Vrijdag 21 april 2017

Lieve BakBuren

De Pasen is net achter de rug en we horen van de weersverwachtingen dat het eind van deze week weer kan gaan vriezen. Tja….
Net zoals de Native Americans een regendans doen om de regen op te roepen, doen wij een lente zon bakdans. We dachten om onze magische bakkrachten te verzamelen en de lente zon deze week in ons baksels te stoppen, gewoon, voor het geval dat.
Wat het weer dan ook doet, het zal het onze bakburen niet zo veel uitmaken, want ons assortiment heeft al zijn eigen zonnetje!
 
Dus trommelroffel, trommelroffel, we hebben deze week…..als gastbrood ons triple tomaten brood, als patisserie de supersonic turbo flapjacks (tevens vrij-van-alles-behalve-smaak) en omdat het de derde-vrijdag-van-de-maand is hebben we een spiksplinternieuw glutenvrij broodBricks zusje’. En natuurlijk onze rots in de branding – het vaste brood ons rogge zuurdesem maakt iedereen altijd blij. Mocht de zon deze vrijdag verdwijnen dan kunnen wij op het rogge zuurdesembrood de rijzende zon er wat meer in snijden (die soms op een cannabis blad lijkt). Dan haal je gegarandeerd het zonnetje in huis.

Ons lente-zon-bakdans assortiment van deze week is dus geworden:

* Het ‘gast’ brood: Zongedroogde tomaten brood
Heb je ooit in een cafe of in een bakkerij een zongedroogd tomaten brood(je) besteld, en je daarna af te vragen waar de beloofde tomaten nou gebleven waren? Vaak lijkt het dan alsof de zongedroogde tomaten er overheen gevlogen zijn want er zit af en toe een verdwaald stukje tomaat in. Dat zal je met het gast brood van deze week echt niet gebeuren‎. Dat zit bomvol tomaten. Tjakka!

Het leuke van een eigen bakkerij is dat je er meer kunt instoppen dan bij de gewone bakker. Dus niet alleen meer liefde en aandacht, maar ook meer tomaten. Ons triple tomaten brood zit tjokvol tomaten en bomvol smaak. Het heeft een triple whammy van die rode ronde zonnige vruchten: zongedroogde tomaten, tomaten olie en tomaten puree. Deze laatste geeft het brood een aantrekkelijke rode gloed. Net zoals die ondergaande zon op een heerlijke lange zomerse avond (we blijven dromen, vooruit kijken en vertrouwen hebben in onze bakdans).

Het leuke van dit brood is dat je bij elke hap de zon proeft. Het zomerse wordt nog meer geaccentueerd door de toevoeging van Middellandse Zee kruiden zoals rozemarijn en tijm. Alleen door het al te ruiken (en eten natuurlijk) heb je al een zonnig gevoel. De hele straat zal komende vrijdag naar zongedroogde tomaten ruiken ;=)

Het brood is ontzettend lekker zoals het is, maar ook met een beetje gezouten boter, wat goede olijfolie, plakjes kaas, smeerkaas, maar (helaas) geen pindakaas enz enz.

Triple tomaten brood heel juni15  Triple tomaten bolletjes close-up
Triple tomaten brood doorgesneden

Je mag kiezen of je dit brood als busbrood wilt hebben of als 8 bolletjes (zelfde gewicht)
€4,95 per brood/8 bolletjes (ca 600g)

* Het glutenvrije-derde-vrijdag-van-maand brood: Bricks zusje (ook lactosevrij)
Met elk nieuw glutenvrij brood noemen we het een ‘toevoeging aan onze steeds groter worden glutenvrije familie.’ De broden die we bakken voelen voor ons als familie, zo betrokken zijn we om ze in het leven te brengen. Wanneer ze echt in de smaak vallen – zoals met de Brick en de haverbroden – en jullie beginnen om van ze te houden – dan hebben wij een groot gevoel van voldoening. Het is alsof we iets goeds hebben neergezet in onze kleine bakwereld.

