Bakken voor de Buren: 12 juni 2015

 

Lieve BakBuren

 Beslissingen, beslissingen, beslissingen!

 Deze week konden we niet kiezen tussen de twee mogelijke gast broden die we in gedachten hadden. Wikken en wegen, een nachtje erover slapen, kop of munt, dat soort beslissingen. Nog steeds kwamen we er niet uit. Dus vooruit maar, deze week gaan we dan beiden bakken :=) Ze zijn totaal verschillend (vandaar onze moeite): een zomerse tuinkruiden brood en het langverwachte Deense roggebrood. 

Sinds het lanceren van onze Facebook pagina en website afgelopen zondag zaten we in een huppelende feestelijke stemming. Dat delen we graag met jullie, net zoals jullie ons ook massaal delen, liken en bevrienden op Facebook. We zijn jullie ontzettend dankbaar voor al de leuke reactie’s. Dus ook daarom maken we graag die twee soorten gastbroden voor jullie – wel zo passend, toch? Keuze te over, ook voor ons.

Sjoerd heeft zondag (jawel, we zijn druk geweest) een subtiele ‘honden parkeerpaal’ neergezet op het gras voor onze voordeur! We vinden het soms moelijk wanneer onze bakburen hun hond meenemen en elke keer staan we brood en geld uit te wisselen op de stoep. Terwijl we zeker wel van honden houden (vooral Jayne) zitten we toch elke keer met twee dilemma’s: hygienisch gezien (brood en eten staan open in onze (caterings) keuken, en Sjoerd krijgt gauw uitslag en hevige jeuk.) We hadden een helder moment en bedachten deze oplossing. Als je op onze Facebook pagina kijkt (facebook.com/bakkenvoordeburen) dan zie je dat we een zeer fotogenieke en incredibly cute bakbuur Homer hebben ingeschakeld om deze ‘hondenparkeerpaal’ uit te testen en te showen. En hij doet dat met een smile!

Ons spoilt for choice bakassortiment voor deze vrijdag is:

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). 
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem3

€3,50 per brood (ca 650 gram)

* Het ‘gast’ brood nr. 1: Zomerse tuinkruiden brood
De zomer komt eraan, en dat kan slechts een ding betekenen: eten in de tuin. Daarbij hoort een brood dat je kunt inzetten bij de barbecue, een glaasje rosé, of een frisse salade. Dit brood voldoet aan al die criteria. Het is een licht volkoren yoghurt brood dat zeer smaakvol is dankzij de vele verse tuinkruiden. Bovenop zitten wat havervlokken om een interessant contrast te maken – als ze tenminste niet wegwaaien in onze heteluchtovens net zoals een toupet op een waaierig strand….
Zomerse tuinkruiden brood heelZomerse tuinkruiden bolletjes

€4 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram) – geef aub aan bij je bestelling of je 1 busbrood of 8 bolletjes wilt deze week

* Het ‘gast’ brood nr. 2: Deens rogge brood
Jullie hebben lang op dit brood moeten wachten! Het begon afgelopen augustus (jawel, in 2014 dus!) toen we voor het eerst in Kopenhagen waren. 

We werden verliefd op het Deense roggebrood met pitten dat vooral gebruikt wordt voor smørrebrød. Donker, moutachtig, knabbelpitjes en sappig. Jayne heeft natuurlijk weer eerst een aantal experimenten gedaan om het na te bootsen maar was niet tevreden met het resultaat. Het werd steeds weer even op de plank gezet voordat het resultaat goed genoeg was.

Maar roggebrood, net zoals oude liefde en slechte wijn, kruipt omhoog (volgens de song tekst van Acda & De Munnik) en tijdens ons recentelijke bezoek aan Kopenhagen afgelopen mei kon Jayne het niet loslaten. Hoe maken de Denen zo’n onweerstaanbaar lekker roggebrood? Na een paar boekenwinkels en bakkerijen bezocht te hebben, kwamen we erachter dat er een paar noodzakelijke ingredienten waren: moutmeel (voor de donkere kleur en de diepe karakteristieke smaak) en gebrokken roggekorrels. Natuurlijk gingen die dan meteen mee terug naar Amsterdam (Jayne kocht een paar kilo…), en de laatste weken heeft Jayne weer wat brood proefjes gedraaid. We zijn nu uitermate tevreden met dit brood. Het smaakt echt (maar echt echt echt!) zoals het brood waar we als een blok voor zijn gevallen in Kopenhagen. 

Ons Deense rogge brood wordt gemaakt met Nederlands EKO volkoren roggemeel, een beetje zuurdesem (er zit geen gist in dit brood) om het te helpen rijzen (of ‘reizen’ – klinkt hetzelfde voor onze allochtoon Jayne – gezien dat het nu hier terug is, ha ha). Het bevat ook zonnebloempitten, pompoenpitten, maanzaden, lijnzaden…en dan de geheime Danske onderdelen: donker geroosterde mout en gebroken roggekorrels. Met zulk brood kunnen jullie nu je eigen smørrebrød maken (zie foto’s voor een paar serveer suggesties)….en het blijft dagen lang goed. Beter nog, de smaak veranderd met de dagen en het wordt steeds meer verslavend. En het werkt wonderen op je darmfunctie, mocht je wat luiheid in die afdeling hebben….Wat zeiden wij in het begin van deze email? Keuze te over? ;=)

Deens roggebrood Deens roggebrood sneetjes
Deens roogebrood met pitten Deens roggebrood met boter

Dit brood is alleen als een busbrood te bestellen (het deeg is te nat om bolletjes te draaien)
€4,50 per busbrood (ca 600 gram)

* Patisserie: Appel, kardamom & rozenbottel gebak
Zomer op een bord: boterzachte appel, op een bedje van lichte sponge cake, besprenkeld met een vleugje kardamom en een handvol amandelschaafsel. Wanneer het warm uit de oven komt, kwasten we er rozenbotteljam overheen om het af te maken. Heerlijk om op te eten in je tuin of op je balkon, met de ondergaande avondzon.
 

We verkopen dit als 2 flinke plakken. Een plak is genoeg voor een ruim dessert. Je kunt de plakken in kleinere stukken snijden om ze bij een kop koffie of thee op te eten in plaats van dat droge koekje (veel chiquer als je gasten hebt, en kun je daar mee scoren).

Appel, kardamom & rozenbottel gebak2 Appel, kardamom & rozenbottel gebak3
 €2,50 voor 2 grote plakken.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.