Vrijdag 17 december 2021

Het klinkt bijna als een depressieve gedachte: dit weekend wordt het het langste en donkerste weekend van het gehele jaar. En toch weten wij daar weer een feestje van te bakken, hoera!

Deze tijd van het jaar zijn er wereldwijd veel lichtfeesten. Allemaal om te ‘vieren’ dat we naar de langste nacht (en dus kortste dag gaan). En op 20/21 december wordt het ook officieel winter. Toch hebben donkere (en koude) dagen iets gezelligs, en vooral als je thuis allerlei lekkere dingen in huis hebt :=)

Ons het-is-het-langste-en-donkerste-weekend-van-het-jaar assortiment voor deze week is geworden:    

*Het ‘gast’ brood: Winterbrood

Dit is het soort brood dat als je het ziet, je meteen een gevoel van gezondheid en welzijn geeft. Bij de chique bakkers in de binnenstad kost het je een rib uit je lijf, en de volgende dag heb je ook nog eens een uitgedroogde baksteen op je aanrecht. 

Dit supergezonde brood is een compact donkerblond brood gemaakt van Nederlands roggemeel, speltmeel en gebuild tarwemeel (allemaal EKO, tjakka). Het is ook rijkelijk gevuld met zonnebloempitten, pompoenpitten en lijnzaad. We noemen het vaak een winTeRSZ brood omdat dit een grappige woordspeling is voor wat het inhoudt: T(arwe), R(ogge), S(pelt) en Z(aden). Jayne noemt dit een voedzaam brood; Sjoerd zegt dat het een werkbrood is. Dat weerhoudt hem er niet van om een paar plakken achter elkaar op te eten… Het doet ons ook denken aan een ‘blonde versie’ van ons geliefde Deense roggebrood. In ieder geval zijn we het nu wel met elkaar eens: het smaakt voortreffelijk. We hebben het tot nu getest met versgemaakte eiersalade, koude gezouten boter (of course), gerookte zalm, (room)kaas, een gebakken eitje met avocado en zelfs bij een dikke pompoensoep. Allemaal geslaagd. En het blijft dagenlang goed en mals…..iets om de dagen te overbruggen voordat ons Kerstassortiment komende maandag in je inbox verschijnt. Alleen als busbrood verkrijgbaar deze week (het deeg is niet kneedbaar tot bolletjes)

€4,95 per busbrood (ca 800 gram) –alleen beschikbaar als busbrood deze week  

* Het gluten-vrije-derde-vrijdag-van-de-maand brood:  Rozemarijn-zeezout brood glutenvrij en gistvrij

Een van onze meest verrassende glutenvrije broden qua smaak: de fijngehakte rozemarijn, een beetje citroen voor een frisse kick en een sprenkel van grof zeezout prikkelen je tong. Het is bijna verslavend… Dit brood is gemaakt op basis van gemalen lijnzaad. Naast al de gezondheidsgeheimen van lijnzaad blijft dit brood dagenlang goed in de koelkast, dus je kan hier lang van genieten. Het is heerlijk met kaas, eiergerechten, avocado, hummus, olijven tapenade, gegrilde groenten, gerookte zalm en sommige vleeswaren. Maar jam is misschien net een stapje te ver….We bakken deze ‘glutenvrije gezondheid’ in onze normale busbrood bakvorm zodat je een echt volwaardig sneetje brood hebt.  

€6,95 per busbrood, gist- en glutenvrij

* Patisserie: Chocolade, rozemarijn en olijfolie cake (suiker-arm)

Bakkers, kom nou toch! Chocolade en rozemarijn??? 

Ja, ja – we kunnen jullie al horen denken: hebben die twee van nummer 57 deze week een tik van de molen gehad?

Nee hoor….dit is een aparte èn fantastisch verrassende combinatie. Elke keer wanneer we dit maken is iedereen er laaiend enthousiast over: deze twee ingrediënten samen is een aangename verrassing. Tjakka!
Dit is een super sappige cake met een gouden kruimel, groen gevlekt van de  rozemarijn en gespikkeld door de donkere chocolade. De rozemarijn is hier de ‘wild card’. Het dringt echt op een subtiele wijze in de cake door. Eerst krijg je de aromatische van de rozemarijn en daarna de donkere tegensmaak van de pure chocolade. Die brengt alles in balans. Oef!
En er zit hier ook nog eens weinig suiker in. 

€5,75 voor een halve cake (12 cm lang; een dikke pond), €11 per hele cake (24 cm lang; dus ruim een kilo…)  

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed. En het maakt ook nog eens fantastische toast en croutons; deze laatste voor bovenop soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van dat beetje roggemeel. 

€3,95 per brood (ca 650 gram)

Eén antwoord op “Vrijdag 17 december 2021”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.