Vrijdag 24 november 2017: Black Friday assortiment

Lieve BakBuren

Deze week reizen we naar The Dark Side….
Vrijdag is het Black Friday. Voor Amerikanen wordt deze dag na Thanksgiving beschouwd als het begin van het seizoen voor alle kerstaankopen.
Om de mensen naar de winkels te trekken adverteren veel winkels met speciale aanbiedingen en omdat bijna iedereen vrij is voor het feestweekend zijn er veel files en een enorme verkeersdrukte in de steden. Shop ‘till you drop. And fight in the shop until you have all your presents…. Zoiets…

Het was voor de hand liggend om een Thanksgiving assortiment te maken voor jullie deze week. Maar de donkere kant trok ons meer. Ondeugend, spannend, pikant. Zo kennen jullie ons weer. Alles smoezen zijn goed om jullie in de verleiding te kunnen brengen om te bestellen….

Ons gast brood is het uber-populaire Black Bread dat we bijna een jaar geleden voor het laatste gebakken hebben. Voor onze nieuwere BakBuren ligt er een smaaksensatie op jullie te wachten….. ;=)
De patisserie deze vrijdag is de chocolade-rijke en oh zo fruitige Chocolade Chilli Fruitige Fudge Brownies. Op zo’n manier houden we een beetje van al dat Amerikaanse erin: brownies zijn een oorspronkelijk Amerikaans baksel.
Mocht dit allemaal te wild zijn en je wilt wat herkenbaarders, dan is ons vaste brood het rogge zuurdesem er, zoals altijd. Om je hand vast te houden wanneer je bang word in het donker.

Sint Alert! Sint Alert!
De Sint is zondag in Amsterdam aangekomen! We zijn nu in overleg met de Goedheilig Man en zijn assistenten om te kijken wat we voor zijn verjaardagsfeest kunnen bakken. Jullie lezen dat hier, als eerste, volgende week….

Ons Black Friday assortiment voor deze week wordt:

* Het ‘gast’ brood: Black Bread
Jaren geleden kwamen we dit traditionele Schotse recept tegen en we waren meteen benieuwd. Misschien is ongelovig wel een betere beschrijving. We konden ons niet voorstellen dat een recept met een mix van koffie, cacao, wortel, donkere stroop, komijn en venkel zo goed zou werken. Of zelfs smaken naar iets waar wij zin in zouden hebben om te eten. Maar sakkerloot! (is dat Vlaams…?) We hadden het compleet mis. Het resultaat was fantastisch!

Dit gistbrood heeft een zeer donkere, bijna zwarte kleur (vandaar de naam ‘Black Brood’). Het is mals, niet te zwaar en niet zoet. Ondertussen maken we dit brood tegenwoordig vaak voor caterings want het ziet er zeer aantrekkelijk uit. We krijgen altijd veel complimenten op zulke gelegenheden en er zijn altijd mensen die plakken mee naar huis willen nemen want het is zo uniek. Elke keer dat dit in de bakkerij komt worden jullie enthousiast.

Boterhammen belegd met lichte en felle contrast kleuren zoals eiersalade, gerookte zalm en roomkaas steken goed af met de diep zwarte kleur van het brood zelf. Hiermee kun je scoren bij het ontbijt/brunch dit weekend, of in de vriezer doen voor de Feestdagen.

Black breas 2015_4 Black brood langwerpig

€4,50 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram)


* Patisserie: Chocolade Chilli Fruitige Fudge Brownies
Come on over to the Dark Side!
Verrassend, pittig, kietelend, fris & fruitig…..en dit is de korte opgeschoonde versie van de beschrijving die hier had kunnen verschijnen ;=) Dat besparen wij jullie deze keer.


Toen we dit recept tegenkwamen vroegen we ons af hoe het in hemelsnaam ontstaan is. Er zat een mengsel van verschillende ingredienten in die wij in eerste instantie niet bij elkaar hadden gebracht (zelfs Jayne niet met haar rare brood breinkronkels): 70% pure chocolade, zomerse vruchten, een klein beetje chilli en wat kaneel.

Chocolade, chilli en kaneel in een brownie konden we wel begrijpen. Maar dan ook nog allerlei vruchten erbij? Kom nou….Had de schrijfster haar keukenkast geopend en een hoop ingredienten per ongeluk in de mengbak gedonderd? Zo leek het wel. Zo’n aparte combinatie moesten wij toch echt wel proberen. Gelukkig werkte het.

De som van het geheel is (gelukkig in dit geval) groter dan zijn onderdelen. Het resultaat is een fudge-achtige chocolade brownie – die diep chocolatey is – met een klein beetje chilli dat de achterkant van je keel kietelt en een vleugje feel good kaneel. De chilli is heel subtiel, en je merkt het niet eens totdat je je mond leeg gegeten hebt. De vruchten zijn een verrassing. Bij elke hap ervaar je een sappige sensatie in je mond als de rijpe vruchten tussen je tanden ‘ploppen’.
Zoals je leest, deze brownies doen wat met je! Bovendien zijn ze nog erg lekker ook – echt waar – anders zouden we ze niet aan ons aanbod toevoegen.

Choc chilli fruitige fudge brownies1 Choc chilli fruitige fudge brownies3
Choc chilli fruitige fudge brownies4 Choc chilli fruitige fudge brownies2

€4,50 voor 6 stukken


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).

Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem nov2017_2

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.