Vrijdag 8 november 2019

Lieve BakBuren

De herfst is nu volop in gang.

Dat betekent dikke truien, uitwaaien tijdens een stevige wandeling en gezellige opwarmen met plakt-aan-je-ribben soep en koesterend gebak. Nou, op het weer hebben wij geen invloed, maar wel op het bijkomen binnenshuis met onze blijmakende heerlijkheden….

Ons opwarmende herfst assortiment is dus geworden:

 

* Het ‘gast’ brood: Super soepbrood

Ons super soepbrood is een delicaat, licht volkorenbrood met een sappige moist kruimel en een zachtgele kleur. Het is een brood dat ontwikkeld had kunnen zijn om expres in soepen te dompelen. Heerlijk om ook in vlees-stoofpotten te dippen, en je bord mee schoon te vegen van de saus restjes….

We voegen een handvol venkelzaden toe en dat maakt dit brood bijna verslavend. Het is moeilijk om het bij een plakje te laten, want van die venkelsmaak wil je nog meer. Kortom, je snap het wel, we noemen dit niet voor niets een super soep brood.  

Maar het is ook een fantastisch ‘broodjes brood’ en is overheerlijk met roerei, kaas, roomkaas en gerookte zalm. Voor de chiqueren onder jullie, probeer stukjes te dopen in olijfolie als een voorafje….En mocht je wat over hebben na dit weekend – het maakt echt geweldige toast. Uiteraard dik met boter besmeerd….

Super soep brood doorgesneden Super soep brood doorgesneden
Super soep brood doorgesneden Super soep brood doorgesneden

€4,75 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram)  

 

* Patisserie: Ondroevige druivencake

Afgelopen vrijdag had Jayne eventjes tijd over (ja ja, ‘Tijd maak je,’ zeg ze altijd) en ze besloot om een van haar beroemde testjes te draaien.

Dat leidde tot deze druivencake waarmee de ophalende bakburen gematst werden. Al die binnendruppelende en druipende mensen genoten van de cake tussen die stortregens door…

Deze bevredigende cake is gemaakt met amandelmeel, tarwemeel, olijfolie en citroen. De suiker is teruggeschroeft zodat het verkwikkende van de citroen tot zijn recht komt. Door het beslag gaan verschillende kleuren druiven en daarna – na een poosje in de oven – ook bovenop.

We zochten een goede naam voor deze cake. Grape cake? Herfst cake? Druipende druivencake? Deze laatste klonk als een SOA dus dat werd ‘em dan dus niet.

Gezien dat het zo’n blijmakende cake is, blijven we toch bij Jaynes eerste oprisping: de ondroevige druivencake. Hoe koud en nat het weer dan ook zal zijn, een puntje van onze cake doet alle droevigheid wegdrijven.

Ondroevige druivencake1 Ondroevige druivencake1
Ondroevige druivencake1 Ondroevige druivencake1

€3,25 per kwart punt; €12 voor een hele cake (23cm doorsnede)

 

Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). 
 
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem jan2017_2

€3,75 per brood (ca 650 gram)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.