Vrijdag 14 april 2023

Lieve BakBuren

Jullie kennen ons nu wel een beetje….elke week proberen we een goede smoes te gebruiken als leidraad voor het menu van die week. Samen met een flinke dosis humor doen we onze best om daar iets van te bakken. 

Wel, deze week zijn er uitdagingen genoeg….woensdag (12 april) blijkt het niet alleen Dag van de drop te zijn, maar ook nog eens de Dag van de poep

Don’t worry! We houden ons gedeist, netjes en erg smaakvol….en we hebben ook een extra glutenvrij brood toegevoegd, gewoon omdat het lekker past bij onze gekte deze week :=)

Ons drop-en-darmen assortiment voor deze week wordt:

Ons gastbrood: Ouderwets lijnzaadbrood

Lijnzaad is goed voor de darmfunctie! Vandaar dat we dit brood komende vrijdag gaan bakken. Bovendien is het ook nog eens bere-lekker. Dus.

Laten we eerlijk zijn, lijnzaadbrood klinkt wel een beetje geitenwollensokkerig nietwaar? Maar laat je daardoor niet misleiden. Dit is een degelijk, smaakvol, overal inzetbaar brood dat naast de lijnzaden ook de goede Nederlandse tarwe en roggemeelsoorten bevat. Van avocado tot zuivel (roomboter, kaas etc), en van hartig tot zoet beleg is het van alle markten thuis.

Na de uitbundige Paasdagen is dit een goed brood om het dagelijkse evenwicht weer te herstellen. Het ouderwetse broodbakproces voor dit brood begint al op de donderdag: we maken een voordeeg met alleen een klein beetje gist zodat het rijsproces langer duurt. Hierdoor krijgt het brood een vollere en diepere smaak (volgens de bakkers) en het is zeker beter voor je darmen omdat er minder gist gebruikt wordt. Dit vonden wij een leuke bijkomstigheid gezien ons thema van deze week. Dit voordeeg heet in bakkers-taal een ‘poolish’ die je uitspreekt als poe-lish. Hoor je Jayne onder de tafel schuiven met lachen….poe-lish en darmen….Dag van de poep…

€4,95 per busbrood, 8 bolletjes of artisanale freeform (ca 600 gram) geef je aan welke je wilt bij je bestelling?

* Patisserie: Chocoladecake met een witte-chocolade-en-drop ganache NIEUW! NIEUW! NIEUW!

Drop is iets typisch Nederlands…maar ook zijn de Scandinaviers hier gek op. Dus voor een ‘Dag van de drop’-baksel dook Jayne haar Scandikookboeken in voor inspiratie. En dit is het resultaat – én een primeur in de bakkerij!

Een lichte doch smeuige chocoladecake die wordt afgetopt met opgespoten rozetjes van een likkebaardende ganache gemaakt van witte chocolade en drop. Dat klinkt misschien wat raar, maar deze combinatie is er eentje die je erg snel lekker gaat vinden! (Sjoerd is er het bewijs van, haha). De dropsmaak komt van een mengsel van Nederlands dropsiroop en Deense lakridspulver (zoethoutpoeder). Deze laatste namen we vanuit Kopenhagen mee toen we er afgelopen jaar waren…gewoon, voor het geval dat…

En om deze super lekkere cake helemaal af te ronden… er is drop bovenop!

Proberen dus maar! Laat je verrassen door deze lichte choc-drop cake.

€4 per cake 

(1 cake is 10 cm doorsnede en is genoeg voor zeker 2 personen als dessert, of voor 2-4 personen bij een kopje koffie) 

* Extra extra!  Glutenvrij brood: Rozemarijn-zeezoutbrood (glutenvrij, gistvriij)

Een extra glutenvrij brood deze week –  gewoon omdat het kan! Wel…en ook omdat het heel goed past in ons darmbevorderendmenu, haha. 

Dit is één van onze meest verrassende glutenvrije broden qua smaak: de fijngehakte rozemarijn, een beetje citroen voor een frisse kick en een sprenkel van grof zeezout prikkelen je tong. Het is bijna verslavend…

Dit brood is gemaakt op basis van gemalen lijnzaad (hoera! blije darmen!). Die zorgen ook dat je weer eens lekker veel omega-3 binnenkrijgt. Ons lichaam kan omega-3 zelf niet maken, en lijnzaad is hier een uitstekend bron van. Bovendien hebben deze kleine zaadjes een van de hoogste gehaltes van lignanen. Van wat? Nou, van lignanen – die  zorgen voor onze blijheidshormonen, verlagen bloed cholesterol en zijn anti-oxidanten. Wauw, dat is veel in zo’n klein langwerpig zaadpakketje! 

Naast al de gezondheidsgeheimen van lijnzaad blijft dit brood dagenlang goed in de koelkast, dus je kan hier lang van genieten. Het is heerlijk met kaas, eiergerechten, avocado, hummus, olijven tapenade, gegrilde groenten, gerookte zalm en sommige vleeswaren. Maar jam is misschien net een stapje te ver….We bakken deze ‘glutenvrije gezondheid’ in onze normale busbrood bakvorm zodat je een echt volwaardig sneetje brood hebt.

€6,95 per busbrood

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). 

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€3,95 per brood (ca 650 gram)

Geef een reactie