Bricks zusje is de kleinere, smeuïge variant op onze stoere Brick. Terwijl de baksteen vol macho chunks walnoten, zonnebloempitten en haver zit, is zijn zusje geraffineerder en zachter.
Zij bestaat uit amandelmeel, volkoren rijstemeel en fijngemalen pompoenpitten om een verfijndere kruimel te geven. Daarin stoppen we een handvol hele pompoen- en zonnebloempitten want zij moest toch ook een beetje pit hebben om tegen haar oudere broer op te kunnen boksen. Het geheel wordt aan elkaar gebonden – net zoals de Brick – met chiazaad en psylliumzaad want die horen in die familie genen.

Dit zusje houdt ervan zichzelf een makeover te kunnen geven, net zoals vele vrouwen. In haar alledaagse versie kan zij al uw zoet en hartige belegwensen vervullen. Au naturel is zij een vriendin voor iedereen – van Nutella en jam tot kaas en ham.
Maar met een klein schepje Provencaalse kruiden wordt zij meteen een beetje Française en erft ze een uitgesprokener karakter. Dan flirt zij het beste met hartige beleg: roerei, prosciutto, guacamole, hummus, zalm en kazen. Alle soorten kazen – Franse, Nederlandse, Engelse – daarvoor heeft zij geen voorkeur. En welke karakter je kiest, de familie eigenschap van lang-goed-te-houden-in-de-koelkast blijft hetzelfde. Je heb er nog steeds makkelijk 2 weken profijt van.

Dus mocht je kennis willen maken met Bricks zusje, dan mag je kiezen of je haar in haar van-alle-markten-thuis (au naturel) versie wil bestellen of met haar hoge Franse hakken omtovering in haar Provencaalse kruiden vorm. À vous le choix!

Bricks zusje1  Bricks zusje3 

€9 per heel brood (ca 700g; we maken dit ook in onze 24cm lange bakvormen): geef aan of je het au naturel wilt bestellen, of met een vleugje Provencaalse kruiden?

* Patisserie: Supersonic turbo flapjacks
WATTT???? We horen je dat al roepen vanuit onze keuken ;=)
Flapjacks zijn een traditionele Britse traktatie. Vooral kinderen zijn er dol op, zowel om ze zelf te (helpen) maken als om ze op te eten.
Het zijn een soort granola repen gemaakt op basis van haver. In Engeland (ja, ja , dat voormalige-Europese land) wordt er altijd bakken met suiker, stroop en boter aan toegevoegd. Het hele mengsel wordt dan in een bakvorm gestampt, in de oven gebakken en daarna in blokjes of reepjes gesneden. Dat is de basis uitleg….en wij zouden de BuiksloterBakery niet zijn als we hier niet een eigen en veel gezondere draai aan zouden geven ;=) En die draai is ook nog eens glutenvrij, lactose & suikervrij. Maar wees niet bang, ze zijn wel zeer smaak-vol :=) Ondertussen hebben we deze nu een paar keer in ons bak-assortiment gehad en elke keer zijn de reuze populair.

Onze supersonic turbo flapjacks geven je vleugels en toch zijn ze geen Red Bull. Er zit geen enkele ‘rotzooi’ (lees: suikers…) in. Ze zijn een heerlijk voedend mengsel van haver, dadels, bananen chips, walnoten, sultana’s en zonnebloempitten, gebonden met de hyper trendy kokosolie en een beetje honing. Het resultaat is een krokant feel good en doet-je-goed verwennerij. Je kunt ze meenemen voor ontbijt in het OV, achter je bureau bij de ochtend koffie, gebrokkeld over je yoghurt of kwark als tussendoortje, en ja hoor, naast Sjoerds lievelingsbolletje roomijs kan ook. Ze geven je een lift op elke tijdstip van de dag en dan op een ondersteunende manier. En het is misschien handig om te weten dat ze een dikke week goed te houden zijn (ze worden dan ietsjes minder krokant), dus je kunt er over nadenken om een extra zakje in te slaan…..

Supersonic tubo flapjacks1  Supersonic turbo flapjacks3

€4,25 voor een zakje van 8 goede blokjes

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem jan2017_4

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.