Vrijdag 22 november 2019

Lieve BakBuren

Wanneer je op de fiets moet springen met én je sjaal én je handschoenen én je fleece, dan weet je dat de winter eraan komt. Dit is voor ons ook een signaal dat we onze verwarmende kruiden uit de lade kunnen halen: gember, kardemom, kaneel en zelfs chili. Die vindt je terug in onze menu keuzes voor deze week. En omdat we ook in verwenmodus zaten konden we niet beslissen tussen twee mogelijke gastbroden, dus 'What the hell', laten we ze dan maar beiden maken. Verwennerij ten top!

Ons verwarmend-en-verwennend assortiment voor deze week wordt:

 

* Het ‘gast’ brood 1: Pinda-chilibrood

Nee, we zijn niet gek geworden. Althans niet meer dan onze normale portie prettige gestoordheid….maar het kwik begint nu te dalen en daar willen wij wat aan doen vanuit onze bakkers bekwaamheid.

Dit brood combineert dat über-Hollandse ingrediënt, pindakaas, met wat pittige chilivlokjes. Echt niet te veel chili trouwens – denk aan een kietel in plaats van een knal.
Naast de pindakaas en chilivlokjes voegen we voor de crunch een handvol geroosterde pinda’s toe en tenslotte komijnzaden voor de extra mjam mjam.

Maar laat je vooroordelen je niet misleiden dat dit brood té apart is: het gaat eigenlijk bijzonder goed met veel soorten beleg zoals kaas, roomkaas, roerei, gebakken eitjes, opgebakken champignons, chorizo (echt een aanrader!) en zelfs pindakaas (voor nog meer pinda’s en meer crunch). Voor de exotici onder jullie zou dan zelfs Nutella kunnen….chocolade en chili zijn tegenwoordig een hippe combinatie.

Pinda-chilli brood2 Pinda-chilli brood2

€4,95 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram)

 

* Het ‘gast’ brood 2: Hazelnoten-vruchten speltbrood

Het is lang geleden dat we zo’n noten- en vruchtenbrood in onze bakkerij hebben gehad. Wat destijds begon als een mueslibrood in onze hoofden, eindigt als net iets anders dat nog lekkerder bleek te zijn dan in onze oorspronkelijke voorstelling. Zo gaat dat met het creatieve brood-bak-ontwikkelings-proces (mooi woord voor galgje!).

Het is een perfekt weekend ontbijt/brunch brood: een mengsel van volkoren spelt en gebuild tarwemeel en dan vol met abrikozen, dadels, vijgen, sultana’s en hazelnoten. Het is trouwens niet zoet, dus je kunt het zowel met kaas, eiergerechten en vleeswaren proberen, als met pindakaas, chocopasta en jam. Uiteraard naakt of met een (dikke) laag roomboter kan ook. (Nooit met margarine hoor….) Geloof ons, je wilt dit brood op zoveel mogelijk manieren uitproberen.

Hazelnoten vruchten speltbrood1 Hazelnoten vruchten speltbrood1

€5,50 per busbrood/8 bolletjes (ca 700 gram)

 

* Patisserie: Chai swirl cake

Liefhebbers van Starbucks zijn bekend met chai lattes: een mengsel van aromatische kruiden als basis voor thee. Wij hebben dit geurige mengsel genomen en hebben het vertaald naar een cake. Vaak wordt het gemarmerde effect (of swirl) in een cake gemaakt met een chocolade beslag. Wij hadden het idee om de chocolade te vervangen door de chai kruiden: kaneel, kardemom, gember, venkel en een beetje zwarte peper. Heerlijk verwarmend en koesterend. We bakken dit in een langwerpige cakevorm van 24 cm, en van een halve cake kun je circa 8 à 10 plakjes snijden. Dat is lekker veel….en het blijft een aantal dagen goed sappig om het plezier te kunnen verlengen ;=)

Chai swirl cake2 Chai swirl cake2
Chai swirl cake2 Chai swirl cake2

€4,50 per halve cake (8 à 10 plakjes), €8 per hele cake (24 cm lang)

 

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Ae3ebb2ba84b4aa396c7bf8b3ec09327

€3,75 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.