HALLOWEEN Bakken voor de Buren: vrijdag 30 oktober

 

Lieve BakBuren

Afgelopen vrijdag was het scary hoe leuk de Cheddar kaasbroden liepen, dus om maar meteen door te gaan op scary goed hebben we verschrikkelijk lekkere dingen bedacht voor Halloween: Freddy Kruger & Chucky zouden zich deze week helemaal thuis bij ons voelen.

Blijkbaar stamt de Amerikaanse traditie van een pompoen uithollen tot een Jack-o’-lantern (lampion) van de Ierse immigranten die daar gingen wonen. Deze Ierse connectie eren we deze week dan ook met onze typische Ierse Halloween cake, de Barmbrack. Maar voor de volledige verhalen, lees dan even door en doe dit niet in het donker…..whooooooo whhooooo.

Ons gruwelijk likkebaardend assortiment van deze week is dus geworden:

* Het ‘gast’ brood: Pompoen & Blauwe kaas brood 
Het was een donkere stormachtige nacht…..De dorpssmid, Jack, was een man die niet bekend stond om zijn pure levenstijl. Op een avond kwam Jack de duivel tegen, en die wilde hem al naar de hel meenemen want waarom zou je nog jaren wachten….? Maar Jack wist de duivel met een list een boom in te lokken en kraste vervolgens een kruisteken in de stam van de boom zodat de duivel de boom niet meer kon verlaten. Pas nadat de duivel Jack had beloofd dat hij nooit naar de hel zou gaan, haalde Jack het kruisteken weg en liet hij de duivel weer vrij.

Toen Jack jaren later stierf mocht hij door zijn slechte levensstijl niet naar de hemel, maar de duivel liet hem ook niet binnen in de hel vanwege de gedane belofte. Sinds die tijd doolt de ziel van Jack volgens het verhaal rond over onze aardbol. De duivel gooide Jack nog wel een gloeiend kooltje achterna toen hij hem wegstuurde bij de hellepoort. Jack stak het kooltje in een knol die hij net aan het eten was en op die manier kreeg hij een lantaarn om zijn weg mee te verlichten. En zo is het ontstaan lieve BakBuren, de lampion jack-o'-lantern vernoemd naar de niet-zo-edele smid Jack.We weten niet wat Jack van ons brood had gevonden, maar wij vinden het devilishly delicious
Een zacht brood met een licht oranje gloed, rijkelijk gevuld met blokjes geroosterde pompoen en stukjes blauwe kaas. Is het je opgevallen dat blauwe kaas op een oogbol met adertjes lijkt…?Een perfekt brood voor om het kampvuur of open haard heen deze vrijdag. Mocht het vuur ontbreken, feel free om daarvoor een pan soep in de plaats te nemen :=) 

Pompoen-blauwekaas heel

Pompoen-blauwekaas gesneden

€4,95 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram) – geef aub aan bij je bestelling of je busbrood of bolletjes wilt deze week

 

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem okt2015

€3,50 per brood (ca 650 gram)

 

* Patisserie: Barmbrack – traditionele Ierse Halloween cake
Barmbrack (of báirín breac in het Iers: báirín =  busbrood, breac = gespikkeld, vooral door de rozijnen erin) is een traditionele Halloween traktatie in Ierland. Het zit tussen een cake en een brood in, bevat bijna geen suiker, en ook geen vet. Wat zit er dan in?! Simpelweg, in Earl Grey thee-geweekte-gedroogde-vruchten (sultanas, krenten en cranberries) en dan gebonden met ei, bloem, kruiden en geraspte sinaasappel. In het kort: een super stuk heerlijke cake!

 
Wat het heel bijzonder maakt, zijn de tokens die in de cake zijn meegebakken. Ze  zijn een grappige ‘waarzeggerij’ voor het komende jaar. Wie een muntje vindt wordt rijk; wie een ring vindt….die gaat nog trouwen; een erwt – jammer, die trouwt niet dit jaar; en een stuk doek/stof….je hebt geen mazzel of je wordt arm; en een stokje…levert veel ruzie op….. We maken dit brood met een van de voorgenoemde verrassingen.
 
We leveren dit expres ongesneden aan.
Als we dit brood in kant-en-klaar gesneden plakken zouden aanleveren dan zouden jullie direct kunnen zien waar de token(s) is/zijn…..niet de bedoeling ;=) 

Barmbrack  Barmbrack plakjes2

€3,75 voor een halve-cake (6 goede plakken; met 1 token)
€7 voor een hele cake (12 plakken; met 2 tokens)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.