Bakken voor de Buren: 11 september 2015

 

Lieve BakBuren

Ooooo la la, chers voisins, deze week brengen wij een vleugje Frankrijk naar de BuiksloterBoulangerie.

Tja we merken echt  - nu onze herstelwerkzaamheden op de beruchte eerste verdieping tot z’n eind komen  – dat we niet weg geweest zijn in de zomervakantie. De enige oplossing die wij kennen is….BAKKEN & KOKEN. 
Dus, als wij niet naar Frankrijk kunnen gaan, dan brengen we Frankrijk naar ons toe. En volgende week (bij deze alvast de aankondiging) komt Denemarken naar de Breek toe….met het Deense rogge brood voor zijn fans (we horen een aantal van jullie al jubelen vanaf hier).

Maar terug naar cette semaine. We hebben als patisserie mousse au chocolat en als gast brood een brioche brood. De mousse an chocolat is trouwens suiker-vrij, lactose-vrij & gluten-vrij, maar de brioche is, um, wel, geen van alles. We geloven in evenwicht, dus wat er ‘vrij-van’ aan de ene kant is, moet gecompenseerd worden met een ‘(over)vol-van’ aan de andere kant, ha ha. Puur om te compenseren en de balans van de yin & yang in de wereld in stand te houden ;=)

Ons Vive La France assortiment deze week is dus geworden:

* Het  ‘gast’ brood: Brioche brood
Brioche, samen met croissants, zijn het summum van Franse viennoiserie. Boter(achtig), zacht en licht gezoet. Dit is zo’n luchtig brood dat je zomaar zou kunnen wegwaaien naar de hemel toe.

Maar gebruik dit niet alleen bij het ontbijt s’il vous plaît. Het is een chefsdrooms brood (volgens Sjoerd) want het maakt de beste boterhammen, tosti’s en wentelteefjes (pain perdu, als we mogen opscheppen met onze Francais). En na een paar dagen maakt het ook nog fantastische toast. Dan kun je gewoon terugvallen op lekker Nederlands zijn en het besmeren met pindakaas en Nutella ;=) Met een plak jonge kaas of belegen kaas is het onverslaanbaar.

In de foto’s zal het je meteen opvallen dat de brioche een beetje donker is….Het hoort inderdaad donker te zijn (komt door de boter, suiker en eieren) maar onze bakkerin had de oven op een ietsjes te hogere temperatuur staan. Oeps! Het smaakte prima (en zeker niet verbrand) maar het ziet inderdaad uit alsof het te lang op het strand in Zuid Frankrijk heeft gelegen. We zien wel hoe het er vrijdag uit komt – dat weet je namelijk nooit….

Brioche doorgesneden2  Brioche heel
Deze week ALLEEN als busbrood te verkrijgen.
€4 per busbrood (ca 500 gram) 

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). 
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem aug2015

€3,50 per brood (ca 650 gram)


* Patisserie: Mousse au chocolat
De bakburen die langer bij ons zijn zullen zich misschien herinneren dat afgelopen zomer Sjoerd de inhoud van een kast had ‘gewonnen’ in een veiling.  Nooit iemand om een goede aanbieding voorbij te laten gaan had hij daarop geboden want hij wilde de glazen graag hebben voor zijn catering en kookworkshops. Helaas waren zijn ogen groter dan zijn opslagruimte…..Toen hij de inhoud van de kast ging ophalen bleek het nog veel uitbundiger te zijn dan hij in eerste instantie door had. Er waren honderden glazen – in zeven kratten – van alle soorten en maten, plus een verrassing onderin de kast: 40 kg sushi-rijst. 

Jayne wilde allang haar to die for chocolade mousse maken voor de bakkerij, dus toen was het de perfecte mogelijkheid, en twee vliegen in een klap. Een win-win: Wij kwamen van een aantal glazen af, en jullie kregen een luxe dessert in een glas dat bewaard kon worden (of weggooid, maar aub vooral niet terug geven!).

Fast forward naar dit jaar….oh jeee, jullie voelen een soort déjà vu komen, toch? Nou niet zo erg als de zeven kratten glazen….Maar Sjoerd had een partij chique catering wegwerpborden (biologisch en afbreekbaar, dat dan weer wel) en bestek overgenomen. En ja hoor, met weer een verrassing. Deze keer een paar honderd plastic bekertjes in de onderste doos. In plaats van lichtelijk geirriteerd te worden (lees, pissig) sprong Jayne een gat in de lucht. Joepie, al weer een mousse au chocolat mogelijkheid. Elke nadeel heeft zijn voordeel. Daar zijn wij in gepromoveerd de laatste twee maanden sinds onze mega-lekkage ;=)

Deze mousse is gemaakt van pure chocolade (70%), sinaasappelrasp en wat koffie. Ondanks dat het een luxe mousse is is het volledig suiker-vrij, gluten-vrij en lactose-vrij. Op de foto’s (van afgelopen jaar) zie je het in zijn pure vorm. Als je purist bent dan laat je het zo. Maar je kunt het ook zelf flink oppimpen met slagroom, vruchtjes, roomijs, crème fraîche om je meteen een paar ideetjes te geven. Het blijft een aantal dagen goed in de koelkast.

En met een beetje mazzel zullen wij wat bekertjes over houden, want Jayne heeft al haar bakersoog op een Engelse klassieker: Eton Mess (slagroom, meringue en een vruchten saus)….to be continued dus…..

Chocolade mousse close-up  Chocolade mousse unadorned
€1,25 per bekertje (best wel groot) of €4,75 voor 4 bekertjes
Een bekertje is ruim voldoende voor een persoon.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.