Kerstavond assortiment 24 december 2016

Lieve BakBuren

Daar zijn we weer: De laatste bakdag van dit jaar! Wat is het jaar weer snel gegaan.
Hieronder vind je ons Kerst assortiment dat we graag voor jullie op de dag van Kerstavond bakken, op zaterdag 24 december. Hopelijk is er voor ieder wat wils: van de alles eters tot de vrij-van-alles eters.
Denk eraan dat onze baksels ook ongewone Kerst kado’s voor familie, vrienden en collega’s kunnen zijn – een strikje er omheen en je hebt een attent uniek kado. Ja, ja 🙂

We zijn ietsjes eerder en langer open (16:30-18:30u) om je bestelling te kunnen komen ophalen. En we zorgen voor extra gezelligheid met wat gluhwein om je in the mood for Christmas te krijgen.
We hebben twee vriendinnen (a.k.a Kerst elfjes) die ons team zaterdag komen versterken: Caroline is er ‘s ochtends om de Christmas Cakes te decoreren en Claudia ‘s middags om vooral te zorgen dat jullie een glaasje gluhwein en een hapje krijgen.

We ontvangen graag je bestelling vóór donderdag 22 dec 18u (ipv de normale 13u).
Hierna wordt onze eerstvolgende Bakdag op vrijdag 6 januari 2017 (vrijdag 30 december zijn we dus gesloten); Zet maar in de agenda!

Ons Ho Ho Hoooo Kerst assortiment voor 24 december 2016 is dus geworden:

* Het ‘gast’ brood: Walnoot & rode wijn brood
Als er iets is om je meteen in de Kerstsfeer te krijgen, dan is dit het wel.
Dit was het allereerste brood dat we maakten toen we onze bak-aktiviteiten begonnen in juni 2013. Het was meteen een knaller en het zette direct de toon voor een mooi vervolg. Dus dachten we om dit jaar af te sluiten met de broodnodige eindjaarsnostalgie

Het is een licht volkoren gist brood met een duidelijke walnoten smaak. Door het toevoegen van (veel) rode wijn ontstaat er een aantrekkelijke diepe bijna paarse kleur. Maar wees niet bang, het smaakt niet naar wijn. De alcoholistische beleving hebben we dit keer in onze Christmas Cakes gestoken.
Het is heerlijk om op te eten zoals het is, maar als je het combineert met kaas (alle soorten mogelijk) dan heb je in één klap een kaas-plank-gang. Daardoor is het heel geschikt voor de Eerste of Tweede Kerstdag als afsluiter. Of voor op 31 december, want het kan ook prima ingevroren worden.

Walnoot rode wijn brood2  Walnoot rode wijnbrood

€5,95 per busbrood of 8 bolletjes (ca 600g)

* Het gluten-vrije-Kerstbrood: Haver rozijnen brood (met rode wijn, hik hik)
We konden onze glutenvrijers toch niet in de kou laten staan voor de Kerst.
Jayne was de laatste week allerlei experimenten aan het uitvoeren om een gloednieuw glutenvrij Kerstbrood te verzinnen. Maar helaas was zij niet tevreden met de resultaten. Die worden dus terug op de (glutenvrije) plank gelegd voor de komende tijd voor fine tuning. Dat belooft al wel wat voor 2017 :=)

Maar tja, we hadden toch een brood nodig! Dat werd terugbladeren door ons bakkerijbakboek. De keuze was wel makkelijk – het haver rozijnen brood.
Dit hebben we voor de laatste keer in oktober gemaakt, dus relatief kort geleden, maar we kregen hier zulke complimenten over dat we vinden dat we het nu snel weer op het menu kunnen zetten.

