Lente assortiment: vrijdag 24 maart 2023

Lieve BakBuren

Vandaag is het officieel de eerste dag van de lente! 

Je kunt het natuurlijk dit weekend ook thuis vieren met vrienden en familie (als het weer meewerkt) – en dus komen wij deze week met allerlei lekkere dingen voor jullie zonnige samenzijn.

En om de vrolijkheid nog verder op te krikken willen wij deze leuke Foodies magazine recensie over ‘Elke dag bakdag’ met jullie delen. 

Weten jullie nog dat een maand geleden – met al die kaasbroden – we een journaliste van Foodies de gehele dag over de vloer hadden? Dit is verhaal in het magazine. https://www.foodiesmagazine.nl/kookboeken/buiksloterbakery-unieke-bakkerij/

Ons de-lente-begint 🌼🌱🐇🌷 assortiment voor deze week wordt:

* Het gast brood: Lente tuinkruidenbrood

Laat je niet misleiden door het simpele uiterlijk van dit brood.

Het lijkt heel eenvoudig, en dat wil zeggen dat je niet zoveel ziet… Het zit niet bomvol olijven, tomaten of brokken kaas, maar wel bomvol smaak! 

Een licht volkorenbrood dat vol zit met verschillende verse lentekruiden zoals bieslook, daslook (jawel!), peterselie en misschien dille. Het wordt nog luchtiger door het gebruik van yoghurt. Bovenop zitten havervlokken om het een interessant contrast te geven – als ze tenminste niet wegwaaien in onze heteluchtovens – net zoals een foute toupet tijdens een waaierige strandwandeling…. 

Dit is het perfecte gezelschap voor zowel een weekendontbijt, brunch als de barbecue (haha, positief denken, het zou kunnen). Het gaat uitstekend met allerlei eiergerechten, vleeswaren en gerookte zalm. En het geeft ook een eigentijdse twist aan tosti’s en het is heel goed dompelbaar in kruidige (tegenwoordig dure) olijfolie. Maar het gaat altijd top bij stevige soepen, mocht die lente opeens wat koelere middagen of avonden hebben …

€4,95 per busbrood, 8 bolletjes of artisanale freeform (ca 650 gram) – geef je aan bij je bestelling welke vorm je wilt?

* Patisserie: Sakura kersen-pistachenotentaart (glutenvrij op aanvraag!) 

De lente doet ons altijd denken aan de kersenbloesem in Japan (niet dat wij die daar ooit gezien hebben). De Japanners zijn helemaal verliefd op de kersenbloesem of zoals zij dat noemen ‘Sakura’. Prachtige foto opportunities voor zowel de toerist als de lokalen: vooral wanneer de Japanners zich uitdossen in prachtige pastelkleurige kimono’s en poseren voor een ‘van wit-tot-roze bloesemregen’ van tinten.

Kersenbloesem wordt uiteindelijk kersen (mits de vogels niet alles opeten) en deze lichtzure-doch-sappige vruchten vind je rijkelijk verstrooid over deze beeldschone en kleurrijke taart van deze week. Het groen van de bladeren in de kersenbomen zie je weerspiegeld in de pistachenoten op de bovenkant van de cake, maar ook in het cakebeslag geven ze een lichte lentegroene tint. 

De cake-kruim is fluffy en luchtig dankzij het gebruik van olijfolie (weet je wat dat kost tegenwoordig, huil huil) in plaats van boter (nog duurder). 

Wil je liever de glutenvrije versie in huis halen? Laat het ons dan weten – dan passen wij het recept daarop aan. En alsof dat nog niet genoeg is, deze taart bevat echt heel weinig suiker. Tja, om je vingers bij af te likken dus! 

Net zoals de bloesem in de bomen is deze taart snel weg… vandaar dat we het aanbieden als een hele taart (van ca 32 cm lang; genoeg voor 8 prima stukken) of een halve (ca 16 cm lang; genoeg voor 4 plakken) zodat je er nog wat langer van kan genieten.

Mocht je nou echt een stuk willen bewaren (why?), dan is het zeker een aantal dagen goed houdbaar in een luchtdichte container waarin het sappig blijft.

€5,50 per halve cake (ca 16 cm lang; genoeg voor 4 goede plakken);€10,50 per hele cake (ca 32 cm lang; genoeg voor 8 goede plakken)

Wil je de glutenvrije versie? Geef dat dan door bij je bestelling

* Vrijvanallesbehalvesmaak patisserie: Sunshine cakejes (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij) 

Geurig van de citroen, kurkuma en een vleugje gember, bezorgen deze sappige cakejes je een goede dosis zonneschijn binnenshuis. De cakejes bevatten amandel-, rijst- en boekweitmeel zodat ze volledig glutenvrij zijn. De karamelachtige zoetigheid van de kokosbloesemsuiker maakt ze vrij van geraffineerde suikers en de lactose omzeilen we door kokosmelk te gebruiken. En ze zijn lekkerrrr…

Om jullie extra blij te maken, kun je deze week je vorm zelf kiezen: één portie bevat 6 rondjes óf 3 boomstammetjes. Geef je het aan welke vorm je wilt? Dan doen wij de rest.

€4,50 per portie: 6 rondjes óf 3 boomstammetjes. Welke wil jij?

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). 

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€3,95 per brood (ca 650 gram)

Geef een reactie