest worden ;=) Dus een koffiecake met koffie erin. Wereldnieuws. Geestig toch?

Deze koffie koffie…cake bestaat uit een licht sponsmengsel met een kaneelswirl tussenlaag en een kruimeltopping bovenop. Aan de kaneelswirl tussenlaag hebben we een flink shot koffiesmaak (yes! hoera!) toegevoegd (‘Goede ‘morgens, wereld!‘). En de kruimellaag bovenop hebben we verder opgepimpt met bruine boter (beurre noisette) om een diepere nootachtige ondertoon te geven. Alsof dat nog niet genoeg was hebben we onze eigen draai gegeven aan het klassieke coffee cake recept door het beslag te maken met zure room in plaats van melk. En dat maakt een lichte, sappige kruimel die dan dagenlang goed blijft. Gorgeously, generously geinig!

€4,75 voor 6 goede blokken

* Vrijvanallesbehalvesmaak patisserie: Banana-boekweitcake (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij) 

Het is altijd verwarrend dat bananencake banana bread wordt genoemd terwijl het eigenlijk geen brood is.

Helaas hebben Starbucks en andere trendy koffie ketens het banana bread een ultieme ‘geeuw’ factor gegeven. Om die gaap tot een glimlach om te toveren hebben wij hier nieuw leven in geblazen. Na een van Jaynes alternatieve ontbijtproefjes (een boekweitpap met banaan en honing…Sjoerd weigerde om het te proberen…) ontdekte zij dat de banaan-boekweit-honing combinatie erg goed werkte. 

Maar zou dat nou vertaald kunnen worden naar een cake? Boekweit bleek inderdaad een perfecte partner te zijn voor banaan in een cake. Die twee gaan hand-in-hand, net zoals Viktor & Rolf, Nick & Simon (oeps, niet meer), Mickey & Minnie, van Kooten & de Bie (RIP heer Bie), of Willem-Alexander & Maxima. Misschien hadden we deze cake dus toch anders moeten noemen….Dolce & Banana? Dat klinkt net ietsjes sexier…en geestiger ;=) 

Behalve het feit dat deze cake geen gluten, suiker of lactose bevat, wat ook leuk is, is dat hij een week goed houdbaar is in de koelkast. Net zoals een tijdloos stuk kleding kun je het slim oppimpen. Denk aan pindakaas, notenpasta’s, plakjes banaan, tahini, vruchtencompotes en suikervrije jams mocht je in de vrijvanalles-sfeer willen blijven; als het je niet uitmaakt, dan zijn een likje boter (of een dikke laag à la Sjoerd), Nutella en zelfs kaas aanraders. Het maakt na een paar minuten in de broodrooster top toast. En mocht je rustiger aan willen doen dan kun je het zonder beleg eten – gewoon puur natuurlijk. 

Dat klinkt allemaal dan inderdaad meer zoals een brood dan een cake….

€4,95 per halve cake van 12 cm lang; €9,50 per hele cake van 24 cm lang

* Extra extra! Onze eigen thuisgemaakt echt Marmelade

Ondanks onze melige mail deze week, is deze Marmelade seriously goed. Bittere sinaasappels (a.k.a. Seville sinaasappels) zijn alleen verkrijgbaar voor een aantal weken in februari/maart. En dat maakt ze best wel zeldzaam….

Perfect voor op je (zuurdesem)bammetje en toast, maar ook een ongewone bitterzoete topping voor de yoghurt of een bolletje roomijs….chocolade roomijs is een aanrader.

€4,50 per potje (met een vleugje rozemarijn)

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). 

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€3,95 per brood (ca 650 gram)

Geef een reactie