Vrijdag 15 december 2017

Lieve BakBuren

Met winter volop in gang hebben wij deze week een kruidig assortiment verzonnen. Als je thuis moet blijven dan proberen wij het zo gezellig en gezond mogelijk voor jullie te maken. We duimen dat het weer toelaat dat jullie de bestellingen wel kunnen komen ophalen vrijdag!

Ons gast brood voor deze week is het karwijzaad brood en de patisserie is een vijgen, rode wijn & honing cake die tevens ook suikervrij is.
Het is ook weer de derde-vrijdag-van-de-maand en dat betekent dat er natuurlijk een glutenvrij brood op het menu staat. Deze vrijdag hebben we een primeur….een nieuw glutenvrije kruiden yoghurt brood (die ook te bestellen is in een lactosevrije uitvoering).
En het rogge zuurdesem brood, is er zoals altijd. Geen voorstellingsronde of uitleg nodig voor dit vertrouwde onderdeel van ons aanbod.

Ons kruidig-mid-winter assortiment voor deze week:

* Het ‘gast’ brood: Karwijzaad brood
Met de december feestdagen is dit een goed brood om het dagelijkse evenwicht weer te herstellen. Karwij wordt al millennia lang gebruikt tegen spijsverteringsproblemen en maagklachten. Of zoals de natuurgeneeskundige kruidenleer-bronnen dat zo mooi kunnen verwoorden: karwij is een ‘windverdrijvend middel’. Oh yeah! Jayne ligt in een deuk om deze beschrijving: net zoals Nederlanders leedvermaak onwijs grappig vinden, hebben de Britten iets met toiletvermaak.
In ieder geval, wij vonden dit een passend brood voor deze tijd van het jaar, en bovendien is het ook nog verrekte lekker.

Ons karwijzaadbrood is een licht volkoren brood, gemaakt van ons lievelings gebuilde tarwemeel met een flink schep karwijzaad erdoorheen. Het broodbakproces voor dit brood begint al op de avond ervoor: we maken een voordeeg met alleen een klein beetje gist zodat het rijsproces langer duurt. Hierdoor krijgt het brood een vollere en diepere smaak (volgens de bakkers) en het is zeker beter voor je darmen omdat er minder gist gebruikt wordt. Dit vonden wij een leuke bijkomstigheid omdat karwij zo’n een spijsverteringsbevorderende rol heeft.

Dit brood is inzetbaar op vele fronten: het is perfekt met (room)kaas, eiergerechten, ham, gerookte zalm, avocado en hummus (ja, ja, we hebben wat getest) en het is prima met pindakaas en jam. Nutella zou kunnen, maar alleen voor die hard Nutella-verslaafden. En aub doe er geen spruitjes, boerenkool of gebakken uitjes bij….er is alleen zo veel windverdrijvende vermogen die tegen gehouden kan worden ;=)

Karwijzaad busbrood2 Karwijzaad brood1

€4,50 per busbrood/8 bolletjes (ca 600g)


* Patisserie: Vijgen, rode wijn & honing cake (suikervrij, ook nog)
Dit is de cake-versie van je lievelings wintertrui. Een laidback cake om je warm te  houden met dit weer.
Omdat we de vijgen langzaam laten pruttelen in flink wat rode wijn, kaneel, kruidnagel en gember, blijft de smaak van deze suikervrije honing cake mals, zacht en mellow.

Het verrassende van deze cake is dat het zeker 5 dagen lang goed blijft, en de cake wordt steeds malser en sappiger. Het heeft een dubbel karakter, want het is heerlijk als een ‘gewone’ plak cake voor bij de koffie of thee, maar het kan ook als een sneetje ‘brood’ dienen….het is verrukkelijk met kaas, en het kan ook nog getoast worden. We bakken het in onze ‘Brick’ bakvormen en dat betekent dat deze cake 24 cm lang wordt en bijna 900g weegt…..Vandaar dat wij het verkopen per halve cake (12cm lang), en dat geeft dan 8 goede plakken.

Fig & wine cake doorgesneden

€4,95 voor 1/2 cake (genoeg voor 8 goede plakken)


* Het gluten-vrije-derde-vrijdag-van-maand brood:
Kruiden yoghurt brood (ook lactosevrij te bestellen!)
Vaak is het verhaal over hoe een brood ontstaan is net zo smakelijk als het brood zelf.
Als Jayne een vrije middag heeft, dan is ze regelmatig te vinden in boekwinkels. Haar lievelings hangouts zijn Waterstones en het American Book Center. Door het bladeren door allerlei boeken komt zij op andere ideeen of nieuwe invalshoeken.
Een paar weken geleden, trof ze het boek Food Medic in het American Book Center. Geen boek dat er nou echt uitsprong behalve voor een recept voor een glutenvrij brood….eentje waarvan Jaynes ‘brood mojo’ meteen overtoeren ging draaien.

Maar tja, wat doe je als je een interessant recept tegen komt, maar dat hele boek juist niet wilt kopen? Om meteen €29,99 neer te tellen voor dat ene recept was een tikkie overdreven vond Jayne. Wat zou jij doen….?
In het vertellen van het verhaal later die dag (thuis) toen ze het recept had ‘acquired’ (da’s een net Engels woord voor gejat),  zei Sjoerd ‘Je had een foto van het recept moeten maken met je mobiel!’
‘Nou dat vond ik nou net iets te onbeschoft,’ antwoordde Jayne. Om ongegeneerd voor de neus van de verkoper te gaan staan, een foto te maken en dan het boek terug op het plank te leggen was te brutaal.
Nee, Jayne deed het anders… Eerst had ze het recept goed gelezen, ‘uit het hoofd geleerd’ dus , en daarna is ze om een hoekje gaan staan om alle ingredienten en hoeveelheden in te toetsen op haar telefoon, samen met de baktijden, oven temperaturen enz. En daarna nog een keer terug naar het boek om te checken of alles nauwkeurig genoteerd was. Voilà recept in de pocket!

Na zo’n inspanning zou het te ironisch zijn om te melden dat het recept een regelrechte ramp was.
Gelukkig was dat niet het geval! Het was een daverend succes – en zelfs Sjoerd vond het erg smakelijk.

Dit nieuw-in-onze-glutenvrije-familie brood bestaat uit een smeuïg mengsel van yoghurt en grove havervlokken. Er is een prettige crunch die door de zonnebloempitten, pompoenpitten en zwarte sesamzaden komt. En de hartige ondertoon ontstaat door een snufje kruiden (oregaan en marjolein). Verrassend genoeg is het vleugje hartigheid niet vervelend met jam, banaan of pindakaas. En uiteraard gaat het uitstekend met alle hartige beleg. Dankzij de yoghurt blijft dit brood goed mals voor bijna een week in de koelkast. En omdat we dit bakken in onze ‘Brick’ bakvormen van 24cm lang kun je wel hier wel een tijdje van genieten met alle beleg-combinaties.
Onze experimentjes gingen toen nog iets nog verder door….we hebben ook een lactosevrije variant kunnen maken (met soya yoghurt).Dus mocht jij glutenvrij en lactosevrij (moeten) zijn dan kun je dit brood toch bestellen!

GV Kruiden yoghurt brood1 GV Kruiden yoghurt brood3
€6,50 per 24cm lang brood
€7,50 voor de lactosevrije versie


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit brood helpt je door je dagelijkse werkweek heen te komen. Iets ‘normaals’ voor alledaags gebruik. Niet dat we ons zuurdesem ‘gewoon’ zouden durven te noemen, want dat is het zeker niet….maar dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg. En het maakt ook nog eens fantastische toast.
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem nov2017_3

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.