Lieve BakBuren
Wanneer je op de fiets moet springen met én je sjaal én je handschoenen én je fleece, dan weet je dat de winter eraan komt. Dit is voor ons ook een signaal dat we onze verwarmende kruiden uit de lade kunnen halen: gember, kardemom, kaneel en zelfs chili. Die vindt je terug in onze menu keuzes voor deze week. En omdat we ook in verwenmodus zaten konden we niet beslissen tussen twee mogelijke gastbroden, dus 'What the hell', laten we ze dan maar beiden maken. Verwennerij ten top!
Ons verwarmend-en-verwennend assortiment voor deze week wordt:
* Het ‘gast’ brood 1: Pinda-chilibrood
Nee, we zijn niet gek geworden. Althans niet meer dan onze normale portie prettige gestoordheid….maar het kwik begint nu te dalen en daar willen wij wat aan doen vanuit onze bakkers bekwaamheid.
Dit brood combineert dat über-Hollandse ingrediënt, pindakaas, met wat pittige chilivlokjes. Echt niet te veel chili trouwens – denk aan een kietel in plaats van een knal.
Naast de pindakaas en chilivlokjes voegen we voor de crunch een handvol geroosterde pinda’s toe en tenslotte komijnzaden voor de extra mjam mjam.
Maar laat je vooroordelen je niet misleiden dat dit brood té apart is: het gaat eigenlijk bijzonder goed met veel soorten beleg zoals kaas, roomkaas, roerei, gebakken eitjes, opgebakken champignons, chorizo (echt een aanrader!) en zelfs pindakaas (voor nog meer pinda’s en meer crunch). Voor de exotici onder jullie zou dan zelfs Nutella kunnen….chocolade en chili zijn tegenwoordig een hippe combinatie.
€4,95 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram)
* Het ‘gast’ brood 2: Hazelnoten-vruchten speltbrood
Het is lang geleden dat we zo’n noten- en vruchtenbrood in onze bakkerij hebben gehad. Wat destijds begon als een mueslibrood in onze hoofden, eindigt als net iets anders dat nog lekkerder bleek te zijn dan in onze oorspronkelijke voorstelling. Zo gaat dat met het creatieve brood-bak-ontwikkelings-proces (mooi woord voor galgje!).
Het is een perfekt weekend ontbijt/brunch brood: een mengsel van volkoren spelt en gebuild tarwemeel en dan vol met abrikozen, dadels, vijgen, sultana’s en hazelnoten. Het is trouwens niet zoet, dus je kunt het zowel met kaas, eiergerechten en vleeswaren proberen, als met pindakaas, chocopasta en jam. Uiteraard naakt of met een (dikke) laag roomboter kan ook. (Nooit met margarine hoor….) Geloof ons, je wilt dit brood op zoveel mogelijk manieren uitproberen.
€5,50 per busbrood/8 bolletjes (ca 700 gram)
* Patisserie: Chai swirl cake
Liefhebbers van Starbucks zijn bekend met chai lattes: een mengsel van aromatische kruiden als basis voor thee. Wij hebben dit geurige mengsel genomen en hebben het vertaald naar een cake. Vaak wordt het gemarmerde effect (of swirl) in een cake gemaakt met een chocolade beslag. Wij hadden het idee om de chocolade te vervangen door de chai kruiden: kaneel, kardemom, gember, venkel en een beetje zwarte peper. Heerlijk verwarmend en koesterend. We bakken dit in een langwerpige cakevorm van 24 cm, en van een halve cake kun je circa 8 à 10 plakjes snijden. Dat is lekker veel….en het blijft een aantal dagen goed sappig om het plezier te kunnen verlengen ;=)
€4,50 per halve cake (8 à 10 plakjes), €8 per hele cake (24 cm lang)
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood