Bakken voor de Buren: vrijdag 18 september

Lieve BakBuren

Soms raak je van slag. En soms weet je het niet totdat het bewijs in het dagelijkse leven je daarop attent maakt.
Dat was het geval bij ons afgelopen vrijdag. Tijdens het ophalen bleek dat er een paar foutjes in de ophaallijst zaten….

De dinsdag daarvoor werd er bij ons op de eerste verdieping een vervangende vloer gelegd, als gevolg van de lekkage van alweer 2 maanden geleden. De kleur was/is prima. Alleen de kwaliteit is veel minder dan we hadden, en dat is niet de bedoeling. We hadden hout; deze nieuwe is plastic…..
We zijn nu in overleg met de verzekering om de vloer er weer uit te laten halen om er een vergelijkbare vervangende vloer in te zetten. De badkamer moet ook overnieuw getegeld worden want verschillende kleuren witte tegels door elkaar staat ook niet al te netjes. Dat we boos, pissig en geirriteerd zijn (geweest) is van vanzelfsprekend.
Wat we niet door hadden was hoe afgeleid we daardoor waren. Vooral Jayne, bleek achteraf: aantoonbaar door excel sheets waar allemaal fouten waren ingeslopen. Niet foutjes maar fouten. Oh jeee. En ook nog op het laatste moment viel een chocolade mousse uit haar handen voor de allerlaatste mousse ophaalster. Oh oh oh, een bakkerin met rode wangen (past wel bij haar rode haar… Hi hi)

Dus onze excuses voor alle rommeligheid afgelopen week. Deze week gaan we alles dubbel controleren.

Maar terug naar deze week.
We hadden jullie afgelopen week beloofd om Denemarken in huis te halen, en we houden ons aan onze beloftes. Deze week hebben we dus het geliefde Deens roggebrood op het menu staan. Voor de patisserie, is de link naar Denemarken er niet echt meer… (oorzaak: de Deense desserts die Jayne probeerde waren niet naar onze tevredenheid!). We hebben een dessert met koffie: de marscapone-ricotta koffie cheesecake. Dit is een van onze lievelingsgerechten om te maken.

Het is deze vrijdag de 3e vrijdag van de maand en dat betekent een glutenvrij brood (dus niet de beroemde en geroemde Brick). Het gluten-vrije zongedroogde tomaat & olijven brood. Dit wordt gemaakt op basis van gemalen lijnzaad. Het blijft dagen lang goed in de koelkast dus kun je hier lang van genieten.

Onze nauwkeuriger assortiment met een vleugje Denemarken voor deze vrijdag is geworden:

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem aug2015
€3,50 per brood (ca 650 gram)

* Het ‘gast’ brood: Deens rogge brood
Jullie zijn heel geduldig geweest, maar het roggebrood is terug op veler verzoek!

Dankzij onze molenaar, Jos, bij Molen De Zandhaas in Santpoort kunnen we nu de juiste ingredienten voor het echte Deens roggebrood in Nederland krijgen. Daar zijn we super blij mee. Helaas betekent dat dat we niet heen & weer moeten te pendelen naar Kopenhagen om kilo’s terug in de koffer te ‘smokkelen’. Ah ja, elke voordeel heeft zijn nadeel….

We zijn nu uitermate tevreden met dit brood. Het smaakt echt (maar echt echt echt!) zoals het brood waar we als een blok voor zijn gevallen in Kopenhagen. Ons Deense rogge brood wordt gemaakt met Nederlands EKO volkoren roggemeel, een beetje zuurdesem (er zit geen gist in dit brood) om het te helpen rijzen. Het bevat ook zonnebloempitten, pompoenpitten, maanzaden, lijnzaden…en dan de geheime Danske onderdelen: donker geroosterde mout en gebroken roggekorrels, die molenaar Jos tegenwoordig ook kan leveren. Met zulk brood kunnen jullie nu je eigen smørrebrød maken (zie foto’s voor een paar serveer suggesties)….en het blijft dagen lang goed. Beter nog, de smaak veranderd met de dagen en het wordt steeds meer verslavend. En het doet wonderen op je darmfunctie, mocht je wat luiheid in die afdeling hebben ;=)

Deens rogge brood heel  Deens roggebrood sneetjes

Deens roogebrood met pitten  Deens roggebrood met boter
€4,50 alleen in busbroodvorm te krijgen deze week (ca 600 gram)

* Het gluten-vrije-derde-vrijdag-van-maand brood: Zongedroogde tomaat & olijven brood
Smakelijk gluten-vrij brood maken is een uitdaging. Maar een uitdaging die wij graag aangaan gezien de stijgende populariteit van dit soort broden. We houden gewoon van experimenteren en goed brood maken dus het is zeer bevredigend om met nieuwe inspiratie’s te komen.

Deze week hebben we een brood op basis van gemalen lijnzaad. Die zorgen niet alleen dat het mals blijft maar ook dat je veel omega-3 binnenkrijgt. Ons lichaam kan omega-3 zelf niet maken, en lijnzaad is hier een uitstekend bron van. Bovendien hebben deze kleine zaadjes een van de hoogste gehaltes van lignanen. Van wat? Nou, van lignanen – die zorgen voor onze blijheidshormonen, verlagen bloed cholesterol, zijn beschermend tegen kanker en zijn anti-oxidanten. Wauw, dat is veel in zo’n klein langwerpig zaadpakketje! En wist je dat de olie ervan in Engeland nog steeds gebruikt wordt om de cricket bats mee in te olieen….geen wonder dat de bats meer dan 100 jaar oud kunnen worden ;=)

Met lijnzaden als onze basis gingen we dit brood dan ‘vullen’ met zongedroogde tomaten, zwarte olijven en een wat oregaan voor juist dat extra vleugje smaak van de Middellandse Zee. Dit brood kan je goed bewaren in de koelkast, en het is heerlijk met kaas, eiergerechten, avocado, hummus, olijven tapenade, gerookte zalm en sommige vleeswaren. Maar jam is misschien net een stapje te ver….

We bakken het in een lange bakvorm van 24cm. Dit is dezelfde maat die we gebruiken voor ons mega-meerzaden (het baksteen/The Brick) brood. Het is niet zo zwaar als The Brick (circa 600g ipv de dikke 800g+).

GV tom & olijven brood heel2  GV tom-olijven doorgesneden3
€7,95 per heel brood


* Patisserie: Mascarpone & ricotta koffie cheesecake
Cheesecakes blijven een favoriet van mensen wanneer zij op de kaart in een restaurant staan. Er zijn zo veel soorten…New York cheesecake, Banoffee pie cheesecake, Italiaanse cheesecake; je kunt ze in de oven bakken of zelfs niet bakken en in de koelkast laten opstijven; je kunt roomkaas, hutenkase, mascarpone, ricotta of een mengsel gebruiken; je kunt ze serveren met seizoensvruchten, chocolade of gewoon puur. Met zo’n veelzijdigheid is het geen wonder dat chefs ze graag maken! Voor ons is dit een van onze lievelingsgerechten om te maken. Het is zo bevredigend.

Onze cheesecake is een versie voor grote mensen. Het is een romerig glad mengsel van mascarpone en ricotta, bovenop een krokante kruimelbodem van digestive koekjes. De koffie en vanille geven een sophisticated smaak. We hebben het nog chiquer gemaakt door het in strakke stukken te snijden en we zijn creatief en toch minimalistisch geweest met de decoratie.

Koffie cheesecake overzicht
€3 voor 2 stuks

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.