Kerst assortiment: zaterdag 23 december 2017

WEEK 51: ZATERDAG 23 DECEMBER 2017

Lieve BakBuren

Daar zijn we weer: De laatste bakdag van dit jaar!
Hieronder vind je ons kerst assortiment voor zaterdag 23 december met voor ieder wat wils: van de alleseters tot de glutenvrijers.
We hebben er rekening mee gehouden dat kerst een paar dagen later dan onze bakdag valt – alles wat we deze week maken is een aantal dagen goed houdbaar.

We zijn ietsjes eerder en langer open op zaterdag 23 december (16:30-18:30u) om je bestelling te kunnen komen ophalen. We zorgen voor extra gezelligheid met gluhwein en sap om je in the mood for Christmas te brengen. En je kan ook lekker kletsen en kennismaken met andere bakburen. Dus neem je man, vrouw, buur, kinderen of leuke kennissen mee om even een glaasje mee te doen!
LET OP: Ophalen is echt vanaf 16.30 uur en niet eerder. We zijn een beetje druk….

We hebben twee vriendinnen (a.k.a kerstelfjes) die ons team zaterdag komen versterken: Caroline is er vooral om de Christmas cakes te decoreren en dan samen met Claudia ‘s middags te zorgen dat jullie een glaasje gluhwein en een hapje krijgen. En hopelijk kunnen ze ook de gehele dag goed afwassen….

We ontvangen graag je bestelling vóór donderdag 21 dec 18u (ipv de normale 13u).
Ophalen (en betalen) van de Christmas cakes is ook op zaterdag vanaf 16:30u.
Mocht je dan niet kunnen, maar dan even een afspraak om je Christmas Cakes eerder op te halen.

Hierna wordt onze eerstvolgende bakdag op vrijdag 5 januari 2018 (vrijdag 29 december zijn we dus gesloten); Zet maar in de agenda!

Ons Ho Ho Hoooo Het Is Kerst assortiment voor 23 december 2017 is dus geworden:

ONZE BRODEN

* Kerstbrood 1: Cranberry kerstbrood
Als er iets is om je meteen in de kerstsfeer te krijgen dan is dit het wel. Cranberries, kaneel & sinaasappel. Heeft alleen nog SkyRadio of de Top 2000/4000 nodig om het plaatje compleet te maken.
Dit is een upmarket krentenbrood, maar dan net even anders. De cranberries geven een zurig kickje dat dan weer wordt verzacht door een snufje kaneel en vleugje sinaasappel. Door het licht-volkorendeeg roeren we haver heen. Dat geeft een sappigere kruim dat een aantal dagen goed houdbaar blijft. Handig voor de feestdagen.

Culinaire tips: Net zoals krentenbrood kun je het au naturel eten of met een dikke laag boter. Beleggen met kaas, roomkaas, ham, prosciutto of zalm zijn aanraders. Ook banaan (met pindakaas), Nutella en jam om in de zoete stramien te blijven. Om meer out of the box te denken zijn eiergerechten (hard gekookte, roerei, gebakken eitjes en omelettes) verrassende partners voor dit brood. Mocht je wat over hebben na de Kerst, dan leent zich dit uitstekend voor feestelijke toast (met boter, uiteraard). Mocht je echt willen scoren, maak dan chique wentelteefjes voor een onvergetelijk ontbijt of brunch.

Cranberry haver brood plakje Cranberry haver brood plakje
€5,25 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram)


* Kerstbrood 2: Deens roggebrood / Dansk rugbrød
Donker, moutachtig en sappig! Dat is ons Deense roggebrood.
FEEST! Na een jaar weggeweest te zijn is hij weer terug! Merry Christmas, Glædelig Jul.

Onze verliefdheid voor dit pittenvolle brood begon drie jaar geleden. Stiekem foto’s nemen van recepten (Sjoerd dan; jullie weten al dat Jayne dat niet doet….) uit Deense broodboeken in Kopenhaagse boekhandels. Niks in het Engels en alleen ‘google translate’ om te helpen. Onze eerste experimenten waren niet zo geslaagd….
Fast forward en een jaar later waren we weer in Kopenhagen. Deze keer gingen we bakkers (onder)vragen over ingredienten, recepten, rijstijden enz. Er bleken een paar noodzakelijke ingredienten te zijn voor dit brood: moutmeel (voor de donkere kleur en de diepe karakteristieke smaak) en gebroken roggekorrels. Natuurlijk gingen kilo’s van die ingredienten dan meteen mee terug naar Amsterdam. Weer overgewicht in de koffers…Cheddarkaas, maar dan anders…

