Vrijdag 19 mei 2017

Lieve BakBuren

De laatste weken hebben we wel wat spannende broden & baksels gemaakt: Botox blokjes, Koningsdag brood (wortel, kurkuma en komijn), buttermilk & hele granen brood, supersonic turbo flapjacks…..Deze week blijven we nog steeds in dat smaak-papillen-kietelende stramien.

Ons gastbrood is een pinda-chili brood, crunchy van de pinda’s en spicy van de chili. Omdat het de derde-vrijdag-van-de-maand is hebben we als glutenvrij brood ook het tongue tickling rozemarijn & zeezout brood. Om al die papillen-prikkels te verzachten, hebben we als tegengewicht een supersmooth stukje patisserie in de vorm van een van onze catering toppers: mascarpone & ricotta koffie cheesecake. En als steunpunt tussen de twee uitersten is ons vast brood, het rogge zuurdesem, er zoals altijd.

Ons tongstrelend assortiment van deze week is dus geworden:

* Het ‘gast’ brood: Pinda-chili brood
Nee, we zijn niet gek geworden met onze belofte van warmer weer. Althans niet meer dan onze normale portie prettige gestoordheid…..
Sjoerd was dit weekend achterin de vriezer aan het graven en haalde er een mooi ingepakt stuk pinda-chili brood uit van heeeeeel erg lang geleden. Het bleek magische krachten te hebben want het verdampte terwijl we er bij zaten.
We keken elkaar met verbazing aan: we waren vergeten hoe smaakvol het was. Dus wat het kwik dan nu ook gaat doen aan eind van deze week – we hebben al een beetje ‘tropenweer’ in huis voor onze bakburen – ook als het maar voorlopig eventjes in broodvorm is.

Dit brood klinkt een beetje apart wanneer we vertellen wat erin zit: geroosterde pinda's, een sprinkel chili vlokjes en komijnzaden voor de extra yum yum. Maar laat je niet misleiden. Het gaat eigenlijk bijzonder goed met veel soorten beleg: kaas, roomkaas, roerei, gebakken eitjes, opgebakken champignons, chorizo (echt een aanrader!) en zelfs pindakaas (voor nog meer pinda’s en crunch). Voor de exotici onder jullie zou dan zelfs Nutella kunnen….chocolade en chili zijn tegenwoordig een hippe combinatie.

  Pinda-chilli brood2 Pinda-chilli brood3

€4,95 per brood/8 bolletjes (ca 600 gram) 


* Het gluten-vrije-derde-vrijdag-van-maand brood: Rozemarijn & zeezout brood
Dit is een verrassend smakelijk brood: de fijn gehakte rozemarijn, een beetje citroen voor een frisse kick en een sprinkel van grof zeezout prikkelen je tong. Het is bijna verslavend…

Dit brood is gemaakt op basis van gemalen lijnzaad. Die zorgen niet alleen dat het mals blijft, maar ook dat je weer eens lekker veel omega-3 binnenkrijgt. Behalve dat rozemarijn ook een kruid van gedachtenis is, blijkt de oorsprong van de naam rozemarijn voort te komen vanuit het Latijns: ros betekent dauw, en marinus betekent zee. Het feit dat wij in dit brood rozemarijn koppelen met zee zout blijkt dus helemaal op zijn plaats te zijn.

Naast al de gezondheidsgeheimen blijft dit brood dagenlang goed in de koelkast, dus je kan hier lang van genieten. Het is heerlijk met kaas, eiergerechten, avocado, hummus, olijven tapenade, gegrilde groenten, gerookte zalm en sommige vleeswaren. Maar jam is misschien net een stapje te ver….

We bakken deze ‘glutenvrije gezondheid’ in onze normale busbrood bakvorm zodat je een echt volwaardig sneetje brood hebt.

GV Rozemarijn zeezout brood heel  GV Rozemarijn zeezout brood plakje
€6,95 per heel brood


* Patisserie: Mascarpone & ricotta koffie cheesecake
Soms willen we graag een chiquer stuk patisserie voor jullie maken. Dit is er zo een. Het is, en blijft,  een van onze lievelingsgerechten om te maken want het is zo bevredigend.

Cheesecakes blijven een favoriet van mensen wanneer zij op de kaart in een restaurant staan. Er zijn zo veel soorten…New York cheesecake, Banoffee pie cheesecake, Italiaanse cheesecake; je kunt ze in de oven bakken of zelfs niet bakken en in de koelkast laten opstijven; je kunt roomkaas, hutenkase, mascarpone, ricotta of een mengsel ervan gebruiken; je kunt ze serveren met seizoensvruchten, chocolade of gewoon puur…..veel mogelijkheden dus ;=)

Deze koffie cheesecake is een romerig glad mengsel van mascarpone en ricotta, bovenop een krokante kruimelbodem van digestive koekjes. De koffie en vanille geven een sophisticated smaak. We hebben het nog chiquer gemaakt door het in strakke stukken te snijden en we zijn creatief en toch minimalistisch geweest met de decoratie. Mocht je bezoek krijgen vridag of zaterdag dan kun je hiermee wel scoren.

Koffie cheesecake overzicht

€3 voor 2 stuks

 

Ons ‘vaste’ brood: rogge zuurdesem brood 

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.