SINTERKLAAS vrijdag 1 december 2023

Lieve BakBuren 

We hebben ons jaarlijkse kijkje mogen nemen in het Grote Boek van de Goedheiligman (jazeker, die met die puntmuts)! Het lijkt alsof jullie allemaal soort van braaf zijn geweest dit jaar….Dat geloven wij niet helemaal, maar als het bij de Sint staat geschreven dan moet het wel waar zijn… right?

Bedankt voor jullie terugkoppelingen over wanneer jullie Sinterklaas zelf gaan vieren. 

Het blijkt dat velen dat dit weekend gaan doen, of op 5 december zelf. Vandaar dat we komende vrijdag ons Sint Assortiment gaan inzetten. We hebben ook flinke discussies met de Sint en alle hulppieten gehad over wat zij graag willen eten 🥳. 

Je zult ook merken dat wij (uiteindelijk) onze prijzen een klein beetje hebben moeten aanpassen….We hebben het bewust een dik jaar tegengehouden, maar nu moeten wij toch ook overstag. Dus…🥲


Als Hofleverancier van Sinterklaas op de Breek en Omgeving, is hier dan ons speciale Sint 🎁Assortiment

* Het gast brood: Zwarte peper Pietenbrood

Alle, jawel, echt alle Pieten worden erg blij van dit brood! Die houden van al die aromatische en pikante specerijen die erin zitten. Het verzacht vooral de heimwee dat ze hebben naar hun thuisland wanneer zij zo lang op reis zijn met de Sint. En het verwarmt ze ook wanneer ze ’s nachts druk bezig zijn om over de daken te lopen en langs de goot omhoog te klimmen – met alleen een korte broek en panty.

Dit is een zacht en luchtig donker brood met een onderliggende ‘kick’ van zwarte peper. Het bevat roggemeel én gebuild tarwemeel. Die twee samen leiden tot een bijzondere zachte kruimel. Er zitten ook venkelzaden en karwijzaden doorheen die er een bijzondere smaak aan geven, en dat zorgt dat je het echt niet kunt laten bij maar een plakje….

Mocht je willen scoren met je Sint-buffet dit weekend, dan zal dit brood je daarbij zeker helpen! Het is superlekker met gerookte zalm, alle kaassoorten (roomkaas is een aanrader), vleeswaren of eiergerechten. Ook heerlijk bij warm suddervlees, saté en vooral dikke soepen…al die saus-restjes kun je dan heerlijk opvegen…

€5,25 per busbrood, 8 bolletjes of artisanale freeform (ca 600+ gram): geef je aan bij je bestelling welke je wilt?

* 1e-vrijdag-van-de-maand glutenvrij brood: Mega-meerzaden brood (a.k.a The Brick of baksteen)

Het paard van Sinterklaas (Ozo Snel) wil ook wel eens wat. Hij is gek op ons mega-meerzaden gluten-vrij brood omdat er haver en pitten in zitten. Dus dit bakken we speciaal voor hem. 

Trouwens, de Sint is ook een groot fan van dit brood. Deze Baksteen doet hem denken aan al die schoorstenen😂. Als je honderden jaren oud bent, dan is het niet alleen de schoorsteen die soms verstopt raakt. De Sint wordt dan ook ontzettend blij van de darmbevorderende werking van dit brood ;=)

Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten.
Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel.
Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).
 
Voor je Sint-buffet of diner is onze Brick een top toevoeging aan die heerlijke kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat.

€9,95 voor ca 900g

* KADOTIP! Elke dag bakdag

Om alvast in de schoen, laars, Crocks of pumps te doen! Of in de Sint z’n zak… Jaynes nieuwste bakboek ‘Elke dag bakdag’.

Naast onze 60 nauwkeurige toprecepten – elk met een prachtig foto – zijn er allerlei onderhoudende verhalen over wat wij meegemaakt hebben in die tien (!) jaar die wij al ‘bakken voor de buren.’ Je zult op grappige wijze lezen hoe onze bakkerij ontstond (dankzij een vulkaan), hoe Jayne in Nederland belandde (gebroken hart, gebroken stuit) en hoe ze Sjoerd heeft ontmoet (hint: een taalmisser). Dit is dus niet zomaar een standaard bakboek….

En uiteraard zal Jayne er iets persoonlijks voor je in schrijven!

‘Elke dag bakdag’ is bij ons (gesigneerd) te verkrijgen voor €26,99

* Patisserie 1: Chocolade-sinaasappel Madeleines

Deze bijzonder smakelijke chocolade-sinaasappelcakejes zijn perfect voor de Sint: hij kan dan zonder schuldgevoel zo’n cakeje opeten EN nog seeds door de schoorstenen passen. Een win-win. Jazeker, het zijn niet alleen de pieten die door die pijp afdalen hè…

Sint stopt ze zo in zijn holle kies (en met zo’n oud gebitje zijn zijn tanden ook niet meer helemaal je van het…) om hem op te peppen zodat hij de hele nacht door kan werken om zijn verjaardag goed te kunnen vieren. 

De schelpvormige cakejes zijn een klein hapje voor tussendoor of bij de koffie….maar je kunt ze zo omtoveren tot een volwaardig Sint-dessert door er een bolletje roomijs (vanille, sinaassapel, malaga enz), toefje opgeklopte slagroom of een dikke lepel crème fraîche bij te serveren. Wil je dit weekend écht culinair uitpakken  – doe er dan een kleurrijke fruitsalade naast. Als je meer minimalistisch en ingetogen bent: serveer één chocolade-sinaasappel Madeleine, op het schoteltje naast een kopje goede espresso.

€4,95 voor een zakje vol Madeleines

We hebben te doen met die lieve oude man. Sint Nicolaas is de beschermheilige van zo veel verschillende groepen: de stad Amsterdam, zeemannen, Nederlandse bakkers, notarissen….en prostituees. (Wij verzinnen deze informatie niet!)

Dit moet echt een ontzettend vermoeiende baan voor hem zijn. En dit is zijn takenpakket voordat hij begint met al die pakjes te bezorgen en de schoenen te vullen….

Hij heeft in onze oren gefluisterd dat hij soms wel op zijn max zit met zoveel Nederlandse stamppot en boerenkool te (moeten) eten. Zelfs een heilige heeft zijn grenzen….Hij heeft ons dus gesmeekt om deze cake te bakken, want de sinaasappelbloesem-geur doet hem herinneren aan zijn eigen oorspronkelijke thuisland van Turkije. Terwijl hij niet zoveel voorkeuren mag uitspreken, is dit blijkbaar stiekem zijn lievelingscake (maar ssshhhh, vertel het niet door).

Daarin heeft hij volkomen gelijk. Met een sappig en boterig mengsel van fijn gemalen amandelen, crunchy maismeel en sinaasappel, is het om je vingers bij af te likken. Van het fleurige aroma van het sinaasappelbloesemwater voel je je gelukkig. Het blijft ook nog eens dagenlang goed. Dat betekent dat je er best tot 5 december van kan genieten. Gefelici-taart Sint!

En alsof dat nog niet genoeg is, deze cake is ook nog eens glutenvrij. Na al dat beschermen van de Nederlandse bakkers en broodproeven moet de Sint aan zijn goddelijke lijf denken. Hij doet nog steeds mee met alle trends (die Pieten zijn goed in marketing en PR) dus vindt hij deze glutenvrije cake hip, gezond en trendy. En ooooooh zo lekker. Maar dat had je al begrepen ;=)

€4,95 voor 1/4 punt; €19 per hele cake (23 cm doorsnede)

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). 

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€4,50 per brood (ca 650 gram)