Na meer proefjes gedraaid te  hebben hadden we de smaak letterlijk en figuurlijk te pakken. En wij waren zeer tevreden met dit brood. Het smaakt echt (maar echt echt echt!) zoals het brood waar we als een blok voor zijn gevallen in København. Sindsdien hebben we onze Nederlandse molenaar uit Santpoort ook enthousiast kunnen maken. In plaats van elke keer naar Denemarken te moeten reizen (wat jammer nou) voor het moutmeel en gebrokken rogge, heeft onze molenaar uitgezocht hoe hij dat ook kon maken. Dat betekent dat ons Deense roggebrood nu wordt gemaakt met Nederlandse grondstoffen. Heerlijk toch? Naast het EKO volkoren roggemeel, een beetje zuurdesem (want dit is geen gist brood), zonnebloempitten, pompoenpitten, maanzaden en lijnzaden… zijn dan de geheime Danske (=nu Hollandse) onderdelen: donker geroosterde mout en gebroken roggekorrels.

Culinaire tips: Dit brood zal je volledig door de feestdagen heen steunen want het is (tenminste) een week goed houdbaar. Overal inzetbaar wordt dit de perfekte huisgast: voor hartig of zoet beleg, bij een stevig gevuld soeppie of een winterse salade. Het maakt fantastische croutons voor op soepen en salades.
Voor je kerstbuffet kan je een topidee van de Denen pikken: allerlei toppings erop doen om je eigen smørrebrød te maken. De traditionele toppings zijn roomkaas & gerookte zalm; plakjes hardgekookt ei met een klodder mayonnaise en een sprinkle tuinkers; rosbief met een mosterddressing; gekookte garnaaltjes, ook met plakjes hardgekookt ei….
Onze huidige favoriet – om in de Kerst kleuren te blijven – is met plakjes avocado en een snufje zeezout. Aftoppen met een sprinkle rode chilli flakes of geplette velle roze peperkorrels bovenop. Graag gedaan hoor!

Deens roggebrood met boter Deens roggebrood met boter Deens roggebrood met boter Deens roggebrood met boter

Dit brood is alleen als een busbrood te bestellen (het deeg is te nat om bolletjes te draaien)
€4,75 per busbrood (ca 700 gram)


* Het glutenvrije Kerstbrood: Zongedroogde tomaat & groene olijven brood
Smakelijk glutenvrij brood maken is een uitdaging. Maar een uitdaging die wij graag aangaan gezien de stijgende populariteit van dit soort broden.
Deze week hebben we een brood op basis van gemalen lijnzaad. Die zorgen niet alleen dat het brood mals blijft, maar ook dat je veel omega-3 binnenkrijgt. Ons lichaam kan omega-3 zelf niet maken en lijnzaad is hier een uitstekend bron voor. Bovendien hebben deze kleine zaadjes een van de hoogste gehaltes van lignanen. Van wat? Nou, van lignanen – die  zorgen voor onze blijheidshormonen, verlagen cholesterol, zijn beschermend tegen kanker en zijn anti-oxidanten. Wauw, dat is veel in zo’n klein langwerpig zaadpakketje! En wist je dat de olie ervan in Engeland nog steeds gebruikt wordt om de cricket bats mee in te olieen….geen wonder dat de bats meer dan 100 jaar oud kunnen worden ;=) En toch hielp dit niet om Engeland de ‘ashes’ te winnen in Australie, snik snik.

Met lijnzaden als onze basis gingen we dit brood dan ‘vullen’ met zongedroogde tomaten, groene olijven en een wat oregaan voor juist dat extra vleugje smaak. Op zo’n manier heb je dan de Kerstkleuren weer in huis: rood van de tomaten en groen van de olijven. Totally colour coordinated! Dit brood kan je goed bewaren in de koelkast dus kun je hier lang van genieten. Het is heerlijk met kaas, eiergerechten, avocado, hummus, olijven tapenade, gerookte zalm en sommige vleeswaren. Maar jam is misschien net een stapje te ver….

GV tom-olijven doorgesneden3 GV tom-olijven doorgesneden3

We bakken het in een lange bakvorm van 24cm. Dit is dezelfde maat die we gebruiken voor ons mega-meerzaden (het baksteen/The Brick) brood.
€7,95 per heel brood (uiteraard worden de zwarte olijven vervangen door groenen!)


