Bakken voor de Buren: vrijdag 16 december 2016

Lieve BakBuren

Voordat wij de Vitamine C-draad door ons assortiment deze week gaan verklappen, even wat informatie over onze openingstijden in December en vlak voor de Kerst:

Vrijdag 16 december (deze vrijdag): normale bakdag
Vrijdag 23 december niet, maar wel op zaterdag 24 december: dit zodat jullie echt vers brood en patisserie hebben voor de feestdagen
Vrijdag 30 december: dicht
Vrijdag 6 januari: open

Op 24 december kan je ook de bestelde Xmas cakes ophalen die dan soppen van de drank, hik hik, Hier krijg je ook nog een email over. Kan je dan niet komen, laat het dan even weten zodat we een andere ophaaldag/tijd met je af kunnen spreken.

En nu terug naar deze week…..met deze decemberdagen kan iedereen wel een extra shot vitamine C gebuiken. Wanneer het in de zingy vorm van citrusvruchten is dan kan dat je lekker oppeppen. In ons gastbrood van wortel & zwarte sesambrood verschuilt de vitamine C in sinaasappelsap om het brood te helpen rijzen. In de patisserie is het niet te vermommen – en terecht – in de lemon & lime bars. Voor het 3e-vrijdag-van-de-maandglutenvrije-brood verwerken we de vitamine C in een glutenvrij zongedroogde tomaat & olijven brood.
Zoals elke week hebben we ons standard maar ver-van-gewoon rogge zuurdesem brood. Daar zit dan weer geen vitamine C in ;=)

Ons vitamine C assortiment voor deze week:

* Het ‘gast’ brood: Wortel & zwarte sesam brood
Dit brood ziet er vrolijk en grappig uit met zijn oranje en zwarte spikkels. Het heeft niet alleen een opvallend uiterlijk, maar het heeft ook zeker een verrassend achtergrondverhaal: er zit namelijk een aardige scheut sinaasappelsap in. Zoals iedereen weet is sinaasappelsap een goede bron van vitamine C. Maar er is veel onenigheid tussen ambachtelijke bakkers over het gebruik van vitamine C in brood. Ascorbinezuur (beter bekend als de vitamine C pillen die veel mensen slikken tijdens deze wintermaanden) wordt veel gebruikt in de massa-brood-bakkerij-wereld om brood een rondere rijs te geven. Het bevordert het omzetten van eiwitten naar gluten, en deze laatste geeft brood zijn sponsachtige elastische karakter. Maar omdat ascorbinezuur op de lijst van toevoegers staat, willen veel artisanale bakkers het absoluut niet gebruiken. Dus in plaats van al dat gezeur over zo’n zuur toevoegen, zijn we inventief geworden – we gebruiken sinaasappelsap. Wanneer je sinaasappelsap samen met wortels en sesamzaden gebruikt win je op alle fronten: een goed gerezen vorm, een sap-pig brood (geen bewuste woordspeling hoor…) en een heerlijke smaak. Dat de sesamzaden kleine bommetjes van gezondheid zijn (rijk in koper, mangaan, magnesium, zink en vitamine B1) en dat wortels een goede dosis vitamine A geven (goed voor je ogen) betekenen dat dit een super brood is. Oh ja, bijna vergeten te melden, het smaakt ook nog eens super lekker!
Kortom: een zonnig brood dat goed gaat met allerlei soorten hartig beleg. Jam en pindakaas zo ook net kunnen….maar net.

Wortel-sesam busbrood  Wortel-sesam doorgesneden
€4,50 per brood/8 bolletjes (ca 600 gram)

Patisserie: Lemon & lime bars
Heb jij soms last van eierdooiers? Teveel dan dus…. Wij wel 😉
Komende woensdag avond is het ‘Noordlichtjesavond’ bij De Nieuwe Noorder begraafsplaats. Dat blijkt een hele gebeurtenis in Noord te zijn die elke jaar steeds populairder wordt. Honderden kaarsjes, muziek, een Joris wensboom, dichters, warme dranken & hapjes zullen zorgen voor een gemoedelijke sfeer. Dit jaar verzorgen wij de gebakjes, en wij maken ook honderden kleine kaneel mousse meringues. Daarvoor hebben we echt veel eiwit nodig. Waar eiwit is is ook eigeel, en dat betekent dat we veel eierdooiers over zullen hebben, die we niet willen wegggooien. We doken in onze recepten om te kijken wat voor lekkers we daarmee kunnen gaan maken. We stootten snel op deze lemon & lime bars, die altijd een favoriet zijn uit ons ‘Cakes & Bakes’ assortiment voor bedrijven. Het is alweer een tijd geleden dat we deze voor jullie voor het laatst hebben gemaakt, dus bij deze.

Perfect om je op te peppen tijdens deze koude winterse dagen, deze citrus bars hebben een knapperige bodem van digestive koekjes, zoals in een cheesecake. Daarop ligt een laag van citroen en limoen creme. En bovenop wordt alles versierd met slagroom rozetjes. We snijden deze bars in dikke repen want, tja, we hebben wat eierdooiers weg te werken….

Lemon bars5  Lemon bars4

€3,50 voor 2 dikke bars 


* Het gluten-vrije-derde-vrijdag-van-maand brood: Zongedroogde tomaat & olijven brood
Smakelijk gluten-vrij brood maken is een uitdaging. Maar een uitdaging die wij graag aangaan gezien de stijgende populariteit van dit soort broden. We houden gewoon van experimenteren en goed brood maken dus het is zeer bevredigend om met nieuwe inspiratie’s te komen.

Deze week hebben we een brood op basis van gemalen lijnzaad. Die zorgen niet alleen dat het brood mals blijft maar ook dat je veel omega-3 binnenkrijgt. Ons lichaam kan omega-3 zelf niet maken, en lijnzaad is hier een uitstekend bron van. Bovendien hebben deze kleine zaadjes een van de hoogste gehaltes van lignanen. Van wat? Nou, van lignanen – die  zorgen voor onze blijheidshormonen, verlagen bloed cholesterol, zijn beschermend tegen kanker en zijn anti-oxidanten. Wauw, dat is veel in zo’n klein langwerpig zaadpakketje! En wist je dat de olie ervan in Engeland nog steeds gebruikt wordt om de cricket bats mee in te olieen….geen wonder dat de bats meer dan 100 jaar oud kunnen worden ;=)

Met lijnzaden als onze basis gingen we dit brood dan ‘vullen’ met zongedroogde tomaten, zwarte olijven en een wat oregaan voor juist dat extra vleugje smaak van de Middellandse Zee. Dit brood kan je goed bewaren in de koelkast dus kun je hier lang van genieten. Het is heerlijk met kaas, eiergerechten, avocado, hummus, olijven tapenade, gerookte zalm en sommige vleeswaren. Maar jam is misschien net een stapje te ver….

We bakken het in een lange bakvorm van 24cm. Dit is dezelfde maat die we gebruiken voor ons mega-meerzaden (het baksteen/The Brick) brood.

GV tom & olijven brood heel    GV tom-olijven doorgesneden3

€7,95 per heel brood


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem juni2016_7

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.