Vrijdag 14 januari 2022

Hoe gaat het met al je nieuwjaarsvoornemens?

Onze voornemen was om een nieuwe website te bouwen – en die is al klaar!  Helemaal vernieuwd, fris en nu ook lekker strak op je mobiel te bewonderen.

Wist je dat onderzoek heeft aangetoond (gaap, gaap, daar gaat Dr. Jayne weer) dat 11 januari een beslissende grens is voor het behouden (of niet) van je nieuwsjaarsvoornemens? 

Haal je 12 januari, dan de kans is groot dat je voornemen zich staande zullen houden. Dus hoe zit het bij jou vandaag op deze belangrijke beslissende dag van 11 januari? 😉

Met ons assortiment doen we deze week ons best om jullie op de rails te houden, mocht je voornemens hebben op het gebied van gezondheid en welzijn.

Ons we-houden-je-op-de-rails assortiment voor deze week is: 

* Het ‘gast’ brood: Maanzaadbrood

Een brood waar wij blij van worden, alleen al door het te maken! Perfect voor deze tijd van het jaar; dit brood is thuis met zowel hartig als zoet beleg.

Met alle zwarte spikkels van het maanzaad worden de eters vrolijk omdat het er toch enigszins grappig uitziet. Wanneer je een hapje neemt veroorzaakt de kietelende knisper van het maanzaad in je mond bijna meteen een glimlach. Misschien heeft dat blijheidsgevoel ook een andere reden….maanzaad staat ook bekend als de voorloper van opium. Oeps. Als je verslaafd raakt aan dit brood, dan misschien….geintje…. ;=) 

De zeer kleine hoeveelheden van opium alkaloids die aanwezig zijn in maanzaad hebben een goed welzijnsbevorderend effect (nou, daar is een mooi woord voor Scrabble) op het lichaam: ze brengen je zenuwstelsel tot rust en ze zijn ook nog eens  natuurlijke pijnstillers. 

Maanzaden bevatten ook veel goede vetzuren: die verhogen het niveau van het goede cholesterol in je lichaam, en verminderen het risico van hart-en-bloedvaten aandoeningen. Kleine gezondheidsbommetjes dus!

Meestal zie je maanzaad bovenop brood. Dat was voor ons minder handig en vooral onpraktisch: onze bakoven heeft zo’n sterke luchtverplaatsing dat er dan meer zaad op de vloer terecht komt dan dat het bovenop het brood blijft zitten. Dan schrikken we – heel even – dat we misschien muizen hebben. Maanzaad lijkt zooooo op muizenkeutels….

De oplossing was eenvoudig: voeg het maanzaad toe aan het brooddeeg. Dat geeft een aangename textuur aan het brood, en met al de mineralen en gezondheidsvoordelen die poppy seeds hebben, wil je zoveel mogelijk in je sneetje brood bewaren, en niet aan de vloer geven.

€4,95 per busbrood, 8 bolletjes of artisanale freeform (ca 600 gram): geef je aan bij je bestelling welke je wilt?

Patisserie 1: Dadel-haver rondjes (SUIKERVRIJ

Zoals jullie allang door hebben, vinden wij het kicken om zoveel mogelijk suiker uit een recept te halen zonder dat dit de smaak echt beïnvloed. Deze dadel lekkernijen zijn ook iets die we op zo’n manier hebben ontwikkeld. Er zit nu namelijk helemaal geen suiker in: de natuurlijke zoetheid komt van de dadels zelf, met een vleugje vanille essence. 
En voor onze bakburen die minder tarwe willen eten – dat zit hier niet eens in! Naast de dadels zitten er alleen havervlokken en volkorenspeltmeel in. Voor wat extra ondersteunende warmte voegen we een snufje cayenne peper toe. Niet dat het zo overdreven is dat je het zou kunnen merken en benoemen, maar als het er niet in zit dan merken we het wel. Op de een of andere manier brengt het alle smaken samen.

Elk rondje is 6 cm in doorsnede en 2,5cm hoog. Je kunt ze zowel bij een kopje koffie of thee serveren. Jayne heeft ontdekt dat ze perfekt zijn voor een brunch of weekend ontbijt, bijvoorbeeld met plakjes banaan en ricotta of dikke Griekse yoghurt. Je kunt ze ook licht opgewarmd serveren als dessert met roomijs, fruit salade of slagroom.

En alsof dit allemaal nog niet genoeg zou zijn, ze zijn bovendien een ‘iets gezonds’ om bij de hand te hebben voor als je weer thuis moet werken…en je zoekt afleiding van al dat geZoom.

€4,95 voor 4 stuks

* Patisserie 2: Madeleine mélange (sinaasappel én chocolade-sinaasappel)

Good things come in small packages,’ wordt er wel gezegd. Dat is volledig waar met onze Madeleines. Een kleine traktatie als je nog aan het lijnen bent – iets lekkers voor bij de koffie of thee en geen grote punt slagroom gebak.

Onze sinaasappel Madeleines waren de allereerste patisserie die we bakten op onze eerste bakdag in mei 2013. Sindsdien zijn ze één van de bakkerijtoppers gebleven. Maar de chocolade versie is altijd wat achtergesteld in de lange schaduw van de sinaasappelversie. Dus deze week laten we beide heerlijkheden de spotlight delen.

Een Madeleine is een klassieke Franse patisserie: een luchtig cakeje in de vorm van een schelp. ‘Madeleine’ zou in de 18e eeuw een boerin zijn geweest, die het onverwachte bezoek van hertog Stanislaus Leszczyński (jazeker, wie kent hem niet!) kreeg. De inventieve Madeleine zou deze cakejes hebben gebakken met wat ze op dat moment in huis had. Slimme tante die boerin.De schrijver Marcel Proust wijdt in zijn bekendste werk À la recherche du temps perdu (Op zoek naar de verloren tijd) enkele bladzijden aan Madeleines. Hij glijdt weg in herinneringen…. zijn herinneringen zijn bijna net zo lang als onze emails… ;=)

€4 voor zakje van 12 stuks (een mix van sinaasappel en chocolade-sinaasappel Madeleines)

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed. En het maakt ook nog eens fantastische toast en croutons; deze laatste voor bovenop soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van dat beetje roggemeel.

€3,95 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.