Thanksgiving assortiment: vrijdag 23 november 2018

Lieve BakBuren

Donderdag a.s wordt het THANKSGIVING DAY in de Verenigde Staten.
Laten we toevallig een paar recepten hebben die mooi in dat stramien passen. Uiteraard met onze eigen ironische twist….Dat heet een win-win situatie. Of zoals Hannibal in de jaren 80 series van The A Team zei ‘I love it when a plan comes together’.

Ons Thanksgiving-met-een-twist assortiment is:

* Het ‘gast’ brood: Texaans tarwe-mais brood
Als je denkt aan Texas, wat komt er dan meteen in je op?
Olie? Cowboys? Chainsaw massacre? Dallas?
Of misschien denk je wel meteen aan ons brood na deze week ;=)

Dit recept stamt uit een Amerikaans broodboek over hoe je allerlei weird and wonderful belegde broodjes thuis kunnen maken. Sommigen zijn zelfs te wild voor ons. En ‘rijkelijk belegd’ is een understatement. De broodjes zijn zo hoog dat je een enorme mond moeten hebben om het erom heen te krijgen. Je weet wel, zo’n Trump-bek. Zo groot dus..
Over grote monden gesproken….valt het je op in de foto dat dit brood een Donald Trump-achtig kapsel heeft ;=)
Normaal gesproken snijden we een brood in om een gelijkmatige rijs in de oven te krijgen. Deze week doen we dat expres niet. Zodoende komt het uit de oven met een raar kuijfe.

Dit Texaans tarwe-mais brood is een compact gistbrood, gemaakt met volkoren tarwemeel en zonnig maismeel. Dit is een groot brood. Groot, omdat everything in America is big. Het is overal inzetbaar, geschikt voor zowel zoet als hartig: van dat geliefde Amerikaanse beleg ‘PBJ’ peanut butter and jelly (da’s pindakaas met jam voor ons) tot een goed degelijk Nederlands broodje kaas. Om in de stemming te blijven van Texas, denk dan aan olie. Nee, niet de zwarte olie die daar uit de grond stroomt maar denk aan olijfolie waar dit brood heerlijk in te dompelen is.

Texaans tarwe-maisThanksgivingbrood1 Texaans tarwe-maisThanksgivingbrood1
Deze week ALLEEN als busbrood te verkrijgen.
€4,50 per busbrood (ca 800+ gram)


* Patisserie: Cowboy cake (met pretzel lasso)
Yee-Ha bakburen, geen Amerikaans assortiment zou compleet zijn zonder onze Cowboy Cake.
Naast het geliefde koffie boontje (lijkt op paardenpoep) dat bovenop ligt, hebben we ook een lasso verzonnen voor bovenop de cake Jawel! Als je Jayne bent en je ziet een pretzel dan denk je meteen aan een lasso, toch? Duh.

Het recept is afkomstig van een echte ‘dude ranch’ in Wyoming waar schrijfster-kokkin Claire Ptak (nu beroemd van die citroen-vlierbloesem trouwtaart van Prins Harry) een aantal zomers tijdens haar studietijd had gewerkt. De cake mocht zij zelf niet maken en het werd altijd gebakken door een van de familieleden om het recept geheim te houden. Het recept werd achter slot & grendel bewaard in de kelder van de dude ranch. Na dit zoveel zomers geproefd te hebben begon ze zelf te bakken en ze kwam aardig in de buurt van de echte  cake. Een paar jaar geleden heeft ze haar versie hiervan gepubliceerd. Maar om het hip en trendy te maken had ze de oorspronkelijk koffie-chocolade cake omgetoverd tot een chocolade-kokos cake. Al die boter en melk werden toen ineens vervangen door kokosolie, kokosmelk en gedroogde kokos in plaats van de sterke java. Tja, kom nou zeg…..Dat doen wij dus niet hoor!

Hip, trendy & gevoelige moderne cowboys – dat boterde niet bij ons. Dus 2 jaar geleden kreeg Jayne het op haar cowgirl heupen om het recept snel te herstellen naar zijn oorspronkelijke macho-heid. Boter, melk, suiker en een goede koffiesmaak kwamen er weer in. Iets om je wakker te houden wanneer je op je fiets, ehm, stalen ros zit.
Vol gluten, suiker, zuivel, cacao & koffie, en we denken dat de Wyoming cowboys deze versie veel lekkerder zouden vinden dan de modernere watjes-versie met al die kokos. Tot onze verrassing bleek deze Cowboy Cake ontzettend luchtig te zijn. Dit is handige informatie voor onze bakbuurvrouwen – ze kunnen het met een gerust hart aan hun eigen cowboy geven, wetend dat hij daarna nog steeds lekker in zijn broek zal zitten.
Cowboy pretzel2 Cowboy pretzel2
Cowboy pretzel2 Cowboy pretzel2
€4,50 voor 6 macho man-sized stuks


* Patisserie: Botox blokjes (ook glutenvrij, suikervrij & lactosevrij maar toch smaak-VOL)
“Maar hoe zie je dat zij een facelift heeft gehad?’ vroeg vol-verbazing een Amerikaanse vriendin aan ons tijdens een picnic op het marktplein in Sanoma, California.
Wij schoven onder de tafel van lachen. Hoe kon je het niet zien?
De dame in kwestie was Mary, die zich de oudste stewardess bij American Airlines noemde.
Dat Mary een aantal facelifts had gehad was voor ons wel duidelijk. Zij had een permanente windtunnel look, en Jayne maakte ‘tussen-neus-en-lip’ door de opmerking dat als Mary nog een facelift onderging ze haar schaamhaar onder haar kin zou vinden…zo gestretched was ze.

Facelifts, fillers, botox, cosmetic surgery, nose jobs, implants. Jazeker lieve bakburen, Welcome to America.

Om het botox onderwerp meteen op te pikken, onze botox blokjes zijn sappige citroen-amandelcake blokjes die uitpuilen van leeftijds-tartende en huidverbeterende vitaminen. Perfekt in plaats van anti-rimpel crèmes vol ingredienten die je niet eens kan uitspreken. En goedkoper dan een facelift. De cake z’n warme glow komt van de kurkuma die ook een lading ontstekkingremmers in zijn mars heeft: zeer goed voor de winterse wind-(tunnel)-tegen-fietshuid.
 
Dankzij de vele schoonheidscomponenten die huidgezondheidsbevorderend zijn (nog een Scrabble woord), dan hebben jullie misschien hetzelfde dilemma als Jayne: moet ik het Botox blokje nou opeten….of direkt op mijn gezicht smeren?
 
Het zal je vrijdag kunnen opvallen dat er kleine gaatjes in de bovenkant van de cake zitten. Dat is voor een citroen-honing drizzle die we er overheen kwasten wanneer de cake warm uit de oven komt. Dat drenkt dan lekker door zodat het nog sappiger wordt.
Je zou eventueel je gasten dit weekend ook wijs kunnen maken dat dit de gaatjes toch van de botox naalden zijn…

Botox blokjes3 Botox blokjes3

€4 voor een zakje/bakje


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem sept2018_1

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.