Vrijdag 24 februari 2023

Lieve BakBuren

Wat was het ontzettend leuk om weer te kunnen bakken afgelopen vrijdag! En nog meer verterend was om te horen hoeveel jullie onze broden-en-baksels hebben gemist.

Dus als grote dankjewel hebben we al onze ideeën voor deze week overboord gegooid en besloten we om jullie te verwennen met ons Hollands kaasbrood

En donderdag (23 februari) blijkt Bananenbrood-dag te zijn…dus wat een goede smoes om onze beroemde Breek bananencake te kunnen bakken (de Amerikanen noemen bananencake ‘bananenbrood’…). En alsof dat nog niet genoeg is willen we onze vrijvanalles liefhebbers niet overslaan – voor hun hebben we een gloednieuw vrijvanallesbehalvesmaak – sticky gembercake – die ook nog eens vegan is. 

Heerlijk om weer aan de bakslag te kunnen gaan! Enjoy!

Ons dankjewel-merci-sjankjoe assortiment van deze week: 

* Het gast brood: Hollands kaasbrood 

De liefde gaat door de maag. Dus er is geen betere manier om jullie te verwennen dan met ons meest geliefde brood ooit: ons Hollands kaasbrood. 

Dit gistbrood zit vol blokjes belegen Hollandse kaas. En wanneer we schrijven ‘vol blokjes kaas’, dan is dat ook precies wat we bedoelen: er zit echt veel kaas in. We hebben er ook nog wat kruiden aan toegevoegd. Dat geeft wat aantrekkelijke groene spikkels die goed afsteken in die zee van gele tinten van (gedeeltelijk gesmolten) kaasblokjes. 

Ons Hollandse kaasbrood is onvoorstelbaar lekker – lichtwarm te eten, koud, of mocht je een dag later wat over hebben, probeer het dan eens in de broodrooster voor een ‘bijna tosti’.

€5,25 per busbrood, 8 bolletjes of artisanale freeform (ca 600+ gram): geef je aan bij je bestelling welke je wilt?

Een kleine kanttekening: Dit is een zeer populair brood, en we willen zo veel mogelijke bakburen blij kunnen maken in deze tijden. Dus mocht je een grotere bestelling willen plaatsen, dan zullen wij ons best doen om dat waar te maken, maar…mocht het ons niet lukken dan nemen we contact met je op om te vragen of het ietsjes minder mag…

* Patisserie: Breek bananencake

Er zijn baksels die een legendarische, bijna ‘cult’ status hebben gekregen in onze bakkerij. Dit is er een van. 

Een oorspronkelijk ouderwetse recept voor ‘banana bread’ (zoals de Amerikanen dat noemen) dat we hebben opgepimpt door de zachte boter te vervangen door een beurre noisette. En de hoeveelheid suiker…wel, die wordt standaard sowieso al verlaagd in onze bakkerij.

Licht, smaakvol en mjam-mjam-smaakt-naar-meer bananen cake. Werkelijk extraordinary – en altijd erg geliefd. Of in de woorden van menige bakburen ‘Tjeeesus, da’s lekker!’ Met een Amsterdams accent uiteraard.

Wat een toeval dat donderdag – 23 februari – bananenbrood/cake dag is! Het leuke van deze cake is dat je het op allerlei manieren kunt eten: je kunt ze beleggen en er allerlei ‘gebakjes’ van maken. In de foto’s zie je onze testjes: ricotta en honing, marmalade (de sjem was op bij ons!), plakjes kaas, meer banaan, pindakaas (banaan-met-pindakaas was Elvis’ lievelingscombinatie voor zijn tosti). Uiteraard kun je ‘gewoon’ een plakje zo opeten…Deze cake blijft dagenlang sappig dus genoeg tijd om allerlei combinaties uit te proberen.

€4,95 voor een halve langwerpige cake; €9 per hele cake (een hele is 24 cm lang)

* Vrijvanallesbehalvesmaak en vegan patisserie: Sticky gembercake (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij én vegan) NIEUW! NIEUW! NIEUW!

Sommige baksels zien er gewoon niet zo mooi uit. Dit is er zo eentje ;=) 

Dat is geen goede verkoopstrategie haha – maar laat je niet misleiden door een niet-zo-aantrekkelijk uiterlijk please. Dit vrijvanalles baksel heeft zijn pracht diep verborgen.  

Deze gembercake is genereus gekruid met kaneel, gember (zowel vers geraspt als gemberpoeder), kruidnagel en zwarte peper. Zijn zoetigheid komt dankzij de dadelstroop, kokosbloesemsuiker en de  agavesiroop. Het resultaat is sappig-en-plakkerig en het geheime ingrediënt van gedroogde pruimen zorgt voor wat textuur contrast (poepoe hé).

Wanneer een bevredigd baksel zo likkebaardend lekker is dan merk je niet dat er eigenlijk ‘niks’ in zit. Geen eieren, geen boter, geen gluten…geen probleem.

€4,95 voor 6 blokken

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€3,95 per brood (ca 650 gram)

* Jaynes nieuwe bakboek: Elke dag bakdag

Met 224 pagina’s, 60 nieuwe recepten– elk met foto – voor brood, baksels en onze vrij-van-iets lekkernijen, is dit niet zomaar een bakboek met al onze toppers…

Naast alle nauwkeurige recepten om je eigen baksels succesvol thuis te kunnen bakken, zijn er allerlei onderhoudende verhalen over wat wij meegemaakt hebben in die tien (!) jaar die wij al ‘bakken voor de buren.’ Je zult op grappige wijze lezen hoe onze bakkerij ontstond (dankzij een vulkaan), hoe Jayne in Nederland belandde (gebroken hart, gebroken stuit) en hoe ze Sjoerd heeft ontmoet (hint: een taalmisser). 

€26,99 en Jayne signeert jouw boek graag met een persoonlijk bericht!

Wil je het bakboek alvast met een ‘sneak preview’ inkijken? Zie hieronder!

https://issuu.com/gottmer/docs/inkijkexx_issuu_elke_dag_bakdag

Geef een reactie