Bakken voor de Buren: vrijdag 4 september

 

Lieve BakBuren

Het is al september! 
En toch wij merken dat we nog niet klaar zijn om de zomer helemaal te laten gaan. Even voorlopig nog niet.
Vandaar dat we deze week proberen het zonnige zomerse gevoel erin te houden in onze bakkerij.

We hebben als patisserie citroen & maanzaad tulbandjes (met een verhaal daarbij) en als gast brood het Hollandse kaas brood. Hadden we ook verteld dat we jullie totaal wilden verwennen?! Ja, hebt het goed gelezen: het Hollandse kaas brood. Pure verwennerij en een van onze toppers allertijden. Het is ook de eerste vrijdg van de maand en dat betekent dat het Mega-meerzaden gluten-vrije brood (‘The Brick’) er weer is voor al zijn fans.

Ons nog-niet-klaar-met-de-zomers assortiment deze week is daardoor geworden:

* Het  ‘gast’ brood: Hollandse kaas brood
Dit gistbrood was de winnaar van onze 2014 brood verkiezing. Het zit vol blokjes belegen Hollandsekaas. En wanneer we schrijven ‘vol blokjes kaas’ dan is dat ook precies wat we bedoelen: er zit echt veel kaas in. We hebben ook wat kruiden toegevoegd. Dat geeft wat aantrekkelijke groene spikkels die goed afsteken in een zee van gele tinten van (gedeeltelijk gesmolten) kaas blokjes. En de geur….als je vrijdag langs het bakhuis over het Vikingpad loopt, dan zal je dit zeker kunnen ruiken. Je maag gaat dan vanzelf knorren. Maar dat wordt dus wel even wachten tot 17u wanneer de ophaaltijd ingaat ;=) Dit is onvoorstelbaar lekker – lichtwarm te eten, koud, in de broodrooster voor een ‘bijna tosti’ of als je nog over hebt – een dag later. 

Deze week verkrijgbaar als busbrood of 8 bolletjes (zelfde gewicht): Mocht je beslissen om bolletjes te bestellen, dan krijg je de uitgevloeide gesmolten kaas (zie foto’s) er ook bij om weg te snacken. Die krokante stukjes zijn altijd het lekkerste.

Hollandse kaas brood heel2  Hollandse kaas bolletjes
€4,95 per busbrood/bolletjes (ca 600 gram)


*  
Voor onzegluten-vrijers – het Mega-meerzaden brood
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten. Of ondertussen andere BakBuren die het gewoon erg lekker vinden. Het wordt door de fans ook wel ‘de baksteen’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel. Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed). En er is een bijkomend voordeel….je gaat er ook nog lekker goed van af…. ;=)

Mega-meerzaden GV  Mega-meerzaden gesneden GV
€9,75 voor 1 heelbrood van 850+g


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). 
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem aug2015
€3,50 per brood (ca 650 gram)


* Patisserie: Citroen & maanzaad tulbandjes
Toen Sjoerd kort geleden tijdens SAIL aan het ‘cheffen’ was aan boord van clipper ‘De Vrijheid’, kwam er een van de gasten naar hem toe. ‘Ben jij dezelfde Sjoerd – van Sjoerds Catering – die eerder de catering heeft gedaan op dit schip?’ Sjoerd knikte. Hij had inderdaad verschillende keren op De Vrijheid de catering verzorgd. Die dame begon enthousiast te vertellen hoe ontzettend lekker zij onze citroen & maanzaad tulbandjes had gevonden. Zij werd er bijna lyrisch van…. Het bleek meer dan een jaar geleden! 

Met zo’n recensie dachten we dat het zeker weer tijd was om deze lekkernij in bakkerij aan te bieden.

Ze bestaan uit een lichte cake in de vorm van een aantrekkelijk tulbandje. De 'zingy' citroen kietelt de smaakpapillen en het maanzaad geeft iets van een knisperigheid. We maken ze af met een citroen glazuur.

Heerlijk voor een zomerse avond, in de tuin of op het balkon. Hopelijk zonder jas en paraplu…..

Citroen & maanzaad tulbandjes

€1,25 per tulbandje of €4,75 voor 4 stuks

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.