Bakken voor de Buren: vrijdag 19 juni 2015

 

Lieve BakBuren

Deze week zijn wij ‘in the pink’ zoals de Engelsen zeggen. Dat betekent dat het uitstekend met ons gaat en dat we het helemaal naar onze zin hebben :=)
We voelden ons op een roze wolk na een heerlijke bakdag afgelopen vrijdag, de super enthousiaste feedback (vooral over het Deense roggebrood) en die nieuwe BakBuren die we hebben dankzij Facebook, onze flyers en mond-op-mond reclame. We zijn tickled pink (=erg tevreden).

Zoals jullie misschien al door hebben, hebben we deze week een pink (=roze) getinte leidraad. Bovendien is het komend weekend weer officieel de eerste dag van de zomer. 
Ons gast brood deze vrijdag is het Triple tomaten brood om alvast in dat zo heerlijke zomerse vakantie gevoel te komen. Het patisserie deel is de knal Roze rabarber bar.  

Het is deze vrijdag de 3e vrijdag van de maand en dat betekent een gloednieuw gluten-vrij brood (dus niet de beroemde en geroemde Brick; die verschijnt elke 1e vrijdag van de maand). Wij stellen jullie even voor aan het jongste lid van de steeds groter worden gluten-vrije familie, die zelfs iets rozeachtigs in zich heeft….een rozemarijn zeezout brood (sorry, flauw grapje, maar we konden het niet laten, ha ha).

Ons op-rozen-zittend assortiment voor deze vrijdag wordt dus:

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood 
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).

Rogge zuurdesem juni15

Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel. 

€3,50 per brood (ca 650 gram)

* Het  ‘gast’ brood: Triple ‎tomaten brood
‎Heb je ooit in een cafe of een bakkerij een zongedroogd tomaten brood(je) besteld, alleen om je je daarna af te vragen waar de beloofde tomaten nou gebleven waren? 
Dat zal je met het gast brood van deze week echt niet gebeuren‎!

Het leuke van een eigen bakkerij is dat je er meer kunt instoppen dan bij de gewone bakker. Dus niet alleen meer liefde en aandacht maar ook meer tomaten. 
Ons triple tomaten brood zit tjokvol tomaten en bomvol smaak. Het heeft een triple whammy van die rode ronde vruchten: zongedroogde tomaten, tomaten olie en tomaten puree.

Triple tomaten brood doorgesneden  Triple tomaten brood heel
€4,75 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram) 

* Het gluten-vrije-derde-vrijdag-van-maand brood: Rozemarijn & zeezout brood
Smakelijk gluten-vrij brood maken is een uitdaging. Maar het is een uitdaging die wij graag aangaan gezien de stijgende populariteit van dit soort broden. We houden gewoon van experimenteren en goed brood maken, dus het is zeer bevredigend om met nieuwe inspiratie’s te komen.

Dit is een verrassend smakelijk brood: de fijn gehakte rozemarijn uit eigen tuin, een beetje citroen voor een frisse kick en een sprinkle van grof zeezout prikkelen je tong. Het is bijna verslavend…we hadden ieder een plak, maar dat werd vlug een tweede. Het is net zoals met bier - de eerste voor de dorst en de tweede voor de smaak. Hier was de eerste voor de smaak test en de tweede…wel…omdat het zo verrekte lekker was ;=)

Het brood is gemaakt op basis van gemalen lijnzaad. Die zorgen niet alleen dat het mals blijft maar ook dat je weer eens lekker veel omega-3 binnenkrijgt. Ons lichaam kan omega-3 zelf niet maken, en lijnzaad is hier een uitstekend bron van. Bovendien hebben deze kleine zaadjes een van de hoogste gehaltes van lignanen. Van wat? Nou, van lignanen – die  zorgen voor onze blijheidshormonen, verlagen bloed cholesterol en zijn anti-oxidanten. Wauw, dat is veel in zo’n klein langwerpig zaadpakketje! 

Rozemarijn is niet alleen maar een lekker geurtje. Het heeft veel andere eigenschappen die van oudsher al bekend zijn. Het bezit een aantal coole chemicaliën die het afbreken van acetylcholine in je hersenen vetrhinderen. Deze neurotransmitter (ja ja hier komt Dr. Jayne met haar scheikunde, neurowetenschap en natuurgeneeskunde) is belangrijk voor het optimaal functioneren van je brein. Een aantal medecijnen tegen Alzheimers werken ook om de afbraak van acetylcholine te remmen. Alsof dat nog niet genoeg is van de super slimme Moeder Natuur, zij heeft ook caffeinezuur en rozemarrijnzuur toegevoegd samen met vitamine E om onstekingen te remmen. Dus nu heb je een keuze: doe ik nog effe een Sudoku of neem ik een plakje brood om mijn hersengezondheid te bevorderen?!

Naast al de gezondheidsgeheimen blijft dit brood dagen lang goed in de koelkast, dus je kan hier lang van genieten. Het is heerlijk met kaas, eiergerechten, avocado, hummus, olijven tapenade, gegrilde groenten, gerookte zalm en sommige vleeswaren. Maar jam is misschien net een stapje te ver….

GV Rozemarijn zeezout brood heel  GV Rozemarijn zeezout brood plakje
We bakken deze ‘glutenvrije gezondheid’ in onze normale busbrood bakvorm zodat je een echt volwaardig sneetje brood hebt
€6,95 per heel brood

* Patisserie: Roze rabarber bars
Zonnebril op voor deze lekkernijen! ‎
Ondanks dat ze eruit zien als een zuurstokje en je zou denken dat ze tandentrekkend zoet zouden zijn – nee, nee, dat zijn ze echt niet!

We waren eerlijk gezegd niet van plan om iets met rabarber te doen deze week, omdat we kort geleden al een rabarber meringue cake gemaakt hadden. Maar ‘when life gives you lemons you make lemonade’….maar wanneer bakburen Wilma & Bas ons spontaan een aantal kilo's rabarber aanbieden uit hun eigen moestuin dan kan je geen nee zeggen!
Jayne dook haar recepten ideeen in (lees: hersenen) en kwam met deze bars. Ze maken je vrolijk alleen al op basis van de kleur. Gelukkig word je nog blijer van de smaak. 

Deze klein beetje-zoete-rabarber-bars hebben een subtiele onderliggende warme kick van gember. We koken de rabarber op een laag pitje op totdat het zacht is en dan wordt het gepureed. We mengen dit met eieren en gemalen gember totdat het zijdezacht wordt. Daarna gaat het de oven in boven op een krokante volkorendeeg korst totdat de rabarber topping weing wobble meer heeft. We laten het afkoelen en  vervolgens zetten het in de koelkast om koel en stevig te worden. Het resultaat is fris, fruitig en very very pink!

Roze rabarber bars2  Roze rabarber bars1
€3,50 voor 6 stukken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.