Lieve BakBuren
Ons herfst-hugs assortiment voor deze week wordt:
Ui en laurier is een combinatie die vooral bekend is van de bechamelsaus.
Dat klinkt een beetje raar als uitgangspunt voor het gastbrood van deze week, maar het werkt fantastisch.
Dit is een licht volkorenbrood dat vol zachte uien zit. Die laten we een tijdje trekken in melk, samen met de laurierbladeren. Zodoende komt de smaak (en de genezende krachten – zie hieronder) van de laurier in de melk. Dit alles geeft een brood met een verrassend voortreffelijke smaak.
In de Klassieke Oudheid was laurier het symbool van de overwinning. Overwinnaars werden getooid met een lauwerkrans, gemaakt van laurierbladeren. En in de natuurgeneeskunde wordt laurier gebruikt bij spierpijn, darmklachten, diabetes, reuma, kneuzingen, tegen depressie en diarree. Heb je vroegâ laurierdrop gegeten? Dan heb je zeker al kennis gemaakt met het volksmedicijn van het laurierblad.
Ons uien-laurierbrood is onverbeterlijk met kaas, ham en worst maar het gaat ook perfekt met eieren (gekookt, gebakken, omeletten en roerei), opgebakken champignons, avocado en hummus. Je kan pindakaas deze week maar beter overslaan…
Mocht je iets heel spannends willen doen, maak er een kaas-uien tosti van!
Bereid eerst een broodje kaas (rijkelijk belegd met kaas, niet van dat benauwde met één dun plakje) en dit vervolgens aanbakken in de koekenpan (met boter uiteraard) totdat de kaas smelt. Mocht je een tosti apparaat hebben dan kan je die ook gebruiken. Je mag ons een digitale-knuffel geven volgende week als dank je wel ;=)
Jayne ontdekte een derde kwaliteit van deze cake toen we dit voor het eerst maakten….door een 'vergeten stukje achterin de koelkast' bleek deze cake meer dan een week goed houdbaar te zijn.
Dat biedt dus oneindige mogelijkheden om het ook als bijv. ontbijtkoek te proberen, of als toast (met boter…hoor je Sjoerd?) en zelfs met kaas als een boterham-vervanger. Ondanks de naam tea loaf hoef je het echt niet alleen te serveren bij een kopje thee. Echt niet!
We bakken dit in onze langwerpige ‘Brick’ bakvormen van 24cm en bieden het aan per halve cake. Maar voel je vrij om een hele te bestellen want je weet nu dat het een uitstekende houdbaarheid heeft. Van een halve cake kan je 6-8 goede plakken snijden, afhankelijk natuurlijk van hoe dik je ze snijdt….