Sinterklaas assortiment: vrijdag 1 december 2017

Lieve BakBuren

We hebben een kijkje mogen nemen in het Grote Boek van de Goedheiligman (jazeker, die met die puntmuts) en het lijkt alsof jullie allemaal braaf zijn geweest dit jaar. Dat geloven wij niet helemaal, maar als het staat geschreven bij de Sint dan moet het zeker waar zijn.

Onze Bakdag valt deze vrijdag op 1 december. Net op tijd omdat velen van jullie Sinterklaas zijn verjaardag vieren dit komende weekend.
We hebben ook flinke discussies met de Sint en alle hulp Pieten om te vragen wat zij het liefst willen dat wij – namens hun – gaan bakken. Met ons aanbod hebben we rekening gehouden met alle personages in het Sint ‘verhaal’ – Sint Nicolaas zelf,  z’n pieten, en zelfs de schimmelige knol van de Goedheiligman.

Dus zonder te veel poespas, als Hofleverancier van Sinterklaas op de Breek, is hier dan ons speciale ‘Assort-Sint-ment’:

* Patisserie: Amandel-sinaasappelbloesem cake blokjes (is ook glutenvrij)
We hebben te doen met die lieve oude man.

Sint Nicolaas is de beschermheilige van zo veel verschillende groepen: de stad Amsterdam, zeemannen, bakkers, notarissen en prostituees. Dat moet ontzettend vermoeiend zijn, en dat is dan al voordat hij begint met al die pakjes te bezorgen en de schoenen te vullen…. Hij heeft zeker een ontzettende heimwee naar de keuken & geuren van zijn eigen oorspronkelijke thuisland Van Turkije, want er zit toch wel een maximum op om zoveel Nederlandse stamppot en boerenkool te eten. Zelfs een heilige kan het echt niet hebben….Hij heeft ons gesmeekt om deze cake te bakken, want het is zijn lievelingscake – en het is een tijd geleden dat wij het voor het laatste hebben gemaakt. Dus om de Sint te trakteren hebben we deze amandel-sinaasaapelbloesem cake voor zijn verjaardag.

Deze bijzonder smakelijke cake is toevallig ook nog volledig glutenvrij. Na al dat beschermen van de Nederlandse bakkers en broodproeven moet de Sint aan zijn goddelijke lijf denken want hij moet door al die schoorstenen kunnen en tegenwoordig ook de verwarmingsbuizen. Hij doet nog steeds mee met alle trends (die Pieten zijn goed in marketing en PR) dus vindt hij deze glutenvrije cake hip, gezond en trendy. En ooooooh zo lekker.

De amandelen en sinaasappelbloesem voeren hem terug in zijn herinneringen naar de geuren van zijn geliefde thuisland. We maken blokjes hier van: die zien er hanteerbaar uit, en passen makkelijker door de schoorstenen dan grotere taarten. De Sint kan dan zonder schuldgevoel zo’n stukje opeten EN nog seeds door de schoorstenen passen. Een win-win. Gefelici-taart Sint!

Amandel-sinaasappelbloesem blokjes4 Amandel-sinaasappelbloesem blokjes3

€4 per 6 stuks/blokjes (dagen lang goed houdbaar in de koelkast).

* Het ‘gast’ brood: Zwarte Peper Pieten brood
Wist je dat er oorspronkelijke slechts één Piet was? De meerdere Pieten waren geintroduceerd door de Canadezen in het eerste Sinterklaasfeest na de oorlog in 1945. Omdat er jarenlang geen Sint-feest geweest was geweest tijdens de oorlog wilden de Canadezen dat uitgebreid vieren met veel strooisel voor de kinderen. Maar ze vonden dat één Piet veel te weinig was. Ze dreigden zelfs om het hele feest af te blazen mits er meerdere hulpers kwamen. En zo is het begonnen….de hulp-Pieten.

Een zacht luchtig donker brood met een onderliggende 'kick' van zwarte peper. Of het een kick of een tickle is mag je zelf beslissen. Het bevat roggemeel én gebuild tarwemeel. Die twee samen leiden tot een bijzondere zachte kruimel. Er zitten ook venkelzaden en karwijzaden doorheen die een bijzondere smaak geven, en dat zorgt dat je het echt niet kunt laten bij maar een plakje….De zwarte Pieten worden erg blij met dit brood want die houden van al die aromatische en pikanten specerijen.

Mocht je wil scoren met je Sint-buffet dit weekend dan zal dit brood het voor je doen.
Het is perfekte met gerookte zalm, alle kaassoorten, vleeswaren of een eiergerechten. Ook nog heerlijk bij suddervlees, sate en dikke soepen.

Zwarte peper bolletjes 2017 Zwarte peper brood
€4,95 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram; de foto’s zijn duidelijk niet van dit seizoen!)


* Het
glutenvrije Mega-meerzaden brood
Het paard van Sinterklaas (Amerigo) wil ook wel wat. Hij is gek op ons mega-meerzaden gluten-vrij brood omdat er haver en pitten in zitten. Dat arme beest wordt in België Slecht-Weer-Vandaag genoemd. Ach gossie….

Trouwens, de Sint is ook een grote fan van dit brood. Deze Baksteen doet hem denken aan al die schoorstenen. Als je honderden jaren oud bent, dan is het niet alleen de schoorsteen die soms verstopt raakt. De Sint wordt dan ook ontzettend blij van de darmbevorderende werking van dit brood ;=)

Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten. Het wordt ook door de fans (niet alleen de Sint & Amerigo) ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel. Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).

Mega-meerzaden GV4 Mega-meerzaden GV1
€9,75 voor ca 900g


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).

Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem nov2017_3

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.