Vrijdag 10 november 2017: Sint Maarten weekend

Lieve BakBuren

Sint Maarten klopt deze zaterdag aan de deur met zijn lampionnetjes en liedjes!
Om in de stemming te blijven van al dat zoets dat we mogen uitdelen hebben we een over-the-top chocolade assortiment voor het patisserie gedeelte: oh yeah! Onze geliefde Millionaire’s Shortbread (aka karamel zandkoek in het Nederlands) én de Tiffin. Je krijgt een ‘fun pack’ van ongeveer 10 blokjes: 5 stuks van ieder.
Voor de ingesteld-op-minder-suiker-brigade van onze bakburen, hebben we een gezonder Sint Maarten patisserie baksel: dadel, amandel & cacao boomstammetjes. Deze zijn vrij-van-alles (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij) maar ze zijn zeer zeker niet vrij van smaak.

Sint Maarten valt op dezelfde dag als de herdenkingsdag van het einde van de eerste wereldoorlog. In Engeland wordt dat Remembrance Day genoemd en iedereen draagt dan een rode (papieren) papaver. (Als je naar de BBC kijkt zie je alle nieuwslezers een red poppy dragen). Ons maanzaad brood past dan perfekt bij dat thema want maanzaad zijn de zaadjes van de papaverbloem. En nee, je wordt er niet high van…


Ons Sint Maarten assortiment voor deze week wordt:


* Het ‘gast’ brood: Maanzaad brood
Thomas Jefferson schreef bij de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring dat ‘alle mensen gelijk geschapen zijn’. ‘Created equal’ dus.

Dat zou je ook van verschillend brooddeeg kunnen denken. Maar niet alle brooddegen zijn gelijk geschapen. Sommigen zijn meer plezierig om mee te werken dan anderen.
Dit maanzaadbrooddeeg is er zo eentje die er uitspringt. En misschien is deze eigeniljk onze favoriet. Soepel, zacht, niet plakkerig en het rijst zo egaal en mooi in de oven dat we een soort van ‘trotse ouders gevoel’ hebben wanneer de broden uit de oven komen: ‘kijk ‘s wat we gecreeerd hebben!’
Het is een brood waarvan wij blij worden alleen al door het te maken. Met alle zwarte spikkels van het maanzaad worden de eters vrolijk omdat het er toch enigszins grappig uitziet. Wanneer je een hapje neemt veroorzaakt de kietelende knisper van het maanzaad in je mond bijna meteen een glimlach.

Misschien heeft dat blijheidsgevoel ook een andere reden….maanzaad staat ook bekend als de voorloper van opium. Oeps. Als je verslaafd wordt aan dit brood, dan misschien….geintje…. ;=) Meestal zie je maanzaad bovenop brood. Dat was voor ons minder handig en vooral onpraktisch: onze bakoven heeft zo’n sterke luchtverplaatsing dat er dan meer zaad op de vloer terecht komt dan dat het bovenop het brood blijft zitten. Dan schrikken we – heel even – dat we misschien muizen hebben. Maanzaad lijkt zooooo op muizenkeutels….
De oplossing is eenvoudig: voeg het maanzaad toe aan het brooddeeg. Dat geeft een aangename textuur aan het brood, en met al de mineralen en gezondheidsvoordelen die poppy seeds hebben, wil je zoveel mogelijk in je sneetje brood bewaren, en niet aan de vloer geven. En ons ook niet elke keer een hartverzakking geven dat we mogelijke 4-voetige fans hebben aangetrokken in het bakhuis.

Maanzaad busbrood doorgesneden Maanzaad broodje geitenkaas1

Je mag kiezen of je dit brood als een busbrood wilt hebben of als 8 bolletjes (zelfde gewicht)
€4,95 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram)


* Sint Maarten Patisserie Fun Pack: Millionaire’s Shortbread (Karamel zandkoek) én Tiffin
Sint Maarten wordt altijd gevierd met veel zoetigheid. Om daarin mee te gaan – en toch onze eigen draai eraan te geven – hebben we een Sint Maarten Fun Pack samengesteld. Dit bestaat uit twee van onze meest geliefde catering zoetigheden: het Millionaire’s Shortbread en de Tiffin.


Millionaires Shortbread
In Engeland wordt het Millionaire’s Shortbread genoemd omdat het zo rijk van smaak is. Deze verwennerij bestaat uit een zandkoekjes bodem, met daar bovenop een dikke laag karamel en bovenop een dun laagje pure chocolade. Het blijft dagen lang goed in de koelkast en je kunt experimenteren of je het het lekkerste vindt rechtstreeks uit de koelkast of liever ietsjes warmer op kamertemperatuur. We snijden het in kleine blokjes omdat het best wel machtig is – en zoet.

Tiffin
Toen Prins William enkele jaren geleden trouwde met zijn Kate Middleton, vroegen ze dit als ‘bruidstaart’ naast de verplichte traditionele wit-beklede-toren-hoge-stapel cake. Dit blijkt een lievelingsgerecht te zijn van de prinsen William & Harry wanneer ze op bezoek gingen bij oma (‘Her Majesty’), en blijkbaar is het ook The Queens lievelings ‘iets’ voor bij de afternoon tea. Maar wat is het dan?!! Tiffin is blokjes van een mengsel van heel veel chocolade, noten en sultanas geweekt in sinaasappelsap met stukken digestive koekjes (very British). Fingerlicking good!!

Millionaires Shortbread Tiffin

€4,75 voor een fun pack van tenminstens 10 blokjes: 5 stuks van ieder


*Gezondere Sint Maarten patisserie: Dadel, amandel & cacao boomstammetjes (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij)
We weten dat vele van onze bakburen steeds meer glutenvrij en/of suikervrij willen eten. En Jayne vindt het heerlijk om allerlei experimentjes uit te voeren om te kijken wat er mogelijk is. Dit testje was het uitprobeersel voor de deelnemers van Jaynes healing workshop van afgelopen zondag.

Een hele batch op – met veel ‘yammie yammie, mag ik het recept?’ Jayne, niet helemaal tevreden, begon het maandagmiddag hier-en-daar te tweaken en nu is ze helemaal tevreden. Ze zijn gemaakt van amandelen, dadels, sultana’s, cacao, kokosolie en een knisper van chia zaad. En bovendien kun je ze tot 2 weken in de koelkast bewaren, maar dat ga je toch niet halen! Puur genot op alle fronten.

Deze boomstammetjes zijn vrij-van-alles behalve smaak. En ze zitten inderdaad bomvol smaak. Of liever gezegd, bo(o)mvol smaak omdat ze boomstammetjes zijn?

Sint Maarten boomstammetjes1 Sint Maarten boomstammetjes2

€3,50 voor 8 boomstammetjes (ieder boomstammetje ca 25g)


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).

Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem juni2016_8

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.