SINT LUCIA assortiment vrijdag 15 december 2023

Lieve BakBuren

Jullie weten dat wij van een goed thema houden.

Morgen is het 13 december. In veel landen worden er in december lichtfeesten gevierd en op 13 december is er het feest van Sankta Lucia (Sint Lucia; luce = licht) in heel Scandanavië.

In Zweden wordt er beweerd dat op 13 december 1764 een Zweedse heer ‘s nachts wakker werd gemaakt door een prachtige stem. Hij zag een in wit geklede jongedame zingend door zijn kamer gaan. Zij bracht licht, eten, wijn en troost op wat de langste nacht van het jaar was. Ja ja, wij vragen ons af of die heer een borrel te veel op had: hij was Zweeds after all….. In ieder geval bleek deze jonge dame Sint Lucia te zijn, als ‘verschijning’. 

Met onze liefde voor Scandi-baksels konden we zo’n toeval niet voorbij laten gaan – maar dan wel met een eigen draai….

Ons Sint-Lucia-maar-dan-anders assortiment van deze week: 

* Het ‘gast’ brood: Sint Lucia saffrraanbrood (lussekatter)

Op de dag van Sint Lucia (13 december) worden saffraan broodbolletjes (lussekatter) geserveerd door de oudste dochter in het huis voor ontbijt. Het prachtige liedje ‘Sankta Lucia’ wordt dan gezongen. Zie https://www.youtube.com/watch?v=Mk0FyZqNp5Q. Klik op de link please!

Wij maken dit saffraanbrood in zowel de busvorm als freeform en ook als  traditionele saffraanbolletjes. Deze bolletjes zijn ca 80g, net zoals onze normale gastbroden-bolletjes; sommigen draaien we deze vrijdag gewoon als bolletjes en anderen rollen we tot wieltjes en S-vormen (zie foto’s), net zoals in Zweden. Blijkbaar zijn deze vormen vanuit de Noor(d)se mythologie, maar vraag ons niet verder hoe dat nou precies zit…

En hoe smaakt dit brood nou? Denk bijvoorbeeld aan een brioche (maar dan minder zoet) met een warme gouden kleur en een onderliggende (lichte) saffraan smaak. 

Je kunt dit brood warm eten bij een kopje koffie/thee of een glas grøg (om in de Scandinavische stemming te blijven, hik) of glühwein (voor die ultieme Nederlandse gezelligheid, hik, hik). Maar je kunt ze ook gebruiken als gewoon brood en ze beleggen naar keuze (boter is uiteraard een aanrader). Maar dit brood is ook verrukkelijk als toast. 

Mocht je dit weekend meer licht en zonnige kleur in je weekendontbijt willen brengen, dan is ons Sankta Lucia saffraanbrood daar perfekt voor!

Tip: Ze zijn goed in te vriezen voor een luxe ontbijt tijdens de feestdagen.

€5,25 als busbrood, freeform of een mix van 8 bolletjes/wieltjes/s-vormen – geef aan bij je bestelling aub of je bus, freeform of bolletjes wilt

* Patisserie: Napoleonhoedjes (Napoleonshatte)

Dit recept stond al héééél lang op onze ’te proberen’ lijst totdat we het vier jaar geleden voor het eerst durfden te maken.

Waarom ‘durfden’, horen we je vragen. Wel, het recept is een beetje lang qua handelingen (zie hieronder). Het is prima om er 6 of 12 te maken voor thuis, maar heel anders wanneer we er meer dan honderd moeten maken. Vandaar.

Napoleonshatte zijn een van de meest iconische en geliefde luxe Deense ‘koekjes’. Ze stammen uit de 1850s toen koffie en gebak high fashion waren. In dat tijdperk werden veel cakes vernoemd naar Napoleon en dit hoedje is er eentje die de tand des tijds heeft weerstaan. Napoleon hoedjes bevatten een bolletje zelfgemaakte amandelspijs ‘omhelsd’ (we houden van omhelzen!) door een koekje van kruimeldeeg en daarna met de hand gekwast met pure chocolade.

Terwijl wij normaal gesproken helemaal geen marsepein liefhebbers zijn, zijn deze geheel andere koek…enne, ons zelfgemaakte marsepein is zeker niet tandentrekkend zoet. De combinatie van de iets bittere pure chocolade, met het zoete van de amandelspijs en het krokante van het kruimeldeegkoekje doet je beseffen dat de Scandinaviërs toch echt wel iets weten over bakken. 

Maar als je iets nooit probeert dan weet je het niet. Dus vier jaar geleden namen we een sprong in het diepe… en ze vielen meteen in de smaak. The hats were a hit. Bovendien waren ze voor ons ook erg bevredigend om te maken. Win-win, double whammy. 

Petje af voor deze hoedjes dus :=) 

€4,95 voor 4 hoedjes

Bricks zusje (lillesøster, om in het Scandi-stramien te blijven) is de kleinere, smeuïge variant op onze stoere Brick. Dat betekent dat je hier makkelijk een paar plakjes van kan eten, in vergelijking met de Brick waar een(tje) vaak al voldoende is.

Zusje bestaat uit amandelmeel, rijstemeel en fijngemalen pompoenpitten om een verfijnde kruimel te geven. Daarin stoppen we een handvol hele pompoen- en zonnebloempitten want zij moest toch ook een beetje pit hebben om tegen haar oudere broer op te kunnen boksen. Het resultaat is meer Danish design met ingetogen tinten van lichtbruin, creme en beige ;=)

Net zoals de Brick is de lillesøster van alle markten thuis: van Nutella en jam tot  ham en kaas. Zij flirt zeker met hartig beleg: roerei, prosciutto, guacamole, hummus, zalm, toch ook die verdwaalde kroket en alle soorten kazen.

Het familietalent van lang-goed-te-houden-in-de-koelkast blijft hetzelfde. Je heb er nog steeds makkelijk 2 weken profijt van. 

€9 per hele brood (ca 700 g; we maken dit in onze 24 cm lang ‘Brick’ broodvorm)

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). 

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€4,50 per brood (ca 700 g)