Vrijdag 10 december 2021

Een goede Sinterklaas weekend gehad?

Één feestdag achter de rug en nu even op adem komen voordat het aftellen richting de kerstdagen begint. 

Om te helpen met het uitpuffen hebben we deze week een ingetogen doch onwijs smakelijk menu verzonnen.

Ons even-op-adem-komen assortiment voor deze week is geworden:    

*Het ‘gast’ brood: Krenten-rogge brood 

Je kent dat gevoel vast wel.

Je schaft iets aan en dan vraag je je af waarom je dat al jaren niet eerder had gedaan. Bijvoorbeeld Netflix, een nieuw scherp mes, een lamp voor in de woonkamer in plaats van die uitstekende draden die daar al jaren uit het plafond hangen.

Zo was het ook met dit brood. Toen we dit in januari dit jaar maakten, vroegen we ons af waarom we dit nog nooit eerder gemaakt hadden….

Jayne werd op een zondagochtend wakker met het idee om een krenten-roggebrood te maken, en natuurlijk met een twist. In haar troebele zondag-ochtend-nog-geen-koffie-gehad bakbrein had ze het idee dat cacao en rogge een aangename ‘alliantie’ zouden zijn…De cacao toevoeging bleek een schot in de roos! Het geeft een diepere, bijna hartige ondertoon, in tegenstelling tot wat je eigenlijk zou denken. Het balanceert dat beetje zoet-zurige van de krenten.

In de foto’s zie je de verschillende combinaties die we hebben geprobeerd: kaas (de zout-zoete combi is zeker aan aanrader), roomkaas (dat zachte witte geeft een mooi kleurcontrast met het donkere brood), pindakaas (alle ‘kaas’-en, haha), maar bizar genoeg (geen foto) is gerookte zalm ook lekker, evenals een hardgekookt- of gebakken eitje.

Het voordeel van roggemeel is dat het helpt om een brood langer mals en sappig te blijven. Da’s wel handig…met zo veel smaakkoppelingen wil je ze zeker allemaal uitproberen voor je ontbijt, lunch en zelfs diner.


€4,95 alleen per busbrood deze week (ca. 750 g)

* Patisserie: Napoleon hoedjes

Dit recept stond al héééél lang op onze ’te proberen’ lijst totdat we het twee jaar geleden voor het eerst durfden te maken.

Waarom durfden, horen we je vragen. Wel, het recept is een beetje lang qua handelingen (zie hieronder). Het is prima om er 6 of 12 te maken voor thuis, maar heel anders wanneer we er meer dan honderd moeten maken. Vandaar. 

Maar als je iets nooit probeert dan weet je het niet, dus we namen een sprong in het diepe… en ze vielen meteen in de smaak. The hats were a hit. Bovendien waren ze voor ons ook erg bevredigend om te maken. Win-win, double whammy. 

Napoleonshatte zijn een van de meest iconische en geliefde luxe Deense ‘koekjes’. Ze stammen uit de 1850s toen koffie en gebak high fashion waren. In dat tijdperk werden veel cakes vernoemd naar Napoleon en dit hoedje is er eentje die de tand des tijds heeft weerstaan. Napoleon hoedjes bevatten een bolletje zelfgemaakte amandelspijs ‘omhelsd’ (geen 1,5 meter!) door een koekje van kruimeldeeg en daarna met de hand gekwast met pure chocolade.

Terwijl wij normaal gesproken helemaal geen marsepein liefhebbers zijn, zijn deze geheel andere koek…enne, ons zelfgemaakte marsepein is zeker niet tandentrekkend zoet. De combinatie van de iets bittere pure chocolade, met het zoete van de amandelspijs en het krokante van het kruimeldeegkoekje doet je beseffen dat de Scandinaviërs toch echt wel iets weten over bakken. 

Ohhhhh, wat zijn deze hoedjes verrukkelijk. Petje af voor deze hoedjes dus :=) 


€4,50 voor 4 hoedjes

* Vrijvanallesbehalvesmaak patisserie: Banana-boekweit cake (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij)

Mocht je darmstelsel deze week rust nodig hebben – na al de chocolade-en-pepernoten van de Sint – dan is onze banana-boekweit cake op jouw lijf geschreven. 

Net zoals spelt en ook de vegan lifestyle  hip-en-trendy zijn geworden, hebben wij ook gemerkt dat er een stijgende populariteit van onze vrijvanallesbehalvesmaak baksels is. Ze zijn niet alleen ‘gezond’ (er zit namelijk  ‘niks’ in, ha ha) en ze zijn ook nog eens super lekker.

Helaas hebben Starbucks en andere trendy koffie ketens het banana bread een ‘geeuw’ factor gegeven. Om die gaap tot een glimlach om te toveren hebben wij hier nieuw leven in geblazen. Na een van Jaynes alternatieve ontbijtproefjes (een boekweitpap met banaan en honing…Sjoerd weigerd om het te proberen…) ontdekte zij dat de banaan-boekweit-honing combinatie erg goed werkte. Zou dat vertaald kunnen worden naar een cake? Boekweit bleek inderdaad een perfecte partner te zijn voor banaan in een cake. Die twee gaan hand-in-hand, net zoals Viktor & Rolf, Nick & Simon, Mickey & Minnie, van Kooten & de Bie, of Willem-Alexander & Maxima. Misschien hadden we deze cake dus toch anders moeten noemen….Dolce & Banana? Dat klinkt net ietsjes sexier ;=) 

Wat ook leuk is, is dat deze cake een week goed houdbaar is in de koelkast. Net zoals een tijdloos stuk kleding kun je het slim oppimpen. Denk aan pindakaas, notenpasta’s, plekjes banaan, tahini, vruchten compotes en suikervrije jams mocht je in de vrijvanalles-sfeer willen blijven; als het je niet uitmaakt, dan zijn een likje boter (of een dikke laag à la Sjoerd), Nutella en zelfs kaas aanraders. Het maakt top toast na een paar minuten in de broodrooster. Mocht je darmen écht rust nodig hebben, dan kun je het zonder beleg eten – gewoon puur natuurlijk. Pak nu die rust terwijl je het kunt…want de kerstdagen komen eraan… 

 €4,95 per halve cake van 12 cm lang; €9,50 per hele cake van 24 cm lang

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed. En het maakt ook nog eens fantastische toast en croutons; deze laatste voor bovenop soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van dat beetje roggemeel. 

€3,95 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.