Vrijdag 7 juli 2023

Lieve BakBakuren

Komende vrijdag (7 juli) is Wereld Chocolade dag. Wie o wie heeft zoiets bedacht in hoogzomer?! Waarschijnlijk iemand van het zuidelijk halfrond, waar het nu winter is…?  Volgens Wikipedia is deze dag het jubileum van de dag waarop chocolade werd geïntroduceerd in Europa, in 1550…

Whatever de aanleiding dan ook is, wij hebben deze week voor iedereen wat wils – witte choco, cacao, pure choco, vrijvanalles, vegan…én onze glutenvrije Brick omdat het de eerste vrijdag van de maand is. Maar die is dan zonder chocolade, haha.

Ons Wereld-Chocolade-dag assortiment voor deze week wordt:

* Het ‘gast’ brood:  Krenten-roggebrood met cacao

Dit vonden wij een passend eerbetoon aan Wereld Choco dag! Dit brood zorgt altijd voor veel emails nadat het heeft opgetreden in ons bakmenu. We weten dat ons Hollands kaasbrood erg populair is, maar dit brood blijkt de stille willy van ons assortiment te zijn.

Op een zondagochtend in januari 2021 werd Jayne wakker met het idee om een krenten-roggebrood te maken, en natuurlijk met een twist. In haar zondag-ochtend-mistig-nog-geen-koffie-gehad bakbrein had ze het idee dat cacao en rogge een aangename ‘alliantie’ zouden kunnen zijn…dus wat zou er gebeuren als ze zomaar cacaopoeder zou toevoegen aan een roggebrood?

De cacao bleek een schot in de roos te zijn. Het geeft een diepere, bijna hartige ondertoon, in tegenstelling tot wat je eigenlijk zou verwachten. Het balanceert dat beetje zoet-zurige van de krenten.

Je ziet in/op de foto’s de verschillende combinaties die we hebben uitgeprobeerd: kaas (die zout-zoete combi is zeker aan aanrader), roomkaas (dat zachte witte geeft een mooi kleurcontrast met het donkere brood), pindakaas (alle ‘kazen’, haha), maar bizar genoeg (geen foto) is gerookte zalm ook lekker, evenals een (hard)gekookt- of gebakken eitje. 

Het voordeel van roggemeel is dat het helpt om een brood langer mals en sappig te houden. Da’s wel zo handig, want met zo veel smaakkoppelingen wil je ze zeker allemaal uitproberen voor je ontbijt, lunch en misschien zelfs diner.

€4,95 alleen per busbrood deze week (ca. 750 g; deeg is te nat voor bolletjes of freeform)

* Patisserie: Blondies met citroen, lavendel en witte chocolade

Deze blondies vertegenwoordigen de zomer in één hap: de geurigheid van lavendel, de frisheid van citroen, de fluwelen ondertoon van de witte chocolade en de aangename crunch van noten. Ze zijn een relatief nieuwe toevoeging aan ons bak-assortiment. De laatste keer vlogen ze als hete broodjes over de toonbank (als dat dan kan voor blondies…).

Het is een kunst om met lavendel te werken. Een tikkie teveel en je denkt niet meer aan de lavendelvelden in de Provence…maar dan juist aan die kledingkast van je oma. Oeps.

We denken dat we hier toch echt de juiste balans gevonden hebben.

Dus wat misschien op het eerste gezicht een gekke combinatie lijkt is er hopelijk eentje geworden die lang in je geheugen zal blijven – en voor alle goede redenen. Even afkloppen…

€4,95 voor 6 goede blokken

* 1e-vrijdag-van-de-maand glutenvrij brood: Mega-meerzaden brood (a.k.a de Brick of Baksteen) glutenvrij, suikervrij, lactosevrij én gistvrij

Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten.

Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten en beetje havermeel.

Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).
 
Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan de kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat. Dan ruikt je hele huis naar geroosterde noten. Mjam!

€9,75 voor ca 900g

* Vrijvanallesbehalvesmaak patisserie: Gezonde chocoladefudge met crunchy pinda’s (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij én vegan)

Als het idee van healthy fudge te raar voor worden klinkt – omdat fudge meestal vol boter en suiker zit – laten we je dan meteen maar gerust stellen…

Er zit niks gezonds-en-raars in! Geen boerenkool, geen tofu en geen avocado.

Gewoon echte pure chocolade, dadels en kokosmelk. Het is een smelt-in-je-mond, bevredigende traktatie in plaats van eentje waarvan je oh zo hyper van wordt vanwege dat suiker-shotje.

Als je de zout-zoete combinatie van chocolade en pinda’s lekker vindt (denk maar aan die pindarotsjes, oh yeah), dan zul je zeker gek zijn op deze fudge. Extravagant, deeply chocolately en een schot in de roos voor wanneer je even iets zoets wilt scoren…maar dan met een gerust hart.

We leveren deze aan in 4 machtige blokken met het advies om deze in kleinere stukken of driehoekjes te snijden.

Waarom? Want, zoals Mae West dat goede verwoordde, ‘Too much of a good thing…can be wonderful‘. Omdat deze fudge makkelijk een week goed houdbaar is in de koelkast wil je misschien more of a good thing …en dus toch die extra portie inslaan. Je zult ons dan zeker oneindig dankbaar zijn. You’re welcome. Hi hi…

€4,25 voor 4 machtige blokken

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). 

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€3,95 per brood (ca 650 gram)