BLACK FRIDAY vrijdag 24 november 2023

Lieve BakBuren

Deze week gaan we over naar The Dark Side.….

Komende vrijdag is het Black Friday in de gehele wereld en vooral dan in de Verenigde Staten. Het is een oorspronkelijk Amerikaanse traditie dat de dag na het Thanksgiving feest (die altijd op de 4e donderdag van november valt) er in de winkels fikse kortingen worden gegeven. Dus de Amerikanen – die dan toch al een lang weekend vrij hebben – gaan heftig los. Shop ’til you drop…

Wij zaten dit weekend te dubben. Gaan we ons assortiment deze vrijdag op Thanksgiving toespitsen of op Black Friday? De laatste jaren is Black Friday ook groots aanwezig in Europa….dus deze trok onze aandacht nèt iets meer ….omdat we daar meer ‘bak-voorpret’ uit konden halen om een menu samen te stellen :=) Enne, before you ask... geen korting! (Eigenlijk gaan/mogen/moeten onze prijzen binnenkort een beetje omhoog, maar daar vertellen we binnenkort meer over).

Dus deze week gaan we over naar The Dark Side ….Kom je mee?

Ons Black-Friday (zonder korting, ha ha) assortiment deze week is:

* Het gast gistbrood: Schots Black brood

Black brood voor Black Friday.

Zelfs wij konden geen passender brood verzinnen. Elke keer dat dit in de bakkerij komt zijn jullie laaiend enthousiast. Dus voor onze nieuwere BakBuren – er ligt een smaaksensatie op jullie te wachten….. ;=) Oh yeah!

Dit gistbrood heeft een zeer donkere, bijna zwarte kleur (vandaar de naam ‘Black brood’). Het is mals, niet te zwaar en niet zoet. Perfect (ook om in te vriezen) voor de feestdagen die eraan komen in december. Boterhammen belegd met felle contrastkleuren zoals eiersalade, gerookte zalm en roomkaas steken goed af bij de diepzwarte broodkleur. We krijgen hier veel complimenten over tijdens onze cateringactiviteiten – dus dat soort lof (en fans) gunnen wij jullie ook!

Jaren geleden kwamen we dit traditionele Schotse recept tegen en we waren meteen benieuwd. Misschien is ongelovig wel een betere beschrijving. We konden ons niet voorstellen dat een recept met een mix van koffie, cacao, wortel, donkere stroop, komijn en venkel zo goed zou werken. Of zelfs smaken naar iets waar wij zin in zouden hebben om te eten. Maar verrek, we hadden het compleet mis. Het resultaat was fantastisch! Dit was één van de eerste broden die we ooit bakten toen wij onze bakkerij begonnen in 2013, en sindsdien is het nooit weggeweest.

€4,95 per busbrood, 8 bolletjes of artisanale freeform (ca 600+ gram): geef je aan bij je bestelling welke je wilt?

* Gast zuurdesembroodZwart heksenbrood

Oh mijn hemel!

Dit brood is indrukwekkend.

Wanneer je het voor het eerst opensnijdt dan valt je mond open van verbazing. Je weet niet wat je ziet. Pik en pik zwart. (En ook nog eens zonder allerlei enge kunstmatige kleurstoffen!)

Ondanks dat het er zo ‘griezelig’ uitziet, het is toch een eenvoudig tarwe zuurdesem-brood. Je proeft niets van de natuurlijke zwarte kleurstof. Het blijft een licht brood (qua smaak) – ondanks dat het diepzwart is – en gaat met alle soorten beleg. Kortom: het smaakt gruwelijk lekker. We hadden dit eigenlijk voor Halloween willen maken…maar net terug vanuit Japan was dit niet haalbaar. Nu met Black Friday kunnen we dit van stal halen, samen met onze bezemstokken…

Mocht je dit weekend het heksenthema verder willen uitbuiten met je kids (of gasten), dan delen we graag een paar van onze grappige ideeën. Je kunt een plakje eten met dieprode jam….dat druipt dan als bloed door de gaten. Of met witte roomkaas en rode jam…Oeiiiii…je eigen blood-and-guts aan tafel. Dat wordt lachen, gieren, brullen! En hopelijk zonder al te veel trauma.

Mocht je géén kinderen hebben om in de maling te nemen, dan kun je je uitleven met allerlei kleurcontrasten: zonnig gele eiersalade of roze zalm zullen goed afsteken op dit brood, net zoals op ons Schotse black brood. Of wat bietenhumus voor toch een beetje Nightmare on Elm Street bloederigheid aan tafel. Laat je ons  weten of je nog vrienden over hebt na dit weekend? 

€4,50 per brood (dezelfde ‘vorm’ als ons rogge zuurdesembrood; ca. 650-700 g)

* Patisserie : Cowboy cake

Met Black Friday als thema moesten we iets met donkere (=pure) chocolade bakken. En om in het Amerikaanse stramien te blijven kwam we meteen uit bij de cowboys. Dus yee-haaaaaa, Cowboy cake.

Horen we een diep-stemmig gejuich over de Breek gaan van al de Breek bikkels (en omgeving!) die zo gek zijn op dit baksel?

Dit recept is afkomstig van een echte ‘dude ranch’ in Wyoming waar schrijfster-kokkin Claire Ptak (beroemd van die citroen-vlierbloesem trouwtaart van ene Prins Harry) een aantal zomers tijdens haar studietijd had gewerkt. De cake mocht zij zelf niet maken en het werd altijd gebakken door een van de familieleden om het recept geheim te houden.

Het recept werd goed achter slot en grendel bewaard in de kelder van die dude ranch. Na dit zoveel zomers geproefd te hebben begon ze zelf te bakken en ze kwam aardig in de buurt van de echte cake. Een paar jaar geleden heeft zij haar versie hiervan gepubliceerd. Maar om het hip en trendy te maken had ze de oorspronkelijk koffie-chocolade cake omgetoverd tot een chocolade-kokos cake. Al die boter en melk werden toen ineens vervangen door kokosolie, kokosmelk en gedroogde kokos in plaats van de sterke java. Tja, kom nou zeg…..Dat doen wij dus niet hoor!

Hip, trendy en gevoelige moderne cowboys – dat boterde niet bij ons. Dus een aantal jaren geleden kreeg Jayne het op haar cowgirl heupen om het recept snel te herstellen naar zijn oorspronkelijke macho-heid. Boter, melk, suiker en een goede koffiesmaak kwamen er weer in. Iets om je wakker te houden wanneer je op je fiets, ehm, stalen ros zit.

Vol gluten, suiker, zuivel, cacao en koffie, en we denken dat de Wyoming cowboys deze versie veel lekkerder zouden vinden dan de modernere watjes-versie met al die kokos. Tot onze verrassing bleek deze Cowboy Cake ontzettend luchtig te zijn. Dit is handige informatie voor onze bakburen – ze kunnen het met een gerust hart aan hun eigen cowboy/cowgirl geven, wetend dat hij/zij daarna nog steeds lekker in de (fiets)broek zal zitten. 

€4,95 voor 6 goede blokken

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). 

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€3,95 per brood (ca 650 gram)