Vrijdag 17 november 2017

Lieve BakBuren

Jullie weten allang dat wij echte knuffelaars zijn.
Brood bakken is gewoon een goede smoes om veel mensen over de vloer te hebben zodat wij veel kunnen knuffelen. Zoiets. Hadden jullie dat al door?
Met al dat herfst weer nu – en het winterse weer dat zonder twijfel binnenkort langs zal waaien – dan willen wij extra knuffels in onze baksels stoppen. Lekker verwarmend. Lekker koesterend. Lekker. Punt.

Ons gast brood voor deze week is het pikante Parmezan & chilli brood en de patisserie is een karamel appelcake. Het is ook weer de derde-vrijdag-van-de-maand en dat betekent dat er natuurlijk een glutenvrij brood op het menu staat. Deze vrijdag is het ons glutenvrije haver honing brood.
En onze rots in de branding, het rogge zuurdesem brood, is er zoals altijd. Hug klaar en bereid om al uw beleg en toppings te dragen.

Ons verwarmend knuffel assortiment voor deze week:

* Het ‘gast’ brood: Parmezan & chilli brood
When it gets chilly outside you need some chilli inside
Dit is geen echte Engelse uitdrukking maar toch erg van toepassing met deze waterkoude dagen.
In dit zachte luchtige brood is de hitsige Italiaanse Parmezaanse kaas vergezeld van iets dat nog pittiger is qua karakter: chilli.
Je proeft de typische smaak van parmezan en daarna een kickje van de chili voor dat overheerlijke warme gevoel. Het brood heeft een licht rode kleur van tomaten(puree) voor een meer visueel-warm gevoel. Wees niet bang: het is geen hete chilli-klap, maar een kietel. Je proeft het zeker, maar je hoeft de brandweer daarna niet te bellen.

Parmezan chilli brood Parmezan-chilli brood doorgesneden

€4,95 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram) –


* Patisserie: Karamel appelcake
Je kent dat gevoel wel.
Het is herfst.Na regen komt…ehm…. meer regen…of wind.
Je komt thuis, ben het zat na twee keer nat geregend te zijn geweest vandaag.  Je wilt ‘iets’. Iets dat bevredigend en koesterend is en dat je een lift geeft.
Wel lieve bakburen, look no further, dit is dat ‘iets’.

Dit is geen standard Nederlandse appelcake. No no no.
Eerst toveren we de appels om in appelmoes en dan verwerken we deze in het cake beslag. Dit is een oud bakkersgeheim om boter te vervangen in cakes en om de cake toch sappig te houden. Slim he? Tja we moeten wel inventiever worden gezien dat de boterprijs is verdubbeld in een jaar tijd :=(
We voegen daarna verse geraspte gembelwortel aan het mengsel toe, een snufje kruidnagel en een goede schep kaneel. Met deze gezellige drie-eenheid van koesterende kruiden is een warme aanraking al gegarandeerd. Maar wacht nog even….er is meer….Wanneer deze cakejes uit de oven komen, toppen we ze af met een karamelsaus. Niet overdreven, niet too much, precies genoeg. Appel, karamel, sappige cake kruim, feel good kruiden
Look no further. Your cake knuffel has arrived.

Karamel appel cake3  Karamel appel cake1

€3,50 per cake van 9cm doorsnede en ca. 4cm hoog
1 cake is genoeg voor 2 personen als dessert, of 4 persoon als een verrukkelijke ‘iets’ voor bij de koffie/thee


* Het gluten-vrije-derde-vrijdag-van-maand brood:
Haver honing brood
Dit is een glutenvrij toppertje van ons dat je nergens anders zal vinden behalve hier aan de Breek! Een glutenvrij brood dat smaakt als een normaal ‘gluten-vol’ volkoren brood.
Als je het niet zou weten, dan zou je het niet eens merken. Als bak-alchemisten voelt het alsof we het geheim gevonden hebben om lood naar goud te transformeren.

Dit is een gistbrood gemaakt met havermeel. Dit meel heeft van zichzelf al een zoetige koesterende smaak. Een drizzle honing accentueerd dit verder. We voegen ook lijnzaden en chiazaden toe om de struktuur van normaal brood na te bootsen. En met de aanwezigheid van gist – zoals in echt brood – rijst het deeg ook nog een beetje. Het resultaat….verrekte fantastisch.

Ondanks de honing is dit geen ‘zoet’ brood. Het gaat magnifique met kaas, zalm, eiergerechten, hummus, guacamole, pindakaas, jam….Kortom, een perfekt brood als basis voor al je hartige en zoete beleg-behoeftes, maar dan glutenvrij. Echt.

GV Haver honing brood1 GV Haver honing brood2

€4,95 per busbrood (ca 520 gram)


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit brood helpt je door je dagelijkse werkweek heen te komen. Iets ‘normaals’ voor alledaags gebruik. Niet dat we ons zuurdesem ‘gewoon’ zouden durven te noemen, want dat is het zeker niet….maar dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg. En het maakt ook nog eens fantastische toast.
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem jan2017_2

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.