VROUWENDAG assortiment: vrijdag 10 maart 2023

Lieve BakBuren

Jullie weten allang hoe wij van een goed thema houden, toch?

Wel…morgen, woensdag 8 maart, is het internationale vrouwendag. Dat leek ons (Jayne dan) een lekkere rode draad voor ons assortiment van deze week.

Maar daar eindigd onze lol niet. Donderdag (9 maart) is het Barbiedag. Op 9 maart 1959 werd de Barbie-pop op de markt gebracht. Zij zou nu dus 64 zijn…Wat een keuze deze week….en beiden zie je teruggespiegeld in ons assortiment van deze week.

Ons vrouwendag assortiment van deze week is:

* Het gast brood: de beste BuiksloterBakery brioche

Sommige broden zijn macho, stevig en zelfs een beetje grof. Denk aan ons bierbrood, of het spekjes-rozemarijnbrood. 

Maar onze brioche…wel dat is heel andere koek (ok, ok, brood dan). 

Verfijnd, subtiel, elegant en licht. Perfect passend voor internationale vrouwendag dus.

In de loop van onze bak-jaren hebben we flink wat brioche recepten versleten. Een paar jaar geleden heeft Jayne een nieuwe brioche aanpak geprobeerd (gebruik gesmolten boter en zet de hele boel een nacht in de koelkast) en het resultaat was uitmuntend. Dit was – en is nog steeds – onze allerlekkerste brioche. Dit ondanks dat het tegendraads ingaat op alle eeuwen Franse bakleer (zachte boter inkneden). Maar jeeminee het is oh zo zacht, sappig, boterig met net de juiste hoeveelheid honing (in plaats van suiker) om het een zoete kietel te geven. 

Onze brioche is overal inzetbaar. Volgens onze chefkok Sjoerd is brioche een chefs droombrood: het maakt de beste boterhammen, tosti’s en wentelteefjes. En dat zijn dus geen turning bitches in het Engels… we moeten voorkomen om geen doorgedraaide vrouwen te hebben op internationale vrouwendag, toch? haha. 

€4,95 per alleen als busbrood te krijgen

* Vol-met-alles Patisserie #1: Chocolade chip blondies met sesam

Nederland kent een hoog gehalte blonde dames. Vandaar dat we deze week de ‘blondies’ in het assortiment hebben (excuses voor al die brunetten, zwartharigen en rooien…!). 

Brownies zijn alom bekend, en onze chocolade cheesecake brownies zijn altijd populair in onze bakkerij, maar blondies zijn minder beroemd en  toch onwijs lekker. Ze bestaan uit een vanille-cake bezaaid met pure chocolade, sesampasta (tahin) en afgetopt met een snufje Maldon zeezout. Mjam, mjam. 

€4,75 voor 6 blokken 

* Vrij-van-alles Patisserie #2: Botox blokjes (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij)

Donderdag (9 maart) zou Barbie 64 worden. Het is bijna niet voor te stellen dat als Barbie een ‘echt’ levende Amerikaanse vrouw zou zijn dat zij dan geen Botox had gehad (én een face lift én wat fillers én wat liposuctie….). 

Dus deze sappige citroen-amandel cakeblokjes zijn onze hommage (kun je een homme-age aan een vrouw hebben, haha?), dwz onze eerbetoon, aan Barbie.

Ze (de blokjes dan) puilen uit van leeftijds-tartende en huidverbeterende vitaminen. Veel beter dan al die anti-rimpel crèmes vol wazige ingrediënten die je niet eens kan uitspreken. Als je iets niet kunt uitspreken hoort het niet in je lichaam of op je gezicht ;=)

De cake z’n warme gloed komt van de kurkuma die ook nog eens een lading ontstekkingremmers in zijn mars heeft: zeer goed voor krakende botten en een fiets-huid (wind-en-koude-en-regen-en-zon…). Wij gebruiken amandelmeel – vandaar dat het een glutenvrije cake is – en amandelen zijn erg voedend. Ze zitten bakkenvol vitamine E, dat ook wel de beauty vitamin wordt genoemd. En die vitamine E pleegt oorlog tegen vijandige vrije radicalen die je huid bombarderen. 

Misschien valt het je op dat er kleine gaatjes aan de oppervlakte van de cake zitten. Wel, dat is voor een citroen-honing drizzle die we er overheen kwasten wanneer de cake warm uit de oven komt. Dat drenkt dan lekker diep door zodat het nog sappiger wordt. Je zou eventueel je familie dit weekend ook wijs kunnen maken dat dit de gaatjes zijn van de Botox naald…

Happy Birthday, Barbie. Op naar je pensioen!

€4,75 voor 6 blokken 

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). 

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€3,95 per brood (ca 650 gram)

Geef een reactie