Vrijdag 5 april 2024

Lieve BakBuren

Allereerste: onwijs bedankt voor al jullie bestellingen – en geduld – op Goede Vrijdag! 

Het was onze drukste bakdag ooit in ons 10 jarige bakbestaan en na een record 130 broden (en 150 tulbandjes en…) waren wij een beetje gaar ;=) Voor de nieuwe bakburen die een vuurdoop kregen – normaal gesproken is het niet zoooo druk hoor en je hoeft eigenlijk nooit te wachten in de rij die tot de eind van de voortuin loopt…

We vonden het heerlijk om alles voor jullie te bakken – én we waren heel blij met dat lange weekend daarna. Lekker uitslapen en nog een keertje omdraaien, haha.

Zaterdagavond is de zomertijd ingegaan en de klokken gingen een uur vooruit. Met letterlijk meer licht in de dag hebben we dat als de rode draad in ons menu van deze week verwerkt.

Ons Het-Licht-Keert-Terug assortiment voor deze week is: 

Ons maanzaadbrood is een blijmakend brood: zowel voor ons als bakkers (een echt lekkerrrr deeg om mee te werken) als bij de eters. Met alle zwarte spikkels van het maanzaad worden de eters vrolijk omdat het er toch enigszins grappig uitziet. Wanneer je een hapje neemt veroorzaakt de kietelende knisper van het maanzaad in je mond bijna meteen een glimlach. Mocht je meer licht(voetigheid) in je week nodig hebben, dan this one’s for you

Meestal zie je maanzaad bovenop brood. Maar dat is voor ons minder handig en zeer onpraktisch: onze bakoven heeft zo’n sterke luchtverplaatsing dat er dan meer zaad op de vloer komt dan bovenop het brood. Je doet de ovendeur open, probeert je broodblikken erin te schuiven….en je krijgt meteen een lading maandzaad in je gezicht teruggeblazen. Het lijkt iets vanuit een slapstick film. Die extra slappe lach moeten we er nu niet bij hebben, anders ontsporen we écht ;=)

De oplossing is eenvoudig: voeg het maanzaad toe aan het brooddeeg, en dat geeft meteen een aangename textuur aan het brood. En misschien weet je dat niet, maar maanzaden zijn kleine gezondheidsbommetjes. Die bevatten allerlei mineralen en gezondheidsbevorderende stofjes. Dan wil je zoveel mogelijk daarvan in je sneetje brood bewaren, en niet aan de vloer geven….

€5,25 per busbrood, 8 bolletjes of artisanale freeform (ca 600 gram) – geef aub aan bij je bestelling of je busbrood of bolletjes wilt

Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten. 

Het wordt door de fans ook wel ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel. 

Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed). 

Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner met vrienden of familie hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan die lekkere kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat. Dan ruikt je hele huis naar gebrande nootjes. Lekkerrrr.

€9,95 voor ca. 900 g

Een Coca-Colacake zonder Cola?? 

Geen 1 april grap (dat was gisteren), maar er is wel een goede reden voor deze bijnaam: limoen en kaneel blijken twee van de kenmerkende smaken van Coca-Cola te zijn. Wist je dat?

Deze cake heeft een malse kruim die gekruid is met de warmte van nootmuskaat, gember, kruidnagel, kaneel en een frisse hitvan limoenrasp. De aroma die uit de mengkom komt tijdens het roeren lijkt inderdaad sprekend op Coca-Cola, maar is niet terug te vinden in het eind resultaat. Wanneer het uit de oven komt bestrijken we de cake met een limoensapglazuur. Als dat afkoelt vormt het een aangenaam krokant laagje bovenop de cake. Dat geeft een verrassend verfrissend extra dosis limoensmaak geeft bij het eten. ‘It’ll put a pep in your step‘ mocht je het nodig hebben. Tjakka, win-win!

Wat een heerlijk stuk cake is dit! Je kunt een plakje ‘gewoon’ eten bij een kopje thee of koffie, maar met een goede klodder opgeklopte slagroom tover je het om tot een memorabel dessert. Bovendien is het een aantal dagen goed houdbaar.

We bakken deze nieuwe cake in onze mini-cakevormen zodat je een schattig cakeje  hebt voor het weekend. Elke cake is ca 7 x 12 x 5 cm en is zeker genoeg voor 2 personen…mocht je het willen delen… je mag het ook in de lengte snjden voor een langere plak ;=)

€4,25 per cakeje (ca 7 x 12 x 5 cm; genoeg voor zeker 2 personen)

Het was liefde bij die eerste hap…

Jayne kwam in aanraking met deze voortreffelijke meringues tijdens een kookworkshop in Ballymaloe (vlakbij Cork in Ierland) in 2010. Ja, dat was ook dezelfde kookworkshop die de inspiratie kietelde voor de start van de bakkerij.

Deze licht-als-een-veertje meringues (of schuimtaartjes in het Nederlands) waren een onderdeel van een afternoon tea menu. Met hun beige uiterlijk zagen ze er niet echt verleidelijk uit. En zeker niet naast alle veel kleurrijkere vruchtenjams, scones en taartjes. Maar never judge a book by its cover is het gezegde. Deze oninteressante verschijning gaf geen indicatie van het hemelse zachte mousse-achtige binnenwerk dat onder dat krokante exterieur lag. Na de eerste hap was Jaynes hart gestolen. Love at first bite. Sindsdien zijn ze niet weg te slaan uit ons bak-assortiment, zo geliefd zijn ze. In de loop der jaren hebben we een beetje gesleuteld aan het oorspronkelijke recept (zo herken je ons weer) tot een kardemom-versie die we decoreren met een Jackson Pollock bespattering van gesmolten pure chocolade.

En alsof dat nog niet genoeg is, ze zijn ook nog eens glutenvrij én lactosevrij. De meringues zijn ongeveer 5 dagen goed houdbaar (buiten de koelkast aub, anders worden ze zompig). 

Mogen we aub je wat advies geven, op het bazige af? 

Koop wat goede slagroom (35-40% vet), klop het op (liefst zonder suiker) en serveer dat bij de meringues. Als je de meringue eet met een flink klodder slagroom zal je ons echt echt echt oneindig dankbaar zijn. De combinatie van zacht en krokant blijft een match made in heaven. Hi hi…

€4,25 voor een bakje vol (tenminste 8 stuks)

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€4,50 per brood (ca 650 gram)