Pinksterweekend assortiment: vrijdag 7 juni 2019

Lieve BakBuren
 
Alweer een lang weekend in zicht met Pinksteren voor de boeg.
Na het Hemelvaartsweekend met het hemelse weer (of helse hete weer, afhankelijk van je perspectief op warmte) belooft het Pinksterweekend koeler te zijn.
 
Gezien dat juni al begonnen is dan gaan we nu echt de zomerse maanden in. Dat betekent dat alles lichter en verfijnder wordt. Er zijn geen dikke truien meer nodig, of bonenschotels en warme chocolademelk, maar salades, koele dranken en korte broek komen nu weer tevoorschijn. Dit soort verfijning zie je terug in het assortiment voor deze week.
 
Ons verfijnd Pinksteren assortiment voor deze week is:
 
 
*Het 'gast' brood: Gouden amandelbrood
Het is altijd zeer bevredigend wanneer brood je verrast door een onverwachtse alchemische wending.
Dit recept werd geïnspireerd door de Engelse kookboekschrijfster Eliza Acton (die toevallig dezelfde verjaardag deelt met Jayne, maar dan 166 jaar eerder). Ze begon kookboeken te schrijven toen zij dik in de veertig was omdat haar poëzie niet zo goed verkocht. Haar English Bread Book (1857) werd een klassieker en zij pleitte voor ‘goed en eerlijk brood’ op tafel. (Hoor je ons juichen?)
 
Een van haar recepten heet ‘Turks brood’ omdat er amandelen inzitten. Dat de Turkse keuken dit brood eigenlijk niet kent zegt meer over de fascinatie van de Engelsen vanuit dat Victoriaanse tijdperk met het Midden Oosten, dan over de werkelijkheid. Mevrouw Acton was tenslotte oorspronkelijk dichteres, dus een beetje artistieke vrijheid met de naam mocht wel, toch?

Op het eerste gezicht ziet dit brood er uit als een eenvoudig ‘wit gistbrood’. Maar niets is wat het lijkt. De toevoeging van amandelmeel aan ons lievelings gebuilde tarwe leidt tot een moist licht gouden kruim. Waar de verrassende alchemische wending naar voren komt, is dat het een boterachtige smaak heeft…..terwijl er geen grammetje boter (of melk of eieren) in zit. Magisch toch?

Dit betoverende brood kan voor alles gebruikt worden: hartig, zoet, toast (wel dan metboter is Sjoerds aanrader), tosti’s en om te dippen in goede olijfolie. Het snijdt ook perfecte bammetjes voor de lunchbox van de kinderen maar ook om naar kantoor mee te nemen. Gouden amandelbrood voor gouden, zonnige dagen.

 
Amandelbrood1 Amandelbrood1
Amandelbrood1 Amandelbrood1

€4,95 per brood/8 bolletjes (ca 600 gram) 

 
 
* Patisserie: Vlierbloesem citroen cakejes
Het verschijnen van de bedwelmende geurende vlierbloesem in het park is voor ons altijd het teken dat de zomer begint.
 
Deze schattige sappige citroen cakejes krijgen een drievoudige shot vlierbloesem – eerst een goede slok vlierbloemsemsiroop in het beslag; daarna wordt er een citroenmengsel overheen gekwast wanneer de cakejes warm uit de oven komen.
Wanneer ze afgekoeld zijn pijpen we er kleine rozetjes slagroom bovenop en daarna decoreren we alles met een takje Buiksloterbreekse vlierbloesem. De cakejes smaken net zo verfijnd en heerlijk als ze eruit zien.
 
Misschien herinner je je ze nog toen we deze afgelopen mei voor de eerste keer maakten om het huwelijk van Prins Harry te vieren. Die waren zo populair dat Jayne meer dan 90 minuten bezig was om alle rozetjes (21 per cakeje) te pijpen…en kreeg regelmatig kramp in haar handen totdat ze klaar was met het 1200ste rozetje : =)
Een jaar later, een zoontje Archie voor Harry & Megan, nog geen Brexit in zicht, een aftredende Prime Minister May en een staatsbezoek van President Trump, gaan we ze weer bakken. Mochten ze weer zo razend geliefd zijn dan kan het zijn dat we geen 21 rozetjes per cake doen maar 3 of 4 grotere!
Elke cakeje is ongeveer 8x4x6 cm en is ruim genoeg voor 1 persoon. Je kunt ze ook in plakjes snijden om te delen met je gasten.
We leveren deze aan met drie stuks per bestelde portie. Daar is niks symbolisch of dubbelzinnigs achter te zoeken – het is simpelweg een aesthetische-praktische reden: onze gebaksdoosjes zijn van zo’n grootte dat 2 cakejes verloren lijken te zijn en 4 stuks passen niet. Dus werd het drie. Mocht je er dus al eentje onderweg naar huis opeten, dan kan je volhouden daar er maar twee in het bakje zaten….
 
€3,75 voor 3 stuks
 
 
* Het glutenvrije Mega-meerzaden brood (a.k.a The Brick of baksteen)
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten.
 
Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel.
 
Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).
 
 
€9,75 voor ca 900g
 
 
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem sept2017_1

€3,75 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.