Vrijdag 7 januari 2022

Daar zijn we weer! HAPPY NEW YEAR allemaal :=)

2022 koekjes langwerpig

Voor deze eerste bakdag van 2022 hebben we een aanbod met allerlei nieuwe dingen (ok, ok… op de Brick en het rogge zuurdesem na dan…). We dachten: nieuw jaar, nieuw assortiment.

We hopen dat jullie – ondanks alle beperkingen en maatregelen – plezierige feestdagen hebben gehad. We zullen je bestelling aan de deur overhandigen in een tasje of zakje. Betaling is liefst met een tikkie, achteraf. 

Ons nieuw-jaar-geheel-nieuw assortiment voor dit jaar is:   

*Het ‘gast’ brood: Hele granen brood NIEUW,NIEUW,NIEUW!!

Na de feestdagen willen veel mensen ‘rustiger aan doen’ in de eerste paar weken van het nieuwe jaar. En juist daarvoor hebben we dit brood ontwikkeld.

Een brood met een ouderwets gevoel. Eentje waarvan je denkt dat de dorpsboerin het zelf had kunnen bakken. En dat komt door de verrassende knisper van die hele tarwekorrels.

We koken ze van tevoren op om ze zachter te maken (het zou zo zonde zijn om nu al  naar de tandarts te moeten gaan zo vroeg in het jaar…).

Samen met een goede scheut karnemelk (Nederlandser kan het niet) komt er een heerlijk geurend brood uit de oven met een malse kruim. Dat geeft je dan een gevoel van welzijn. En zo begint een nieuw jaar meteen op het goede been!

€4,95 per busbrood, 8 bolletjes of artisanale freeform (ca 600 gram): geef je aan bij je bestelling welke je wilt?  

1e-vrijdag-van-de-maand glutenvrij brood: het Mega-meerzaden brood (a.k.a The Brick of baksteen) 

Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten.  Het wordt door de fans ook wel ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel.  Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed). Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner met vrienden of familie hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan die lekkere kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat. Dan ruikt je hele huis naar gebrande nootjes. Lekkerrrr.  

€9,75 voor ca 900g   

* Patisserie: Galette des Rois / Drie Koningentaart  NIEUW,NIEUW,NIEUW!!

Het nieuwe jaar is net begonnen en de volgende feestdag staat alweer voor de deur, pfffff, haha ;=)

Op 6 januari wordt ‘Drie Koningen’ gevierd. Dit om te eren dat de drie Wijzen uit het Oosten (nee, niet die uit Almelo, Hengelo en Enschede) op bezoek kwamen bij de baby Jezus. Meestal herdenken we deze datum in Nederland omdat je dan je kerstspulletjes ‘moet’ opruimen. In veel Zuid-Europese landen is het echter een officiële feestdag en iedereen heeft dan ook vrij. 

Een leuk gebruik op deze feestdag is het eten van de driekoningentaart. Deze wordt vooral veel in Frankrijk gegeten als ‘Galette des Rois’ en in december en januari zijn ze overal te vinden in de etalages van de boulangeries. De taart bestaat uit twee lagen roomboter bladerdeeg (ja ja, het zijn Fransen…nog meer boter na de feestdagen) gevuld met amandelfrangipane. Wij voegen ook een vleugje sinaasappelbloesemwater toe om de Wijzen uit het Oosten extra te eren ;=)

De traditie van de Galette des Rois draait om een klein aardewerken beeldje, een gedroogde boon (fève in het Frans) of een hele amandel in het taartje. (Wij verstoppen er een amandel in…weer uit voorzorg voor je tandartsverzekering zo vroeg in het jaar…). 

Degene die dat in zijn stukje taart vindt is dan koning voor die dag. En wie wil dat nou niet? Vrij zijn van alle klusjes in huis en zelfs mogen bepalen wat er op die dag gegeten gaat worden.

Bovendien is het traditie dat het jongste kind tijdens het aansnijden van de taart onder de tafel gaat zitten. Nee, niet voor straf, maar die bepaald ongezien voor wie het stuk taart is. Zo is het dus compleet een verrassing wie het ‘winnende’ stuk taart krijgt. Onze galettes zijn hier misschien een beetje te klein voor, maar je kunt ze zeker makkelijk in 4 stukken snijden om dit met de kinderen te doen.

Dit recept – net zoals die assorti-dozen van de Kerstbakkerij – stond al langere tijd op Jaynes ’te doen’ lijst. Als studente woonde en werkte zij in Parijs en de gezellige herinneringen rondom de Galette des Rois eten met collega’s zijn haar altijd bij gebleven. 

In het doorspitten van recepten wordt er regelmatig geadviseerd om goede kant-en-klaar bladerdeeg met boter te gebruiken. Dat was een probleem…we kwamen erachter dat bijna alle soorten bladerdeeg in Nederland geen (of weinig) boter bevatten…maar wel palmolie, margarine en andere ingrediënten waarvan we de  namen niet eens kunnen uitspreken. 

Het dichtste bij kwam het merk ‘Jan’ (spreek uit op z’n 020!) van de Plus met ‘20% geconcentreerde boter’. Tja…en na een dag rook en smaakte de galette toch wel erg chemisch… Dat werd ‘m dus ook niet.

Dus ging Jayne zelf aan de slag om bladerdeeg te maken. Iets dat wordt afgeraden omdat het te moeilijk en intensief is. ‘Valt wel mee,’ zei ze vol trots toen het eerste testje uit de oven kwam, twee keer zo hoog als die met ‘Jan’. Een bladerdeeg met boter. Echte boter. En vol smaak. Gewoon 4 ingrediënten: boter, tarwebloem, water en zout. Klaar. Geen andere dingen met lange namen.

Dus uiteindelijk – na vele jaren en deze lange uitleg – komt deze ‘feestdag’ ook in onze bakkerij. En dat allemaal voor €2,50 met verrassings-amandel en de belofte om in je eigen huis een keer Koning te zijn voor één dag. Wat een win-win!

Serveertip: Even lekker doorwarmen in de oven.
€2,50 per galette, 11 cm doorsnede, genoeg voor 1 à 2 personen.   

Vrijvanallesbehalvesmaak patisserie: Banana breakfast bars (glutenvrij, suikervrij, lactosevrijNIEUW,NIEUW,NIEUW!! 

Een vrijvanalles en toch verrukkelijke baksel om 2022 te beginnen! Vol gezonde én lekkere dingen: haver, banaan, dadels, walnoten, amandelen en zonnebloempitten. Deze breakfast bars geven je goede energie op alle tijdstippen van de dag. Niet alleen bij het ontbijt.  Als je fan bent van onze supersonic turbo flapjacks dan zal je ook gek op deze zijn. Ze zijn daar een zachtere smeuïge versie van. En, joy of joys, ze blijven tenminste 7 dagen lang goed in de koelkast!  

€4,50 voor 6 stuks

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood 

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed. En het maakt ook nog eens fantastische toast en croutons; deze laatste voor bovenop soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van dat beetje roggemeel. 

€3,95 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.