Donderdag/vrijdag (20/21 juni) is het alweer de zomer zonnewende en dan begint officieel die echte zomer. Heb je dat zomerse weer een beetje opgemerkt de laatste dagen….?😜😱
In Scandanavië wordt het begin van de zomer op de vrijdagmiddag en avond gevierd met een ‘midsommer’ feest. Mensen wandelen langs het water, verzamelen zich om grote vreugdevuren heen en zuipen zich klem. Oh ja, het gaat natuurlijk vooral om die gezelligheid hè (hygge).
Dat betekent dat er daar ook nog eens haring, aardappelen en aardbeien gegeten worden. En dat drinken dus. Veeeeeel drinken.
We konden zo’n gelegenheid niet zomaar voorbij laten gaan, dus hier is dan ons eigen assortiment vol Scandi-sfeer, vol zomer en vol feest. Maar zonder drank…..deze keer. !)
Ons Midzomerfeest assortiment van deze week wordt:
* Ons Scandi gastbrood: Deens roggebrood/Dansk rugbrød (gistvrij)
Er zijn een aantal broden in onze bakkerij waar wij supertrots op zijn. Dit is er één van. Donker, moutachtig en sappig, dat is ons Deens roggebrood.
Weetje: Wist je dat ons Deens roggebrood eigenlijk ook een zuurdesembrood is? Én het bevat ook nog eens geen gist!
Na vele jaren, experimentjes, reizen naar Kopenhagen en recepten flink door de vertaalmachines gehaald te hebben, hebben we een Deens roggebrood waarop we beretrots zijn. Een rugbrød dat én authentiek is én dat wordt gemaakt met Hollandse ingrediënten. Naast het EKO volkoren roggemeel, een schepje tarwemeel, een beetje zuurdesem (want dit is geen gist brood maar een 100% zuurdesem brood), zonnebloempitten, pompoenpitten en lijnzaden… zijn de geheime Danske (=nu Hollandse) onderdelen van dit brood de donker geroosterde mout en de gebroken roggekorrels.
MIDZOMER SERVEERTIPS: Dit brood is van alle belegmarkten thuis. Beter nog, steel een topidee van de Denen: doe er allerlei toppings op om je eigen smørrebrød te maken. Perfect voor een gezellig samenzijn dit weekend. De traditionele toppings zijn roomkaas en gerookte zalm, evt met een beetje citroenrasp voor die frisheid; plakjes hardgekookt ei met een goede klodder mayonaise en een sprinkel tuinkers; rosbief met mosterddressing; gekookte garnaaltjes, ook met plakjes hardgekookt ei… en iets met avocado doet het altijd goed.








Maar…je kunt ook een plakje dik besmeren met gezouten boter. Met muziek van ABBA in de achtergrond en een glaasje aquavit of jenever zou het beeld volledig compleet zijn. God aptit! SkÃ¥l!
Ons Dansk rugbrød is ook tenminste een week goed houdbaar in de koelkast (en maandenlang in de vriezer), dus voldoende tijd om een aantal smørrebrød suggesties uit te proberen en je eigen favorieten te ontdekken.
€5,50 alleen als busbrood verkrijgbaar (ca. 750 g)
* Patisserie 1: Lemon & lime blokjes
Deze lemon & lime blokjes hebben bijna geen voorstelronde nodig. Ze blijven in de Top 3 van onze meest geliefde en gevraagde baksels. Zomers fris voor op de langste dag van het jaar!
Deze heerlijkheden ontstonden toen we jaren geleden ‘last’ hadden van kale citroenen. Dat klinkt misschien als een besmettelijke ziekte, maar het was eigenlijk een overschot aan naakte geraspte citrusvruchten. We raspen die meestal om juist de schil te gebruiken in andere gerechten, maar dan blijven die kale sappige rakkers over. Dagen – soms weken – later vinden we ze weer, maar nu een hele gemeenschap van deze zielige kale ballen die zich verplaatst hebben richting groentelade onderin de koelkast. Zoals je weet vindt Jayne alleen het idee van weggooien al pijnlijk, dus we hebben dit recept jaren geleden verzonnen om van zo’n lading kale jongens af te komen. Wat begon uit nood is nu een onderdeel van onze bakkerijgeschiedenis en folklore geworden.
Het contrast van de knapperige digestivekoekjes-bodem met de fluweelzachte citroen-limoenlaag blijft aanlokkelijk. Afgetopt met rozetjes opgeklopte slagroom (dus niet met poedersuiker zoals op de foto; slagroom is zooooo veel lekkerder!) en het resultaat is onweerstaanbaar. Alsof dat nog niet genoeg zou zijn, ze zijn dagenlang goed houdbaar in de koelkast en ze vriezen geweldig in. Maar dat gaat jullie echt niet lukken hoor! Wedden…



