Vrijdag 16 november 2018

Lieve BakBuren

‎Soms voelen we ons net als DJ's op een feestje.
Hoezo?
Nou, we krijgen zeer regelmatig verzoeknummers voor bepaalde broden of patisserie.
Soms is het voor iets glutenvrij, suikervrij of zonder een bepaald ingredient. Het meeste rare (tot nu toe) was een verzoek voor iets dat glutenvrij, suikervrij, lactosevrij was en dan ook nog veganistisch moest zijn. Het enige dat we konden verzinnen was zaagsel….gebakken, dat dan weer wel… Tja er zijn grenzen ook voor ons 😉

De laatste tijd hebben we weer regelmatig het verzoek om iets met spelt te maken. Dus, ta daaaaa, drumrol drumrol, we hebben onze favoriete spannende speltrecepten weer van stal gehaald en hopelijk worden ze gauw favorieten bij jullie. Wie voorspelt wat we gaan bakken? (sorry, woordspelingen kunnen we niet laten…)

Het gast brood deze week is een dinkel-extrem brood. Gemaakt van uitsluitend spelt (dinkel in het Duits klinkt zo schattig) en vol met pitten en zaden. Om in de spelt-stroom te blijven hebben we voor de patisserie optie een sappige sinaasappel spelt cake.
En het is alweer de 3e-vrijdag-van-de-maand en daarvoor hebben we als glutenvrij brood: een boekweit brood. En ondanks het geen spelt bevat, kunnen we geen assortiment hebben zonder ons vaste brood, het rogge zuurdesem.

Ons spannendespelt-vol assortiment voor deze week is dus geworden:

Het ‘gast’ brood: Dinkel-extrem brood
We waren afgelopen weekend in Luzern, Zwitserland. Onze Deense bakker-en-klassieke-guitarist vriend Christian had net een CD van zijn werk uitgebracht en zaterdagavond was de launch party.

Het viel ons op in Luzern hoeveel 'dinkel' er om ons heen was. Bakkerijen, restaurants, supermarkten. Dinkel overal. Jayne vindt het woord dinkel erg grappig. Zij spreekt geen Duits maar verzint dingen ter plaatse…Nederlands met een Duits-accent. Toen zij dinkel en pinkel bij elkaar bracht werd het lachen. Echte 'unterhozen humor' dus! Ehm…. da's onderbroekenlol in het Nederlands ;=)

‎In de bakkerswereld is spelt berucht omdat het moeilijk te verwerken is in brood. Na een zeer korte tijd wordt het namelijk kruimeliger. Mede daarom wordt het dan ook vaak gemengd met andere meelsoorten…Dat gaat dusdanig ver (google de aflevering van de Keuringsdienst van Waarde maar eens over speltbrood) dat er maar een paar procent speltmeel in een brood hoeft te zijn om het een speltbrood te noemen. Dat vinden wij not done. ‎We hebben een truc gevonden om dit kruimelgedrag te vermijden: een beetje chiazaad toegevoegen houdt het brood moist. Een leuke 'kruisbestuiving' van onze glutenvrije broden ervaringen.

Dit gistbrood bevat 100% spelt – volkoren speltmeel en speltbloem – zonder andere toegevoegde graansoorten. Vandaar de naam dinkel-extrem. We voegen daar 4 verschillende zaden aan toe: pompoenpitten, zonnebloempitten, chiazaad en maanzaad. Als laatste wordt het brood bestreken met koffie (echt waar). Niet dat je daar nog iets van proeft, maar het is een oeroud Deens truukje om de bovenkorst aantrekklijker (donkerder) te maken, want anders blijft spelt een beetje bleek.

Dit is een eerlijk en voedzaam brood. Het is heerlijk zoals het is, maar ook de perfecte partner voor al je geliefde beleg (kaas, pindakaas, eieren, vleeswaren, gerookte zalm, Nutella en jam). Een bijzonder brood voor aan je weekend ontbijttafel en voor in je broodtrommel: en met al die zaden en pitten, een beetje crunch bij de lunch :=)

Spelt lunch Spelt lunch
Deze week alleen als een busbrood te krijgen (het deeg is te nat om bolletjes te draaien)
€5,50 per busbrood (ca 700g)

* Het glutenvrije-derde-vrijdag-van-de-maand brood: Boekweit brood
Een mals brood met de karakteristieke smaak van boekweit: sommigen noemen dit nootachtig, anderen ‘gras-achtig’. Hoe dat laatste is ontstaan vragen we ons af: heb jij dan gras gegeten de laatste tijd?

Boekweit alleen als hoofdingredient kan wat overheersend zijn, vandaar dat we dit brood niet uitsluitend met boekweit hebben ontwikkeld. Voor het evenwicht zitten er allerlei zaden en pitten in, en ook nog amandelmeel en havervlokken. Van dit brood kun je makkelijk een paar plakken eten en het maakt voortreffelijke broodjes en toasties. Bovendien is het ruim een week goed houdbaar in de koelkast, en het vriest uitstekend in.

Boekweit in het Engels heet buckwheat. Dit wekt het idee dat het een tarwe (wheat)-soort is en dus gluten-vol zou moeten zijn.
Maar dat is helemaal niet waar. Eigenlijk is boekweit geen graan maar een zaad en het komt uit dezelfde familie als rabarber en zuring. Zijn glutenvrije eigenschap maakt het een goede vriend voor mensen die glutenvrij willen/moeten eten en ook voor mensen die minder granen willen eten (ja die bestaan ook nog tegenwoordig). Maar voor de rest van de mensheid is het ook een voortreffelijke voedingsstof om in je keukenkast te hebben: het is hoog in eiwit, bevat alleen essentiele aminozuren en is een bron van magnesium. Deze laatste is goed voor spieronspanning en tegen krampen.

We konden niet beslissen welk formaat we na een paar experimenten het beste vonden: de langwerpige (24 cm) ‘Brick’ die lang en dun is, of onze ‘normale’ broodbakvormen waarin we onze busbroden bakken. Deze laatste geeft het idee van een ‘echt’ sneetje brood  We konden niet kiezen, dus we laten deze week de keuze over aan jullie zelf ! De foto’s geven een indruk van de verschillen. Even herinneren om je keuze te melden bij je bestelling svp.

GV Boekweit brood1 GV Boekweit brood1
GV Boekweit brood1 GV Boekweit brood1

€8,50 voor ca 900+ggeef je aan of je de lange 24cm ‘Brick’ formaat of de hoger ‘bus’ brood formaat wilt?


* Patisserie: Sinaasappel spelt cake
Een cake die koestert.
Een cake die een beetje ouderwets is: sappig, vol citrus, zingy en boterachtig.
Het perfekte gezelschap bij een goed bakkie koffie of een heerlijke pot thee.
Een onvergetelijk oppepmoment in die dagelijkse rompslomp. Dus!

Spelt sinaasappel cake1 Spelt sinaasappel cake1

€4 per blok cake (10x10cm)
(Het blijft dagenlang vers, dus dan heb je hiermee dagenlang profijt van).


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem maart2018_3

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.