Vrijdag 14 juli 2023

Lieve BakBuren 

Ooooo la lachers voisins, deze week brengen wij een vleugje Frankrijk naar de BuiksloterBoulangerie: komende donderdag is het Le Quatorze Juillet, de nationale feestdag van de Fransen. Dat betekent dat we deze week een Frankrijk-geinspireerde leidraad hebben!

Ons Frans-getinte-quatorze-juillet assortiment van deze week is geworden:

* Het ‘gast’ broodPain à l’ail avec persil (Knoflookbrood met peterselie)

Fransen en knoflook! 

Stereotyper dan dit kan het niet worden….

Ons knoflookbrood (pain à l’ail) wordt gemaakt met goede knoflook en het ruikt verrukkelijk. Een heerlijk aanwezige milde knoflooksmaak, maar niet zo overdreven dat je er last van krijgt. En als extra tegen-riekende-adem-maatregel hebben we peterselie toegevoegd. Misschien weet je het al, maar als je last van knoflook-adem hebt, dan helpt het kauwen van verse peterselie om de geur te neutraliseren. Bovendien, die handvol peterselie geeft aantrekkelijke groene spikkels in het brood. Win win hè! (Trouwens…peterselie is persil in het frans en heeft niks te maken met dat ‘waspoudre’…). 

Dit brood maakt een goede entente cordiale met andere typisch Franse dingen….les oignons, du fromage, le vin rouge….et le barbecue. De bolletjes lenen zich uitstekend als broodje voor je hamburger. En voor de niet-barbecue liefhebbers, twee plakken van het bus of freeform brood maken een kaas-tosti die werkelijk merveilleux is.

€4,95 per brood (ca 650 gram) – als bus, freeform of 8 bolletjes; Geef aub aan bij je bestelling of je busbrood, freeform of bolletjes wilt

* PatisserieTarte aux fruits (Zomerse vruchtentaart)

Sta jij ook, bijna kwijlend vóór die etalages van de patisserie winkels in Frankrijk?
[Zeg aub ‘Ja!’ anders voelen wij ons echt wereldvreemd].

De Fransen noemen dit slenteren langs de etalages lèche-vitrine – letterlijk ‘ramen likken’. Helemaal te begrijpen, want vooral zomers is er een waar kleurenpalette van tartelettes aux fruits, macarons en éclairs uitgestald achter het glas. Wel vaak met een superglaze van jam en suiker eroverheen, dat dan weer wel.

Deze patisseries geven ons altijd inspiratie. Onze tarte aux fruits van deze week zou zo in een goede patisseriewinkel kunnen liggen. Een boterige kruimelige deegbodem, gevuld met frangipane (een mengsel van boter, eieren en amandelmeel) en royaal getopt met rijpe zomerse vruchten. (Welke we gebruiken hangt er vanaf wat er lekker uitziet aan het eind van de week). En chic alors, de tart is 2 à 3 dagen goed houdbaar op kamertemperatuur. C’est vraiment magnifique.
Dan is het niet alleen de ramen die je wilt aflikken, maar je vingers ook.

€4,50 per 1/4 punt; €17 per hele ronde 23 cm tarte

* Vrijvanallesbehalvesmaak patisserie: Mendiants au chocolat (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij én vegan)

Mendiants zijn Franse lekkernijen  die in feite kleine hapjes gesmolten chocolade zijn, ‘besprenkeld’ met gedroogd fruit en noten. Het woord is afgeleid van de Latijnse wortel mendicans, wat ‘bedelen’ betekent. Dit verwijst naar die monniken of broeders in religieuze ordes die een levensstijl van armoede aannamen en bedelaars werden. Ze leefden van de aalmoezen.

Historisch gezien hebben mendiants vier traditionele toppings die elk de vier rooms-katholieke bedel-orden (en de oorspronkelijke kleur van hun gewaden)  vertegenwoordigen: amandelen (wit) voor de Dominicanen, rozijnen (grijs) voor de Franciscanen, hazelnoten (bruin) voor de Karmelieten en gedroogde vijgen (paars) voor de Augustijnen.

Maar…..moderne mendiants kunnen worden bestrooid met allerlei lekkere (en mooie) ingrediënten en in talloze combinaties. En dat doen wij deze week! We gebruiken goede pure (70%) chocolade en decoreren ze met verrassende toppings zoals roze peperkorrels, cranberries, walnoten, zwarte peper, sesamzaad, chilivlokjes, zeezout en wie weet wat we vrijdag ook nog gaan verzinnen….

Parfait voor een beetje Franse chic dit weekend, of je à la maison blijft of als je op visite gaat. Omdat deze vrijvanalles én vegan zijn kun je tout le monde blij maken. Bon appétit! 

€4,95 voor een kartonnen schaaltje met ca. 12 mendiants

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg. Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). 

Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€3,95 per brood (ca 650 gram)