€3,95 voor 6 blokjes
* (Glutenvrij) Patisserie 2: Peer-amandeltaart met kardemom (glutenvrij!)
Deze taart is onweerstaanbaar!
Een boterig – en toevallig ook glutenvrij- amandel-citroenbeslag, verleidelijk gekruid met de Scandi-specerij kardemom. We maken deze taart in een 33 cm lange langwerpige taartvorm, toppen het af met sappige peren en bakken het dan tot goudbruin.
Twee tranches (=1/4 taart; ca 8 cm lang) zijn genoeg voor 2 personen of 1 very hungry bourgondiër; de hele ca 33 cm lange taart is voldoende voor tot 8 personen/tranches. Je kunt het op kamertemperatuur serveren, maar licht opgewarmd, zo uit de oven is het nog lekkerderder. Het gaat goed bij een kopje koffie of thee en je kunt het uitstekend oppimpen met slagroom, crème fraîche (onze aanrader) of een bolletje goed roomijs.
Trouwens, het maakt ook een buitengewoon lekker weekend ontbijt….perfekt met een goed bakkie sterke koffie. Dan zit je helemaal in de Scandi-sfeer.




€3,95 per 2 tranches (=1/4 taart); €15 per heel taart van 33 cm lang (genoeg voor tot 8 personen/tranches)
* Het 3e-vrijdag-van-de-maand-glutenvrij-brood: Bourgondisch boekweitbrood (glutenvrij, gistvrij én vegan)
Een mals bourgondisch brood met de verrukkelijke smaak van boekweit. Waarom noemen we het bourgondisch? Omdat het perfect paart met alle belegsoorten, van hartig tot zoet. Een goed alternatief voor het glutenvolle Deens roggebrood om je eigen glutenvrije smørrebrød te maken! Bovendien is het ruim een week goed houdbaar in de koelkast, en het vriest uitstekend in.
Boekweit in het Engels heet buckwheat. Men denkt vaak dat dit een tarwesoort is, en dus glutenvol zou moeten zijn. Maar dat is helemaal niet waar. Eigenlijk is boekweit geen graan maar een zaad en het komt uit dezelfde familie als rabarber (waarop de Scandinaviërs gek zijn!) en zuring. Zijn glutenvrije eigenschap maakt het een goede vriend voor mensen die glutenvrij willen of moeten eten. Maar voor de rest van de mensheid is het ook een voortreffelijke voedingsstof om in je keukenkast te hebben: het is hoog in eiwit, bevat alleen essentiële aminozuren en het is een bron van magnesium. Deze laatste is goed voor spierontspanning en tegen krampen. Zo, zo, tis wat hè!
We kunnen nooit beslissen welk formaat we het beste vinden: de langwerpige (24 cm) ‘Brick’ die lang en dun is (rechts op de foto), of onze ‘normale’ busbroodbakvormen waarin we onze busbroden bakken (links op de foto). Deze laatste geeft het idee van een ‘echt’ sneetje brood, het bammetje. Wij kunnen niet kiezen, dus we laten deze week de keuze over aan jullie zelf ! De foto’s geven een indruk van de verschillen. Even herinneren om je keuze te melden bij je bestelling svp.




€8,95 voor ca 900+g gistvrij én glutenvrij – geef je aan of je de lange 24cm ‘Brick’ formaat of de hogere busbrood vorm wilt
* Ons ‘vaste’ brood: Rogge zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.



€4,50 per brood (ca 650 gram)