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Met al het overvloedige eten met de Kerst is het soms een verademing om iets ‘normaals’ te hebben. Niet dat we ons zuurdesem ‘gewoon of normaal’ zouden durven te noemen, want dat is het zeker niet….maar dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg. Het maakt ook fantastische toast.
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem nov2017_4

€3,50 per brood (ca 650 gram)


ONZE PATISSERIE

* Kerst Patisserie 1: Peer & amandel taart  (glutenvrije variant ook beschikbaar!)
On the first day of Christmas my true love gave to me a partridge in a pear tree’. Zo duidt het kerstliedje.

Voor de eerste dag van jullie kerst vonden we een patrijzenbrood of gebak een beetje te wild….maar peren waren ietsjes makkelijker om aan te komen. In de winterse dagen zijn de meest voorkomende vruchten citrusvruchten. Peren zijn dan een verademing.
We weten dat tijdens de feestdagen veel chocolade wordt gegeten dus wij dachten dit jaar om een meer ‘fris & fruitige’ route te nemen met dit oorspronkelijk Franse recept. Oooo la la et chic alors. Een boterige citroen frangipane (amandel-cake-achtig beslag) met plakjes rijpe peren dakpansgewijs erin gedrukt en dan goudbruin gebakken. Onweerstaanbaar! Kortom, een tranche finesse voor de feestdagen.

Soms heeft Jayne een helder moment….zij was aan het tobben om ook een chique patisserie te maken voor onze glutenvrijers. In het surfen door haar lievelingsblogs zag ze een recept voorbij komen voor een glutenvrije perentaart. Er ging een lichtje branden. Konden we onze geliefde peer & amandel taart ook omtoveren naar een glutenvrije versie? Dat bleek niet heel moeilijk te zijn – rechtstreekse vervanging van de weinige tarwebloem door rijstemeel. Dus glutenvrijers kunnen hier dan ook ongegeneerd ook van genieten. Laat je het ons weten bij je bestelling of je de taart glutenvrij wilt bestellen?

Culinaire tips:
Je kunt het op kamertemperatuur eten, maar licht opgewarmd, zo uit de oven is het nog lekkerder. Het is tevens prima om zo maar op te eten bij een kopje koffie of thee, en het kan uitstekend opgepimpt worden met slagroom, crème fraiche (onze aanrader) of een bolletje roomijs voor de koud-liefhebbende-masochisten.

Het zou ook een buitengewoon onderdeel van een kerstontbijt kunnen zijn (lichtelijk opgewarmd)….perfekt met een goed bakkie sterke koffie mocht je nog een kater hebben van de avond ervoor.

Peer & amandel taart3 Peer & amandel taart3

€2,75 voor 1/4 tranche (genoeg voor 2 personen); €5,50 voor een 1/2 tranche; €10 per hele taart ongesneden
Geef a.u.b aan als je de glutenvrije variant wilt bestellen!


* Kerst Patisserie 2: Speculaas  & sinaasappel Madeleines
Good things come in small packages,” wordt er gezegd. Dat is volledig waar met onze speculaas & sinaasappel madeleines.

Dit is een klassieke Franse patisserie: een luchtig sinaasappelcakeje met verwarmende speculaas specerijen in de vorm van een schelpje. Mocht je nog niet in de Christmas Spirit zijn dan ben je dat zeker na het eten van de eerste madeleines.

"Madeleine" zou in de 18e eeuw een boerin zijn geweest, die het onverwachte bezoek van hertog Stanislaus Leszczyński (jazeker, wie kent hem niet!) kreeg. Klinkt een beetje zoals de Feestdagen toch? We proberen goed te plannen maar soms…De inventieve Madeleine zou deze cakejes hebben gebakken met wat ze op dat moment in huis had. Slimme tante die boerin.
De schrijver Marcel Proust wijdt in zijn bekendste werk À la recherche du temps perdu (Op zoek naar de verloren tijd) enkele bladzijden aan Madeleines. Hij glijdt weg in herinneringen. Hopelijk doen jullie dat ook en we hopen dat onze madeleines jullie laten meevoeren naar onvergetelijke kerstsferen. Zoiets…

Madeleines2 Madeleines2

€3,50 voor een zakje van 12 Madeleines

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.