Vrijdag 5 januari 2018

Lieve BakBuren

GELUKKIG NIEUWJAAR ALLEMAAL !

Allereerst: de allerbeste wensen voor 2018!
We hopen van harte dat jullie goede feestdagen en een mooie start van 2018 hebben gehad. Bedankt allemaal voor alle leuke ontmoetingen, verhalen en gesprekken in onze bakkerij in 2017 en ook een dank je wel voor allen die onze laatste bakdag van 2017 zo gezellig hebben gemaakt.
We hebben nog steeds een ‘warm & fluffy’ gevoel wanneer we daaraan terug denken. En nogmaals een groot dankjewel aan onze twee Kerst Engelen, Caroline & Claudia, voor al hun harde werk en dat ze jullie zo goed in de watten legden met de gluhwein en de hapjes.

Misschien hebben jullie hetzelfde probleempje als wij…welke dag van de week is het eigenlijk ? ;=) Wij zijn een beetje de tel kwijtgeraakt met al die feestdagen zonder onze wekelijkse struktuur van bakken en werken. Gisterenmiddag tijdens onze eerste wandeling van dit jaar beseften we opeens dat het weer die tijd van de week was – tijd om het assortiment van de week in elkaar te zetten en de bak-email te schrijven. Ergens dachten we dat we nog een paar dagen hadden…. ;=)

Dus….ons eerst bak-assortiment voor 2018 is geworden:

* Het  ‘gast’ brood: Super soepbrood
Elk jaar wanneer we thuis zijn voor Oud&Nieuw lopen we naar het grote gezellige vreugdevuur in Floradorp. Dit jaar was er niet echt een grote brandstapel, maar de nacht was helder, fris, met een bijna volle maan. Perfekt weer voor een soepie. En bij zo’n soep hoort brood.

Ons super soepbrood past hier perfekt bij. En ook bij guur winters weer. Dit is een delicaat, licht volkorenbrood met een sappige moist kruimel. Het is een brood dat ontwikkeld had kunnen zijn om expres in soepen te dompelen. Heerlijk om ook in vlees stoofpotten te dippen, en je bord mee schoon te vegen van de saus restjes…. We voegen een handvol venkelzaden toe en dat maakt dit brood bijna verslavend. Het is moelijk om het bij een plakje te laten, want van die venkelsmaak wil je nog meer. Kortom, je snap het wel, we noemen dit niet voor niks een super soep brood.  

Maar het is ook een fantastisch ‘broodjes brood’ en het is overheerlijk met roerei, kaas, roomkaas en gerookte zalm. Voor de chiqueren onder jullie, probeer stukjes te dopen in olijfolie als een voorafje….En mocht je wat over hebben na dit weekend – het maakt geweldige toast. Uiteraard met boter dik ingesmeerd….

Super soep brood Super soep brood
€4,75 per busbrood of 8 bolletjes (ca 600 gram)


* Patisserie: Chocolade, rozemarijn & olijfolie cake
Ja, ja – we kunnen jullie al horen denken: chocolade en rozemarijn??? Hebben die twee bakkers te veel gluhwein gehad tijdens de Feestdagen en dat hun bakkersbreinen een kortsluiting hebben gehad?
Nee hoor….dit is een apart doch fantastisch verrassende combinatie. Elke keer wanneer we dit maken wordt iedereen er laaiend enthousaist over. Deze aparte combinatie is echt een aangename verrassing.
Het is een ongeloofelijk sappige cake met een gouden kruimel, gevlekt door de groene rozemarijn en gespikkeld met donkere chocolade. De rozemarijn is hier de ‘wild card’. Het doordringt de cake op een subtiele en toch gestadige wijze. Eerst krijg je de aromatische kick van de rozemarijn en daarna de diepe tegensmaak van de pure chocolade. Die brengt alles in balans.
En er zit hier ook nog eens weinig suiker in! (Goed voor de nieuwjaarsvoornemens dus).

Tijdens het googlen over rozemarijn kom je veel informatie tegen. Rozemarijn is het kruid van de nagedachtenis. We konden geen betere manier bedenken om 2018 mee te kunnen beginnen dan met alle herinneringen van 2017.
En, een van die grappigere stukjes trivia is dat rozemarijn veel beter blijkt te groeien in tuinen waar de vrouw domineert, en slecht in tuinen waar de man domineert. Tja…. En het groeit helemaal niet in tuinen van ‘onrecht en zondig’. Dus, eh, lieve bakburen….. hoe doet de rozemarijn het in jullie tuin….?! 🙂

Dit is een grote cake. We bakken het in onze lange (24cm) ‘brick’ vormen. Een hele cake weegt dan meer dan een kilo…dat betekent dat een halve cake een dikke pond is. Dus heeeeelll veel plakken….en dus heel veel plezier :=)

Choc  rozemarijn & olijfolie cake1 Choc  rozemarijn & olijfolie cake1

€5,50 voor een halve cake (een dikke pond)


* Het glutenvrije Mega-meerzaden brood
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten. Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel. Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).

Mega-meerzaden GV1 Mega-meerzaden GV1

€9,75 voor ca 900g


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem nov2017_1

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.