Vrijdag 9 oktober 2020

Lieve BakBuren

BAK! is in da huis :=)
En wat ziet het er fantastisch uit. We zijn er zooooo trots op!
Afgelopen zaterdag mochten we in kleine en besloten kring een gepaste boekpresentatie houden in de Buiksloterkerk. Foto's zijn te zien op onze Facebook pagina 'bakkenvoordeburen'. In de kerk werd BAK! officieel gelanceerd. Hiep hiep hoeraaaaaa. #trots
 
En dat betekent ook dat we nu stapels boeken in huis hebben!
Je bent van harte welkom om vanaf komende vrijdag je reeds bestelde exemplaar(en) op te halen. Mocht het je niet lukken, geen probleem, een andere vrijdag is ook prima.
 
En mocht je nog niet de tijd hebben gehad om een BAK! te kunnen bestellen dan mag dat uiteraard nog steeds.
Laat je het ons weten wanner je het boek zou willen ophalen? Dan kan Jayne er alvast een persoonlijk bericht in schrijven. Anders vrezen wij dat de rij voor ons huis zal oplopen als zij het 'live' moet doen. En die opstoppingen in deze Corona-tijd willen we juist vermijden, toch? 
 
Als je één van de eerste 50 bestellers was, aan jou wanneer je je 'couponnetje' wilt inwisselen voor je gratis (oh yeah!) zuurdesem, gistbrood of portie patisserie. Jayne heeft alles en iedereen keurig genoteerd op haar excel sheet…(triest maar waar). Je hoeft je niet te haasten – je couponnetje is geldig tot 30 november. Dit jaar hè ;=)
En waarschijnlijk heb je al een email gehad over die 'freebie'!
 
Nu terug naar het assortiment van deze week. De herfst waait de laatste dagen lekker binnen. Omhelzingen in voedingsvorm zijn dan welkom - herfst hugs, noemen we die. 
 
We zullen je bestelling weer in papier inpakken en in een tassie aan de deur overhandigen.
Betaling is: een tikke voor een kwikkie; pinnen, kom binnen.
No cash please.
 

Ons herfst-hugs assortiment voor deze week wordt:

 
* Het gast brood: Uien-laurierbrood

Ui en laurier is een combinatie die vooral bekend is van de bechamelsaus.

Dat klinkt een beetje raar als uitgangspunt voor het gastbrood van deze week, maar het werkt fantastisch.

Dit is een licht volkorenbrood dat vol zachte uien zit. Die laten we een tijdje trekken in melk, samen met de laurierbladeren. Zodoende komt de smaak (en de genezende krachten – zie hieronder) van de laurier in de melk. Dit alles geeft een brood met een verrassend voortreffelijke smaak.

In de Klassieke Oudheid was laurier het symbool van de overwinning. Overwinnaars werden getooid met een lauwerkrans, gemaakt van laurierbladeren. En in de natuurgeneeskunde wordt laurier gebruikt bij spierpijn, darmklachten, diabetes, reuma, kneuzingen, tegen depressie en diarree. Heb je vroegâ laurierdrop gegeten? Dan heb je zeker al kennis gemaakt met het volksmedicijn van het laurierblad.

Ons uien-laurierbrood is onverbeterlijk met kaas, ham en worst maar het gaat ook perfekt met eieren (gekookt, gebakken, omeletten en roerei), opgebakken champignons, avocado en hummus. Je kan pindakaas deze week maar beter overslaan…

Mocht je iets heel spannends willen doen, maak er een kaas-uien tosti van!

Bereid eerst een broodje kaas (rijkelijk belegd met kaas, niet van dat benauwde met één dun plakje) en dit vervolgens aanbakken in de koekenpan (met boter uiteraard) totdat de kaas smelt. Mocht je een tosti apparaat hebben dan kan je die ook gebruiken. Je mag ons een digitale-knuffel geven volgende week als dank je wel ;=)

Uien-laurier heel Uien-laurier heel

€4,95 per busbrood, freeform of 8 bolletjes  (ca 600 gram) –geef aub aan bij je bestelling of je busbrood, bolletjes of freeform wilt
 
 
* Patisserie: Kruidige peer, walnoot en rogge cake
We houden van dit soort typische Engelse ‘tea loaf’: moist met een dichte textuur. Deze twee kwaliteiten betekenen dat je dikke plakken kan snijden of dik kan metselen met boter. Echt een cake om je tanden eens goed in te zetten. 
Met sappige peren, stukjes walnoten, de ondersteunende nootachtige-smaak van volkoren roggemeel en een toegevoegd kruidenmengsel (kaneel, kardemom, koriander en zwarte peper) – er is hier veel om van te houden. Het bevat ook nog eens weinig suiker, dus perfect voor diegenen die minder suiker willen eten.

Jayne ontdekte een derde kwaliteit van deze cake toen we dit voor het eerst maakten….door een 'vergeten stukje achterin de koelkast' bleek deze cake meer dan een week goed houdbaar te zijn.
Dat biedt dus oneindige mogelijkheden om het ook als bijv. ontbijtkoek te proberen, of als toast (met boter…hoor je Sjoerd?) en zelfs met kaas als een boterham-vervanger. Ondanks de naam tea loaf  hoef je het echt niet alleen te serveren bij een kopje thee. Echt niet!

We bakken dit in onze langwerpige ‘Brick’ bakvormen van 24cm en bieden het aan per halve cake. Maar voel je vrij om een hele te bestellen want je weet nu dat het een uitstekende houdbaarheid heeft. Van een halve cake kan je 6-8 goede plakken snijden, afhankelijk natuurlijk van hoe dik je ze snijdt….

 
€4,50 per halve langwerpige cake; €8 per hele cake 
(een halve cake is ca 12 cm lang en 400+g zwaar; een hele cake is 24 cm lang).
 
 
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem aug2020_7
€3,75 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.