Lieve BakBuren
Hoera! Het is kerst en de feestdagen beginnen. Dit jaar zonder Corona-maatregelen en dat betekent dat onze kerstborrel weer terug is. Dubbel hoera :=) Kom je deze zaterdag lekker proosten met een glaasje glühwein (of sap) en wat borrelhapjes eten? We hebben onze ‘Kerst Elf’ (Christmas Carol-ine) weer ingevlogen voor extra gezelligheid en de broodnodige hulp.
We hebben een uitgebreider en feestelijk menu deze week.
DEADLINE voor bestellen is DONDERDAG (22 december) 13u
OPHALEN is zaterdag 24 december (dus niet vrijdag) van 17-18.30u.
Ons Kerst 2022 assortiment van deze week:
Het Kerstbrood: Feestelijke kerststol (NIEUW! NIEUW! NIEUW!)
De weg naar deze Feestelijke Kerststol is lang geweest!
We hebben voor onze eerste kerstbakdag in 2013 al eens een kerststol gemaakt. Maar dat was niet zo succesvol… we konden de vruchten niet goed verdelen door het deeg krijgen, de stollen barstten open in de oven, het gedroogde fruit brandde aan…. Kortom, dat was dusdanig traumatisch dat we zworen om nooit meer een kerststol te gaan bakken in onze bakkerij. Nooit meer. Never.
Maar… kleine kinderen worden groot. En in bijna 10 jaar tijd hebben we best wel veel geleerd. Dus toen we besloten hadden om dit jaar geen Christmas Cakes te maken (we waren te druk en ‘op’ na alle fotoshoots voor Jaynes nieuwe bakboek) begon het kerststol-idee weer te kriebelen….Dus de laatste maand heeft Jayne allerlei recepten getest en aangepast (uiteraard, jullie kennen je bakker). Uiteindelijk hebben we er een kunnen creëren waar we dusdanig trots op zijn dat we die willen – en durven – te maken dit jaar….
Deze kerststol is rijkelijk gevuld met gedroogde vruchten die we eerst een nachtje weken in chaithee. Dit geeft een subtiele kruidige ondertoon in de stol. De amandelspijs maken we natuurlijk ook zelf. We voegen er een beetje citroenrasp aan toe om het een frisse verrassing te geven. Dan laten we het deeg urenlang rijzen zodat de kerststol luchtig wordt. Dan begint de kunst om de amandelspijs in het deeg te wikkelen (handig al die YouTube filmpjes). Wanneer het brood heet uit de oven komt bestrijken we het geheel met gesmolten boter. Volgens de Dresdense traditie helpt dit om de stol sappig te houden. Aan het eind besprenkelen we het netjes – maar niet overdreven – met poedersuiker.




€10,95 per Kerststol van ca. 850 g met echte zelfgemaakte amandel-citroenspijs
Heerlijk om te eten bij de kerstmuziek van SkyRadio…. zou Chris Rea nou eindelijk eens thuis komen voor kerst? En zingt Mariah Carey nou nóg hoger dit jaar?
Ons feestdagen glutenvrij brood: Bourgondisch boekweitbrood (glutenvrij, gistvrij en vegan)
Een mals bourgondisch brood met de verrukkelijke smaak van boekweit. Waarom noemen we het bourgondisch? Omdat het perfect paart met alle belegsoorten, van hartig tot zoet. Bovendien is het ruim een week goed houdbaar in de koelkast, en het vriest uitstekend in.
Boekweit in het Engels heet buckwheat. Men denkt vaak dat dit een tarwesoort is, en dus glutenvol zou moeten zijn. Maar dat is helemaal niet waar. Eigenlijk is boekweit geen graan maar een zaad en het komt uit dezelfde familie als rabarber en zuring. Zijn glutenvrije eigenschap maakt het een goede vriend voor mensen die glutenvrij willen of moeten eten. Maar voor de rest van de mensheid is het ook een voortreffelijke voedingsstof om in je keukenkast te hebben: het is hoog in eiwit, bevat alleen essentiële aminozuren en het is een bron van magnesium. Deze laatste is goed voor spierontspanning en tegen krampen.




We kunnen nooit beslissen welk formaat we het beste vinden: de langwerpige (24 cm) ‘Brick’ die lang en dun is, of onze ‘normale’ broodbakvormen waarin we onze busbroden bakken. Deze laatste geeft het idee van een ‘echt’ sneetje brood, het bammetje. Wij kunnen niet kiezen, dus we laten deze week de keuze over aan jullie zelf ! De foto’s geven een indruk van de verschillen. Even herinneren om je keuze te melden bij je bestelling svp.
€8,75 voor ca 900+g gistvrij én glutenvrij – geef je aan of je de lange 24cm ‘Brick’ formaat of de hogere busbrood vorm wilt
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood (biologisch en vegan)
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.



