HALLOWEEN assortiment: vrijdag 2 november 2018

Whooooo whoooo lieve BakBuren

Morgen is het Halloween. En wat een goede smoes om gruwelijke smakelijke baksels voor jullie te verzinnen voor komende vrijdag.

Ons vaste brood, het rogge zuurdesem brood, wordt dus vergezeld door het gastbrood van deze week: het verschrikkelijk lekkere dubbel pompoen brood dat rijkelijk gevuld is met blokjes geroosterde pompoen en pompoenpitten voor een extra crunch.
Vrijdag is weer de 1e-vrijdag-van-de-maand en dat betekent dat onze glutenvrije Brick (het glutenvrije mega-meerzaden brood) zijn maandelijkse retour maakt. LET OP: begin december is er geen glutenvrije brick op het menu. Die komt waarschijnlijk rond de kerst. Dus wil je nu (meer) bestellen voor de komende weken, dan is dit je kans….
De patisserie is de traditionele Ierse Halloween cake, de Barmbrack. Dit is altijd zo geliefd omdat we weten dat sommigen van jullie de weken aftellen totdat het weer Halloween is. Aan de Barmbrack hangt een verhaal, en dat kun je hieronder lezen. Aan het pompoenbrood hangt ook een verhaal in de geest van Halloween dat een beetje griezelig is…..
Lees het dus niet alleen en ook niet in het donker…. whooooooo whooooo.

Ons verschrikkelijk likkebaardend assortiment van deze week is dus geworden:

* Het ‘gast’ brood: Dubbel pompoen brood
Pompoenen zijn het meest bekende ‘gezicht' van Halloween. Blijkbaar stamt deze Amerikaanse traditie van een pompoen uithollen tot een Jack-o’-lantern (lampion) van de Ierse immigranten die daar gingen wonen. Maar weet je hoe die legende ontstaan is? Nee? Niet? Echt niet…?

Het was een donkere stormachtige nacht….. (ogen dicht doen en ff projecteren…)
De dorpssmid, Jack, was een man die niet bekend stond om zijn pure levensstijl. Kortom, Jack was een rokkenjager, een zuiplap en hij gokte veel. What’s new…
Op een avond kwam Jack de duivel tegen. De duivel wilde hem al naar de hel meenemen want waarom zou hij nog jaren moeten wachten gezien die levensstijl….? Maar ondanks zijn gebreken wist Jack met een list de duivel in een boom te lokken. Vervolgens kraste hij een kruisteken in de stam van de boom zodat de duivel de boom niet meer kon verlaten. Pas nadat de duivel had beloofd dat Jack nooooooit naar de hel zou gaan haalde Jack het kruisteken weg en liet de duivel weer vrij.

Toen Jack uiteindelijk jaren later stierf (waaraan weten we nog steeds niet) mocht hij door zijn slechte levensstijl niet naar de hemel. Maar de duivel liet hem ook niet binnen in de hel vanwege de gedane belofte. Sinds die tijd doolt de ziel van Jack, volgens het verhaal, rond over de aarde.
Toen de duivel Jack wegstuurde bij de hellepoort, gooide hij hem een gloeiend kooltje achterna. Jack stak het kooltje in een knol die hij toevallig aan het eten was en kreeg op die manier een lantaarn om zijn weg mee te verlichten.
En zo is het ontstaan, lieve BakBuren, de Jack-o'-lantern lampion vernoemd naar de niet-zo-edele smid Jack.

We weten niet wat Jack van ons brood had gevonden, maar wij vinden het devilishly delicious!
Een zacht gistbrood dat royaal gevuld is met blokjes geroosterde pompoen en pompoenpitten. Deze laatste zorgen voor een extra knisper in je bammetje.
Het brood is wel kleurrijk (net zoals ons verhaal over Jack) met de blokjes oranje pompoen en de groene pompoenpitten. Prachtige herfstkleuren toch? Dat wordt vrolijkheid in je lunchtrommel en aan de ontbijttafel deze week :=)

Dit brood gaat uitstekend met hartig beleg zoals kaas (vooral komijnenkaas), boter, avocado, hummus, zalm en het maakt geweldige toast. Pindakaas en tahin gaan net…maar jam en Nutella zijn niet echte aanraders.
Dit dubbel pompoen brood is fantastisch met een stevige najaarssoep. Voor de pompoenliefhebbers onder jullie, ga voor een pompoen overdosis: serveren naast een dikke pompoensoep met een goede drizzle pompoenpittenolie en besprenkeld met een handvol geroosterde pompoenpitten. Too much?…..We horen het wel!

Dubbel pompoen brood4 Dubbel pompoen brood4

€4,95 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram)


* Patisserie: Barmbrack – traditionele Ierse Halloween cake
Voor de nieuwere bakburen, de Barmbrack (of báirín breac in het Iers: báirín =  busbrood, breac = gespikkeld, vooral door de rozijnen erin) is een traditionele Halloween traktatie in Ierland. Het zit tussen een cake en een brood in, bevat weinig suiker, en ook geen boter. (Dat betekent dat het ook prima is voor onze lactosevrije bakburen). Wat zit er dan wel in?! Simpelweg, in Earl Grey thee-geweekte-gedroogde-vruchten (sultanas, rozijnen, krenten en cranberries) en dan gebonden met ei, bloem, kruiden en geraspte sinaasappel. In het kort: een super stuk heerlijke cake!
 
Wat het heel bijzonder maakt, zijn de tokens die in de cake zijn meegebakken. Ze zijn een grappige ‘waarzeggerij’ voor het komende jaar. Wie een muntje vindt wordt rijk; wie een ring vindt….die gaat nog trouwen; een erwt – jammer, dan trouw je niet dit jaar; en een stuk doek/stof….dan je hebt geen mazzel en je wordt arm; en een stokje…levert veel ruzie op….. Hmmm…. Genoeg keus voor ons dus! We maken dit brood met een van de voorgenoemde verrassingen.
 
We leveren dit expres ongesneden aan.
Als we dit brood in kant-en-klaar gesneden plakken zouden aanleveren dan zouden jullie direct kunnen zien waar de token(s) is/zijn…..niet de bedoeling ;=)

Barmbrack 2015 heel2 Barmbrack 2015 heel2

Barmbrack 2015 heel2
€4,50 voor een halve-cake (6 goede plakken; met 1 token) (zie foto’s in bijlage)
€8,50 voor een hele cake (12 plakken; met 2 tokens)


* Het glutenvrije Mega-meerzaden brood (a.k.a The Brick of baksteen)
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten. Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel. Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).
Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner met vrienden of familie hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan de kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat.

Mega-meerzaden GV3 Mega-meerzaden GV3

€9,75 per Brick (ca 900 gram)…. Enne, alleen deze week nog te verkrijgen. Begin december staat het niet op het menu.

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem maart2018_2

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.