Lieve BakBuren
Daar zijn we weer na zo’n onverwachte bak-pauze!
En een beter thema om weer mee te beginnen hadden we niet kunnen verzinnen: vandaag is het Valentijnsdag! Liefde en het hart…
Nogmaals bedankt voor al jullie berichten, steun, bloemen, kado’s, gesprekken en bezoek. We hebben ons dierbaar en geliefd gevoeld. Dank, dank, dank. En het gaat echt weer veel beter met Sjoerd.
Deze week hebben we een extra feestelijk gevoel: onze ovendeuren gaan weer open én Jaynes nieuwe bakboek is net ‘geboren’. Vanaf nu kun je een gesigneerd exemplaar bij ons altijd komen halen. Het is echt een beauty geworden!
Ons ♥Valentijnsdag♥ assortiment van deze week:
* Het gast brood: Krenten-roggebrood
Dit brood zorgt altijd voor veel emails nadat het heeft opgetreden in ons bakmenu! We weten dat ons Hollands kaasbrood erg populair is, maar dit brood blijkt de stille willy van ons assortiment te zijn.
Op een zondagochtend in januari 2021 werd Jayne wakker met het idee om een krenten-roggebrood te maken, en natuurlijk met een twist. In haar zondag-ochtend-mistig-nog-geen-koffie-gehad bakbrein had ze het idee dat cacao en rogge een aangename ‘alliantie’ zouden zijn…dus wat zou er gebeuren als ze zomaar cacaopoeder zou toevoegen aan een roggebrood?
De cacao bleek een schot in de roos te zijn. Het geeft een diepere, bijna hartige ondertoon, in tegenstelling tot wat je eigenlijk zou verwachten. Het balanceert dat beetje zoet-zurige van de krenten.
Je ziet in/op de foto’s de verschillende combinaties die we hebben uitgeprobeerd: kaas (die zout-zoete combi is zeker aan aanrader), roomkaas (dat zachte witte geeft een mooi kleurcontrast met het donkere brood), pindakaas (alle ‘kaas’-en, haha), maar bizar genoeg (geen foto) is gerookte zalm ook lekker, evenals een hardgekookt- of gebakken eitje.
Het voordeel van roggemeel is dat het helpt om een brood langer mals en sappig te houden. Da’s wel zo handig, want met zo veel smaakkoppelingen wil je ze zeker allemaal uitproberen voor je ontbijt, lunch en zelfs diner.
Bij Valentijnsdag hoort chocolade… maar wat we erg waarderen aan dit veelzijdige brood is dat het zoet-zuur is – net zoals de liefde soms kan zijn ;=)
€4,95 alleen per busbrood deze week (ca. 750 g; deeg is te nat voor bolletjes of freeform)
* Patisserie: Sinaasappel-marmelade tarte
Een beeldschoon palette van een winterse vruchten tarte én een lekker shotje vitamine C. Een beetje sappig en fruity mag best voor dit Valentijnsassortiment, toch? Bloedsinaasappels én gewone sinaasappels voor wat vrolijke kleuren. Net even iets anders dan chocola.
Om het sinaasappel accent nog meer naar boven te brengen, bestrijken we de boterige kruimelige deegbodem met marmelade. Onze tarte aux oranges (het klinkt veel sexier in het Frans toch?) wordt dan gevuld met een zogenaamde frangipane (een mengsel van boter, eieren en amandelmeel) en getopt met plakjes gewone- en bloedsinaasappels. Het resultaat is voortreffelijk. Het is ook een aantal dagen goed houdbaar in de koelkast. Maar ja, waarom zou het eigenlijk in de koelkast moeten blijven? Dooreten please!
€4 per 1/4 punt tarte, of €15 per hele tarte (hele tarte doorsnede is 23cm)
* 1e-vrijdag-van-onze-bakmaand glutenvrij brood: het Mega-meerzaden brood (a.k.a The Brick of baksteen)
Ja, ja…we weten dat dit strictly speaking niet de 1e vrijdag van de maand is voor onze Brick….maar het is onze eerste bakvrijdag van dit jaar ;=) Vandaar.
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten.
Het wordt door de fans ook wel ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel.
Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed). Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner met vrienden of familie hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan die lekkere kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat. Dan ruikt je hele huis naar gebrande nootjes. Lekkerrrr.
€9,75 voor ca 900g
* Vrijvanallesbehalvesmaak patisserie: Good-for-the-Soul brownies (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij)
Een brownie die niks bevat? Hoe is dat nou mogelijk?
Veel oefenen…heuuuul veel oefenen.
De weg naar een smakelijke brownie – die niet alleen glutenvrij is maar ook nog eens suikervrij én lactosevrij – is een lange geweest. Jayne heeft regelmatig testjes gedaan die nooit ons bakkerij-menu hebben gehaald. Voor goede redenen. Erg alternatieve recepten zoals zoete aardappel brownies, zwarte bonen brownies en miso brownies waren allemaal, stuk voor stuk, net zo onsmakelijk als ze klinken ;=(
Maar de aanhouder wint.
En wat een perfecte manier om van chocolade te kunnen genieten én met een gerust hart…want deze brownies zijn vrij-van-alles dus er zit niks in! (En het recept staat in Elke dag bakdag zodat je ze zelf thuis ook kunt maken).
Eigenlijk zijn deze brownies zoooooo lekker dat ze onze volvanalles brownies in de schaduw zetten. En dat zonder schrikbarende ingrediënten. Ze zijn gemaakt met dadels, pure chocolade, eieren en een handvol walnoten. Super eenvoudig maar onwijs lekker. En omdat ze vrijvanalles zijn kun je ze met (bijna) iedereen delen…bijna iedereen…als ze toch geen noten allergie hebben….
€4,95 voor 6 blokken
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
€3,95 per brood (ca 650 gram)
* Jaynes nieuwe bakboek: Elke dag bakdag
Met 224 pagina’s, 60 nieuwe recepten– elk met foto – voor brood, baksels en onze vrij-van-iets lekkernijen, is dit niet zomaar een bakboek met al onze toppers…
Naast alle nauwkeurige recepten om je eigen baksels succesvol thuis te kunnen bakken, zijn er allerlei onderhoudende verhalen over wat wij meegemaakt hebben in die tien (!) jaar die wij al ‘bakken voor de buren.’ Je zult op grappige wijze lezen hoe onze bakkerij ontstond (dankzij een vulkaan), hoe Jayne in Nederland belandde (gebroken hart, gebroken stuit) en hoe ze Sjoerd heeft ontmoet (hint: een taalmisser).
€26,99 en Jayne signeert jouw boek graag met een persoonlijk bericht!
Wil je het bakboek alvast met een ‘sneak preview’ inkijken?