€3,95 per brood (ca 650 gram)
* Kerst patisserie 1: Witte wonderland cheesecake
Haal je eigen witte kerst in huis met deze Winter Wonderland cheesecake! Na alle ijspret en schaatsen op de vijver van de laatste dagen zitten we helemaal in de kerstsfeer.
Deze zachtromige mousse-achtige cheesecake heeft zijn textuur te danken aan de witte chocolade die door het roomkaas- en slagroommengsel heen gespateld wordt. Als contrast voor deze smooth silkiness is er een krokante koekjesbodem van speculaas.
Ondanks al die ingrediënten blijft deze traktatie licht en fris, en is tot 5 dagen goed houdbaar in de koellast. Maar het is niet besteed aan onze lactosevrije bakburen deze week ;=)




We kunnen ze helemaal wit leveren – zodat je het zelf eventueel verder kunt versieren met stukjes (rood en blauw) fruit, compote, jam, marmalade of helemaal niks. Maar wij hebben ontdekt dat een drizzle pure chocolade het naar een andere league tilt… Ja ja… Dat doen we dan dus graag voor je – een goede smoes om een beetje de Jackson Pollack uit te hangen in onze Kerstbakkerij van deze zaterdag.
Geef je aan of je het wit of ge-Pollackt met pure chocolade wilt hebben?
€8 per 1/2 cheesecake, 16 cm lang, genoeg voor 4 personen; €15 per hele cheesecake, 32 cm lang, genoeg voor 8 personen
* Kerst patisserie 2: Traditionele Engelse mince pies (vruchten taartjes) (NIEUW! NIEUW! NIEUW!)
Laat je niet misleiden! Mince pies hebben niets met gehakt te maken, ondanks dat de naam dat doet denken.
Mince pies zijn gemaakt van mincemeat – een gekruid mengsel van appels, sultanas, rozijnen, krenten, abrikozen, walnoten en kaneel. (Geen vlees dus). Dit wordt dan de vulling voor een klein krokant deegkuipje.
Normaal gesproken koopt men in Engeland de mincemeat van de supermarkt. En dat is dan vaak berezoet. We hebben onze eigen mincemeat gemaakt van appels en kweeperen (dat zijn quinces in het Engels). Dat betekent dat we eigenlijk een lading quincemeat hebben gemaakt in plaats van mincemeat, wat we een grappige woordspeling/verbastering vonden. En omdat we het zelf maakten hebben we meteen veel van de suiker weggelaten.
Het resultaat is om je vingers bij af te likken. We dachten dat dit best een leuk kado zou kunnen zijn wanneer je ergens op bezoek gaat tijdens deze feestdagen. Vandaar dat we ze verpakt hebben in een doosje, kant-en-klaar om als kado te geven. Of zélf uit te pakken… Mjam!




Deze kunnen je warm of op kamertemperatuur serveren. Au naturel, maar ook heerlijk met een plak kaas erbij (echt waar) en een borrel. Als dessert zijn ze verrukkelijk met roomijs, slagroom, crème fraiche, yoghurt of, voor de Engelse die hards, rum custard (dikke warme vla met een lading rum)….
€4,95 voor 6 stuks; verpakt om als kado te kunnen geven
*Vrijvanallesbehalvesmaak én vegan Patisserie: Chocolade, dadel en koffiecake (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij, notenvrij én vegan)
Dit was zo’n daverend succes in ons Black Vrijdag assortiment (eind november) dat we het weer wilden maken voor de feestdagen. Iets dat echt iedereen kan eten tijdens de feestdagen – dus perfect! Vrijvanalles (behalve smaak…) én ook nog eens vegan.
Er zitten bananen, 70% pure chocolade, dadels, koffie, kokosbloesemsuiker, gemalen lijnzaad, een mengsel van glutenvrije melen en een lepel gemalen kardemom in. Pffff…. een hoop hè. Het resultaat is een sappige en verrukkelijk lekkere cake en deze is een aantal dagen goed houdbaar in de koelkast (voor al die onverwachte bezoekers).



Je kunt dit serveren bij de koffie of thee, maar het ook oppimpen tot een dessert met een fruitsalade, roomijs, opgeklopte slagroom of crème fraîche (of de plantaardige alternatieven hiervan).
€4,50 voor 6 blokjes
Dit is onze laatste bakdag van dit jaar. Onze volgende bakdag is vrijdag 6 januari 2023