Vrijdag 15 november 2019

Lieve BakBuren

 

Donderdag wordt het Thanksgiving Day in Amerika en vrijdag, Black Friday.

Dit jaar doen we daar eens lekker niks mee ;=) ha ha!

Oorspronkelijk was Thanksgiving Day een dag om dankbaar te zijn dat de oogst gelukt was voor dat jaar. Dus met dit back-to-the-roots idee in ons achterhoofd hebben we het assortiment deze week samengesteld.

Ons assortiment voor deze week wordt:

* Het ‘gast’ brood: Herfst oogstbrood 

Vol spikkels oranje en groen, het is alsof met dit brood de herfst naar binnen is gekropen! Het doet ons zo denken aan de herfsttijd in Japan waar we een maand geleden nog op vakantie waren.

Dit is een licht gistbrood, gemaakt met ons lievelings gebuilde tarwemeel, aangevuld met najaarssmaken: wortel (de oranje spikkels), aardse pastinaak en verse rozemarijn (de groene spikkels). Het is een groot brood geworden (700g, ipv de gebruikelijke 600g) maar in het stramien van overvloed en dankbaarheid houden we het zo!

We beginnen dit brood de avond van tevoren al te maken met de ‘halve spons methode’. Dat betekent dat we het gebuilde tarwemeel mengen met water en een beetje gist en we laten dat dan de hele nacht feesten in de mengkom. Het mengsel bubbelt, schuimt omhoog en zakt weer in, net zoals een heksenketel. De volgende dag worden de najaarsgroenten en kruiden toegevoegd met nog meer tarwemeel en een snufje zout. Deze halve spons methode is een broodbakkers truuk vanuit de oudheid om meer smaak in een brood te krijgen.

Heerlijk met alle hartige belegsoorten, au naturel, met ROOMboter en fantastisch met soep.

Herfst oogstbrood doorgesneden2 Herfst oogstbrood doorgesneden2
Herfst oogstbrood doorgesneden2 Herfst oogstbrood doorgesneden2

€4,95 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram)

 

Het 3e-vrijdag-van-de-maand-glutenvrije-brood: Haver-kastanje brood

Normaal gesproken zijn we niet zo gecharmeerd van kastanjemeel. Het kan overheersend aanwezig zijn en tot voorkort werden bijna alle glutenvrije probeersels hiervan in de grote bak gedumpt….

Altijd hoopvol dat het ooit nog eens zou lukken, zat Jayne op een zaterdag ochtend te surfen door haar lievelingsblogs. Ergens las ze een commentaar dat de combinatie van havermeel en kastanjemeel een goed mengsel zou zijn voor glutenvrij brood. Dat was alles dat nodig was om dat kastanjemeelvuurtje weer te laten vlammen.

Dus huppetee. Met een ‘waarom niet?’ inzet, nog één experimentje met dat verrekte kastanjemeel. Het broodbeslag ging de oven in….en wat een verrassende ontdekking kwam de oven uit!

Een diep, lichtelijke zoet-smakend herfstbrood dat van alle markten thuis is: van zoete jams, tot pindakaas en hartiger beleg. Het haver dempt inderdaad het sterke karakter van het kastanjemeel. Het resultaat is verrukkelijk.Yes! Score! High five! 

GV haver kastanje5 GV haver kastanje5
GV haver kastanje5 GV haver kastanje5

€7,95 per langwerpig brood (24cm lang, net zoals die Brick; ca 750+ gram) 

 

* Patisserie: Ahorn herfst boomstammetjes (is ook lactosevrij)

‘It’s all in a name’, zeggen de Engelsen.

Stel dat je bedrijfsarts Dr. Fear heet en je gynaecoloog Dr. Lips (beide zijn ook nog eens heel erg waar)? We kennen allemaal kinderen die belastende namen hebben gekregen van hun ouders, waarop je reactie meestal is, ‘Ach, gossie.’

De naam die je aan een cake of een brood geeft kan ook (commerciëel) bepalend zijn. Meestal geeft de naam aan wat erin zit, zodat het duidelijk is wat je krijgt. Maar soms kan dat in je nadeel werken. Je wilt eerlijk zijn en toch zijn er grenzen. In zo’n dilemma kwamen wij afgelopen vrijdag terecht.

Jayne had een testje gedraaid (en aangepast, uiteraard) voor een recept met een combinatie die zij intrigerend vond. Het zag er niet echt heel aantrekkelijk uit en we twijfelden heel even of we het jullie wel wilden laten proberen. 

Toch wel, besloten we, want het is altijd erg gezellig als er iets te snacken valt op de vrijdagmiddag na een lange werkweek. 

Maar tja, hoe dat dan te noemen? Het werd ‘Ahorn herfst cake’ dankzij de topping bovenop die ahornsiroop bevat. Dat trok meteen veel aandacht bij de ophalende bakburen. 

Het werd met enthousiasme ontvangen en gulzig opgegeten. En nog een stukje. En nog een… We lieten mensen ook raden wat er in zat, wachtend op gezichten van verrassing bij het verklappen van de ingrediënten. Kaneel, eieren, suiker, patentbloem. Ja, goed.

Nog meer? 

Uh….wat denk je van gember…en salie en zoete aardappel….?

Wauw, lekker. Sappig. Sponsachtig. Verrassend. Mjam. Verrukkelijk. En nog een stukje (of twee) ging erin.

Kortom, het maakte niet zo veel uit wat erin zat omdat het zo lekker was. 

De naam – Ahorn herfst cake – houden we erin, want dat klinkt een stuk aantrekkelijker dan zoete aardappel en salie cake. Toch?

We leveren deze aan als mini langwerpige cakejes die wij ‘boomstammetjes’ noemen. Dat past bij het herfst thema: bladeren, bomen, ahorn….Per bestelde portie worden dat dan drie stuks – gewoon, omdat drie stuks beter passen in onze gebaksdoosjes. Twee zien er zo verloren uit. Het bijkomende voordeel is dat je er eentje onderweg naar huis kan opeten en volhouden dat er maar twee waren. 

Ahorn herfst boomstammetjes1 Ahorn herfst boomstammetjes1

€4 per 3 boomstammetjes

 

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).

Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem aug2019_3

€3,75 per brood (ca 650 gram)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.