Bakken voor de Buren: vrijdag 23 oktober 2015

Lieve BakBurenWe zijn net in Engeland op bezoek geweest bij Jaynes ouders in Yorkshire, en hierdoor proef je duidelijk een Engelse sfeer in ons assortiment van deze week.


Engeland: dat kan maar één ding betekenen….de echte Engelse Cheddar kaas is weer in huis! Het is ons gelukt om met kilo’s extra mature Cheddar door de douane heen te komen. Deze keer hadden we alleen handbaggage bij ons, dus we hebben het netjes gehouden en we zijn onder de 10kg gebleven….Heel anders dan de keer dat we met 13kg aankwamen in onze koffer. Ha ha!

Je raadt het al; Vrijdag wordt het dus onze topper allertijden: het Cheddar & bieslook broodEn voor de patisserie blijven we ook typically English (pink omhoog en God Save The Queen) met een traditioneel nagerecht: trifle. Maar we geven het toch nog een Yorkshire draai (Jayne d’r schuld hoor) met een Yorkshire herfst trifle. Tja, ‘you can take the girl out of Yorkshire, but you can’t take Yorkshire out of the girl.

 Ons Oh-so-English assortiment van deze week is dus geworden:

 

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood 
(not so English J )

Dit is ons dagelijkse brood. Denk Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.


Rogge zuurdesem okt2015

€3,50 per brood (ca 650 gram)  

* Het  ‘gast’ brood: Cheddar kaas & bieslook brood


Het is 18 maanden geleden sinds we dit voor de laatste keer gebakken hebben. Enne, echte Engelse cheddar is totaal anders dan de cheddar die hier in Nederland te koop is. En we hebben heel wat soorten getest in de loop der jaren….

Wanneer we in Engeland aan de kassa staan met stapels Cheddar krijgen we best wat scheve gezichten van de kassiere (met een stiff upper lip uiteraard, het blijven Britten). Er komt meestal een voorzichtige vraag over waarom we zoveel kaas aan het kopen zijn.

Hebben we soms een nasty little cheese habit (lees=verslaving)? Onze uitleg zorgt daarna voor heel wat hilariteit: kaas meenemen naar het kaasland Nederland. Het blijkt net zo grappig te zijn als zand te brengen naar de woestijn. Dan barst ineens dat stijve lipje en komt er een warme grijns naar voren. Tja… Engelsen hè…

Dit is een brood vol blokjes extra mature Cheddarkaas met een beetje fijngesneden bieslook. Als het warm uit de oven komt ruikt ons bakhuis (en het voetpad dat langs het grasveld loopt) verrukkelijk. Heerlijk voor al die voorbijgangers vrijdag: hondenuitlaters you have been warned….

Het leuke van dit brood is dat je het zo kunt opeten. Het is (bijna) een broodje kaas in een. Je kunt het ook in de broodrooster doen en dan heb je een tosti. Mocht je twee bammetjes aan elkaar willen plakken met wat ham en boter en dit  vervolgens in de broodrooster doen, dan heb je een eigentijdse ham & kaas tosti.

Dit brood is niet zo gecharmeerd van zoet, maar…..pindakaas en jam zou misschien wel kunnen. De Engelsen eten vaak een broodje kaas met jam en/of pindakaas….niet voor niks een eiland ;=)

Cheddar & bieslook1  Cheddarbrood stapel

€5,50 per busbrood of 8 bolletjes (ca 600 gram) 

 

* Patisserie: Yorkshire herfst trifle


Trifle is een quintessential deel van het Engelse leven, net zoals thee (met melk), scones en Marks & Spencer. Het verschijnt meestal als toetje op familiefeesten wanneer iederen al bomvol zit en men eigenlijk niks meer kan eten….

Een trifle bestaat uit laagjes cake, vanille crème Anglaise (da’s custard voor de Engelsen en vla voor de Nederlanders) en vruchten. Denk aan tiramisu maar dan veel frisser. Er zijn veel combinatie’s mogelijk met zo’n ruim begrip voor de ingrediënten. Cake, vla en vruchten geeft veel speelruimte om iets lekkers te maken.

De meest bekende vorm is de sherry trifle waar de cake nat wordt gemaakt met sherry. Er zijn hierin ook veel gradatie’s mogelijk: van een nette besprenkeling tot de hele fles erin laten vallen. Oeps….

Gezien het feit dat wij afgelopen zondag de hele middag al in de damp van de sherry en cognac zaten (de Christmas Cakes zijn gemaakt), hebben we besloten om een balans-vrijdag te doen t.o.v. de drank deze week. Horen we jullie zuchten van zowel opluchting als teleurstelling?

Ons bezoek aan Yorkshire heeft Jaynes heimwee geprikkeld voor de smaken van vroegâh. De trifle moest dan ook een Yorkshire twist krijgen. In plaats van een gewone ordinaire sponge cake wordt het ‘Parkin’. Dat heeft niks te maken met je auto laten staan, maar het is een typische streek gember cake die vooral ‘s winters wordt gegeten. De brood ophalers van afgelopen vrijdag hebben de Parkin al kunnen proeven. Met een zelf-gemaakte romige vanille custard maken we daar dan laagjes van met de parkin en de herfstvruchtenpuree.

In Engeland wordt de trifle geserveerd in een grote glazen kom waaruit iedereen zelf kan scheppen wat ze willen. Onze trifles van deze week worden gemaakt (en verkocht) in individuele portie’s – want je wilt jouw portie echt niet delen met iemand anders! Toch?? Je kunt ze een paar dagen in de koelkast goed houden  (eigenlijk worden ze dan steeds lekkerder). Mocht je eters hebben in het weekend, dan heb je alvast een dessert met een verhaal. Dus zorg dat je genoeg desserts in huis haalt…. Hi hi…

En ja hoor, je hebt het goed gespot, die plastic bekers komen weer opnieuw tot z’n recht ;=)
 Oh ja, dit dessert bevat ‘shitloads ‘aan gluten, zuivel en suikers…. Erg lekker dus!

Yorkshire herfst trifle1  Yorkshire herfst trifle3
€1,50 per bakje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.