Bakken voor de Buren: 5 juni

Lieve BakBuren

Wij zijn nuts (=gek) geworden deze week!

Terwijl we deze email schrijven zijn we met een leuke catering voor 150 mensen bezig. Jayne doet thuis al de patisserie in het gezelschap van onze drie ovens; Sjoerd heeft een professionele keuken gehuurd om daar alle hartige onderdelen te maken. Jayne vond het heerlijk om een excel sheet toe te wijden aan haar patisserie/brood deel om de mega-boodschappen lijst naar voren te kunnen toveren: 129 eieren, 9 kilo meel, 4 kilo suiker, 5 kilo boter, 1.5 kilo jam. Da’s een ander soort lijst dan een paar kilo wortelen en aardappels kopen op de zaterdagmarkt.

Sjoerd heeft zijn handen vol met zes verschillende groenten gerechten, drie hartige hapjes en 30 liter tomatensoep maken. Om daar een voorstelling bij te kunnen maken – een soeppan thuis is ongeveer 2-3 liter. Dat betekent dat je 10-15 van zulke pannen nodig zou hebben. Jeeminee, dat is veel :=) Gelukkig vinden we dit heerlijk om te doen, en het houdt ons lekker van de straat, ha ha.

Om in het stramien van nuts te blijven hebben we een gast brood dat vol (wal)noten zit. Dit is heerlijk genoeg om gek van te worden. En……. Ta ta ta ta taaaaaaaaa……..Het is weer de eerste vrijdag van de maand, en dat betekent dat de Brick/Baksteen er weer is. Ja hoor, ons gluten-vrij maga-meerzaden brood verschijnt deze vrijdag in al zijn gezondheidsbevorderende goedheid.

Ons te-gek-voor-woorden bakassortiment voor deze week is geworden:

*
Voor onze gluten-vrijers – het Mega-meerzaden brood
Toen we recentelijk in Kopenhagen waren, troffen we de keten ‘Paleo’ die een gluten-vrij brood maakt dat erg op ons brood leek: vol met pitten en noten. Mensen die een Paleo dieet volgen proberen te eten zoals de grotbewoners aten: veel vlees & vis, weinig koolhydraten, geen zuivel en geen suikers. Het was bij Paleo dat Sjoerd zijn T-shirt ‘My favorite animal is steak’ zag en via de baas van de keten twee stuks kon scoren (normaal gesproken zijn de T-shirts alleen voor medewerkers, maar onze Sjoerd is een ritselaar supreme…). Zo’n eet-regime is zeker niet op onze lijven geschreven (en zeker niet voor Jayne die allergisch is voor vlees) maar ze maakten heerlijke salades en hun Paleobrood ging er prima in. Eerlijk gezegd vonden we ons mega-meerzaden brood lekkerder smaken omdat het meer van een brood struktuur heeft in plaats van de samengeperste noten & zaden. Maar in ieder geval het is altijd leuk om te zien wat er ergens anders speelt, nieuwe ideeen opdoen en de terugkoppeling naar ons eigen assortiment te maken.

Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten. Het wordt door de fans ook wel ‘de baksteen’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel. Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed). En er is een bijkomend voordeel….je gaat er ook nog lekker goed van af…. ;=)

Mega-meerzaden gesneden GVMega-meerzaden GV

€9,75 per brood van 850+g


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).

Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem3

 

 

 

 

 

 

 

€3,50 per brood (ca 650 gram)

* Het ‘gast’ brood: Walnoot brood
Een brood dat overal inzetbaar is! Dit is een licht volkoren brood van gebuilde tarwe, waarin veel walnoten stukjes zijn verwerkt. Een walnotenbrood dat echt naar walnoten smaakt, en dat vind je niet meer zo gauw tegenwoordig.

Dit is onvoorstelbaar smakelijk met allerlei kaassoorten (blauwe kaas is een aanrader) als beleg, maar ook met pinda-kaas. Het gaat prima met vleeswaren, vis en eieren, maar ook met jam, stroop, en gewoon gezouten roomboter. En als toast….knettergek.

Walnoot brood doorgesneden

 

 

 

 

 

 

 

 €4,50 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram) 

* Patisserie: Chocolade kogels
Deze kogels zijn niet bedoeld als kanonnenvoer maar als traktatievoer :=)
Eerst maken we een cake en daarna verkruimelen we de cake en mengen het dan met cacao, sinaasappelsap en jam om een heel ander soort deeg te maken. Van dit mengsel rollen we balletjes die vervolgens door kokos gehaald worden. Anders dan kanonskogels zijn deze niet loodzwaar. Heerlijk deze chocolade cake golfballen waarmee een hole in one makkelijk is…..want je stopt ze zo in je mond. Hi,hi…

Choc kogels1 Choc kogels2

€2,50 voor een zakje van 6 kogels (elke kogel is circa 25g)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.