Vrijdag 23 september 2022

Lieve BakBuren

We hebben een aantal redenen om te jubelen deze week.

Vandaag is het de eerste dag van de herfst. Jawel…de tijd gaat supersnel….het is morgen alweer 21 september. En komende zaterdag (24 september) is het ook nog eens landelijke burendag. Met ons ‘Bakken van de Buren’ initiatief is deze dag echt op ons lijf geschreven. Dat betekent dat we een gepast en grappig assortiment hebben verzonnen voor deze vrijdag. 

We hebben ook een extra feestmoment deze week – Jaynes ouders, Pauline en Ron, zijn voor de eerste keer in 3 jaar op bezoek vanuit Engeland. Dus als je toevallig langsloopt – of ons tegenkomt tijdens een ommetje – dan even zwaaien. Please.

Ons landelijke-burendag-én-de-herfst-begint assortiment is:

* Het gast brood: Parmezaanse kaas brood met chili

Een landelijke burendag kan niet voorbij gaan zonder dat we iets met kaas voor jullie doen!

Dit geliefde gistbrood is zacht, luchtig, heeft de unieke umami-smaak (poepoe hé) van Parmezaanse kaas én een lichte kick van de chili voor dat overheerlijke warme gevoel. Is dat niet pure verwennerij?

Het brood heeft ook een lichtrode kleur dankzij de tomaten(purée) voor een meer ‘visueel’ warm herfstgevoel. ‘Het oog wil ook wat’, zeggen ze, toch? Wees niet bang trouwens voor het chili-effect: het is geen hete chili klap, maar meer een kietel. Je proeft het zeker, maar je hoeft de brandweer daarna niet te bellen. Of een glas melk te drinken om de brand te blussen. Nope.

Dit brood is onvoorstelbaar lekker – lichtwarm te eten, of gewoon op kamertemperatuur, in de broodrooster of als je nog over hebt – een dag later. Plakjes ham zouden er ook op kunnen, evenals tapenade, pesto, gerookte zalm en eiergerechten (roerei, omelette, hardgekookt ei enz). 

Heerlijk ook om in de soep te dompelen. En ja, in de foto zie je wel een hartvorm op het bakpapier. Puur toeval, maar ontzettend grappig ;=) De liefde gaat door de maag…

€4,95 per busbrood, 8 bolletjes of freeform (ca 600+ gram): geef je aan bij je bestelling welke je wilt?

* Patisserie: Big Big comfort appelcake

Een flinke punt cake en een hug tegelijkertijd! Vandaar de naam ‘Big Big Comfort Appelcake’. Er is niets zo Nederlands als appelgebak als je iemand welkom wilt laten voelen, zoals je (nieuwe) buren. Perfect om het begin van de herfst te verwelkomen én om zaterdag te delen met je buren – oud en nieuw. Bovendien komen de appels uit onze eigen tuin. 

Lokaler dan dit wordt het dus echt niet ;=)

Een boterige sappige appelcake met een beslag bestaand uit boekweit, amandelmeel en maismeel om een extra laag complexiteit (nog een ‘poepoe hé’ voor deze week) toe te voegen. Dit is geen doodgewoon appelgebak. Er zit geraspte appel in de cake én vele appelpartjes bovenop in een aantrekkelijke waaiervorm. 

Dit is een beeldschone cake die zeker een aantal dagen goed houdbaar is, mits bewaard in een luchtdichte container. Je kunt het zowel warm als koud eten. Een goede klodder crème fraîche, yoghurt of slagroom erbij zou ook niet mis zijn. 

€4,95 per flinke 1/4 punt cake (voor 2 à 4 personen); €19 per hele cake van 25 cm doorsnede (12 à 16 punten).

* Vrijvanallesbehalvesmaak patisserie: Good-for-the-Soul brownies (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij)

Een brownie die niks bevat? Hoe is het mogelijk?

Veel oefenen…heuuuul veel oefenen.

De weg naar een smakelijke brownie – die niet alleen glutenvrij is maar ook nog eens suikervrij én lactosevrij – is een lange geweest. Jayne heeft regelmatig testjes gedaan die nooit ons bakkerij-menu hebben gehaald. Voor goede redenen. Erg alternatieve recepten zoals zoete aardappel brownies, zwarte bonen brownies en miso brownies waren allemaal, stuk voor stuk, net zo onsmakelijk als ze klinken ;=(

Maar de aanhouder wint. Deze brownies zijn zoooooo lekker dat ze onze volvanalles brownies in de schaduw zetten. En dat zonder schrikbarende ingrediënten. Ze zijn gemaakt van dadels, pure chocolade, eieren en een handvol walnoten. Super eenvoudig maar onwijs lekker. En omdat ze vrijvanalles zijn kun je ze met (bijna) iedereen delen…bijna iedereen…als ze geen noten allergie hebben….

€4,95 voor 6 blokken

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€3,95 per brood (ca 650 gram)

Geef een reactie