Net zoals de cafés een tijd vanuit onze levens verdwenen waren, zo is het ook met deze cheesecake. Toch, dit is, en blijft, één van onze favorieten patisseries om te maken. Het was even van de kaart verdwenen in de topdrukte van de lockdowns omdat het veel tijd vraagt om te maken. Maar deze week hebben we zin om te gaan pielen, dus we hebben het weer van stal gehaald.
Cheesecakes blijven een favoriet van mensen op de menukaart in restaurants. Er zijn vele soorten. Je kunt ze bakken in de oven. Of je kunt ze juist niet bakken in de oven – je laat ze opstijven in de koelkast, met of zonder gelatine. Voor de 'cheese' in een cheesecake gebruikt men roomkaas, hutenkase, mascarpone, ricotta of een mengsel van al dit lekkers.
Onze koffie cheesecake is een romig glad mengsel van mascarpone én ricotta, bovenop een krokante kruimelbodem van digestive koekjes. We bakken het in de oven totdat de cheesecake vulling net gestold is zodat het zijdezacht blijft. De koffie en vanille die we aan het mengsel toevoegen zorgen voor een laag sophistication. Dat kleine bittertje van de koffie betekent dat het niet echt zoet is.
We zijn creatief doch minimalistisch met de decoratie: een aantrekkelijk schaakbord patroon van zwart (cacaopoeder) en wit (poedersuiker) zoals in de foto. Elke plak – of tranche voor de sjiekere onder ons - heeft een zwart én een wit blokje. Je kunt een kwart cheesecake bestellen – dat bestaat uit 2 tranches - of een hele cheesecake met 8 plakken (33 cm lang). Deze laatste geeft een duidelijker zichtbar schaakbord effect - meer 'wauw' voor je euro's :=)
Mocht je dit weekend bezoek krijgen dan kun je hier zeker wel mee scoren. Zet het op tafel en wacht maar op de 'oooohhhhs' en 'aaaaahs' van je gasten!
€3,25 per kwart taart (2 tranches; ieder tranche ); €12 per hele taart (33 cm lang; gesneden in 8 tranches)
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed. En het maakt ook nog eens fantastische toast en croutons; deze laatste voor bovenop soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van dat beetje roggemeel.
€3,95 per brood (ca 650 gram)