Het is een glutenvrij brood dat als een normaal ‘gluten-vol’ volkoren brood smaakt. Een gistbrood gemaakt met havermeel, een drizzle honing, lijnzaden en chiazaden (voor een goede struktuur). Met de aanwezigheid van gist – zoals in echt brood – rijst het deeg ook nog een beetje. Perfekt. De rozijnen zijn geweekt in rode wijn want sinaasappelsap (dat zou je waarschijnlijk eerder denken te gebruiken met rozijnen) maakte het brood te zoet.
De rode wijn is zeker niet sterk aanwezig, maar geeft net een voldoende hartige ondertoon waardoor dit brood overal inzetbaar is tijdens de kerstdagen. Dit brood kan gerust gegeten worden met jonge & oude kaas, geitenkaas (goed voor bij de kaasplank tijdens de kerstdagen), roerei, pâtés en je zoete beleg zoals jam, pindkaas en Nutella. En als toast is het onweerstaanbaar. Met roomboter, uiteraard. Veel boter…tenzij je dan lactosevrij moet zijn ;=)

GV Haver rozijnen brood1  GV Haver rozijnen brood3

€5,50 per busbrood (ca 600 gram)

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Met al het overvloedige eten met de Kerst is het soms een verademing om iets ‘normaals’ te hebben. Niet dat we ons zuurdesem ‘gewoon’ zouden durven te noemen, want dat is het zeker niet….maar dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg. Het maakt ook fantastische toast.
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem juni2016_8
€3,50 per brood (ca 650 gram)

* Kerst Patisserie: Kerst chai swirl tulbandjes
Er zijn bepaalde kruiden die wij associeren met de Kerst: kaneel, kardamom, kruidnagel en nootmuskaat. Je hoeft ze alleen maar te ruiken en je voelt al een Kerstliedje op je lippen komen zonder SkyRadio aan te zetten.

Liefhebbers van Starbucks zijn bekend met chai latte: een mengsel van aromatische kruiden als basis voor thee en dan opgeklopt met melk of soyamelk. Chai bevat – naast de ‘kerstkruiden’ van kaneel en kardamom – ook gember, venkel en zwarte peper. Heerlijk verwarmend en koesterend. Wij hadden een dik jaar geleden deze smaken vertaald naar een chai swirl cake die heel populair was. Nu hadden we de inspiratie om dit nog een stapje verder te nemen en daar kerst tulbandjes van te maken. We houden de swirl erin want het gemarmerde effect is feestelijk. De Kerstman zal gek zijn op deze cakes – de tulbandvorm zal hem doen denken aan al de schoorstenen waar hij doorheen moet om de kado’s te bezorgen op kerstavond.

Wij waren van plan om deze te decoreren voor de Kerst met poedersuiker, gesmolten chocolade of een karamelsaus….we hadden afgelopen vrijdag wat proefmonsters en vroegen om jullie mening. Drie-kwart van de broodophalers waren hier zeer uitgesproken over: voeg niks meer toe! Die zijn al zo lekker au naturel. Dus we hebben geluisterd. We leveren de chai swirl tulbandjes naakt aan, zodat jullie ze zelf kunnen – mochten jullie dat willen – aankleden. En voor de liefhebbers kunnen we ze wel zaterdag ter plaatse met poedersuiker bestrooien.

De tulbandjes blijven een aantal dagen goed sappig en ze maken ook een bijzonder ontbijt (misschien opgewarmd) met yoghurt en fruit ernaast.

Chai swirl tulbandje1  Chai swirl tulbandje2  Chai swirl tulbandje3
€2,50 voor 2 tulbandjes (1 tulbandje is genoeg voor 1 personen als dessert, of voor 2 personen bij een kopje koffie)

* Extra Kerst Patisserie: Kaneel mousse meringues (glutenvrij & lactosevrij)
We hebben een Groundhog Day gevoel bij deze meringues, dwz dat we blijven hangen in een kringetje en in de herhaling ;=)
Afgelopen woensdag hadden we voor de sfeervolle Noordlichtjesavond op de Nieuwe Noorder begrafplaats 1600 gebakjes gemaakt (alles op….) waaronder honderden mini-kaneel mousse meringues. Omdat het recept veel eiwit bevatte, hadden we veel eierdooiers over. Die toverden we dan om in de lemon & lime bars in ons bakassortiment van afgelopen vrijdag.

We waren zeer blij om zulke ‘restjes’ te kunnen gebruiken in plaats van weggooien. Maar tja….de lemon & lime bars vielen zo in de smaak dat we weer meer eierdooiers nodig hadden dan we over hadden gehouden. Dat betekende dan weer dat we meer eieren moesten spiltsen. Daardoor – jullie hebben het al geraden – hebben we nu een ruime overvloed van eiwit. Oeps. Vandaar dat we het gevoel hebben om weer terug bij af te zijn. Maar geluk bij een ongeluk, we kunnen nu wel voor de Kerst een extra patisserie inbrengen in de vorm van kaneel mousse meringues. Groundhog Day….
Om uit deze grappige cirkel te stappen maken we geen mini-kaneel mousse meringues zoals voor de Noorderlichtjesavond maar onze gebruikelijke (grotere) maat. Hopelijk komen we dan van onze eiwitvoorraad af ;=)

Maar wat zijn deze kaneel mousse meringues?
Jayne kwam in aanraking met deze voortreffelijke schuimtaartjes tijdens een kookworkshop in Ballymaloe (vlakbij Cork in Ierland) in 2010. Ja, dat was ook dezelfde kookworkshop die de inspiratie kietelde voor de bakkerij.
Deze meringues waren een onderdeel van een afternoon tea menu. Met hun beige uiterlijk zagen ze niet zo verleidelijk uit. En zeker niet naast alle veel kleurrijkere vruchten jams, scones en taartjes. Maar never judge a book by its cover is het gezegde. Deze oninteressante verschijning gaf geen indicatie van de hemelse zachte kaneel mousse-achtig binnenwerk dat onder dat krokante exterieur lag…Gelukkig, want het leven is veel leuker wanneer een verrassing vanuit een onverwachte hoek komt, toch? Na de eerste hap was Jaynes hart gestolen. Love at first bite. Sindsdien hebben we deze regelmatig gemaakt voor caterings en feesten. En als dat niet genoeg is, zijn ze ook vanzelf glutenvrij en lactosevrij. Met zulke meringues krijg je veel vrienden….en hopelijk levert dat niet (alweer) te veel eierdooiers op voor ons….

Mogen we je ook een advies geven, mocht je deze heerlijkheden willen bestellen voor de Kerst?
Koop dan wat goede slagroom, klop het op (zonder suiker!) en serveer het bij de meringues. Als je de meringue eet met een flinke klodder slagroom, dan zal je ons oneindig dankbaar zijn. Happy Christmas.

Kaneel mousse meringues2 Kaneel mousse meringues4
€2,75 voor 4 meringues

* Vrij-van-alles-behalve-smaak Kerst Patisserie: Appel, dadel & wortel tulbandjes
Wij schreven in het begin dat we hebben voor ieder wat wils. Dit zijn voor onze bakburen die glutenvrij, lactosevrij en suikervrij willen eten (of moeten eten).
Maar jeetje wat zijn deze een traktatie! Een sappig tulbandje zonder gluten, boter en suiker. Hoe is het mogelijk? We gebruiken bruine rijstemeel, amandelen, dadels, wortels en appel en brengen het op smaak met kaneel en gember. Ze blijven dagen lang nog goed ook nog.
Rudolf – het rendier met de rode neus – zou gek op deze zijn: wortel en appel zijn zijn lievelingseten. Trouwens, kinderen vinden ze ook verrukkelijk…

VVA appel, dadel & wortel tulbandje1  VVA appel, dadel & wortel tulbandje2
€3 voor 2 stuks (1 tulbandje is genoeg voor 1 personen als dessert, of voor 2 personen bij een kopje koffie)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.